4 Beste Heggenscharen van 2022

Laatste update op 27-05-22 door Nelly Oudejans

Een heggenschaar aangedreven door elektriciteit of benzine is een enorme uitkomst als u het snoeien van uw bomen of struiken snel wilt doen. Vergeleken met de ouderwetse heggenschaar scheelt het een hoop tijd als u kiest voor één van de beste heggenscharen die worden aangedreven. Daarnaast beschikken ook veel modellen over een verlengstuk waardoor u ook gemakkelijk hoog of diep in uw heg kunt komen.

Afbeelding Product Voordelen
#1 - beste keus
BLACK+DECKER GTC1845L20-QW - de beste heggenschaar
Lange zwaardlengte, laadtijd van 3 uur en messen zagen asymmetrisch. Bekijk prijs arrow right
#2 - premium keus
Bosch AHS 50-20
Beveiliging voor langs muren, snellaad mogelijkheid en vermogen van 450 watt. Bekijk prijs arrow right
#3 - goede keus
Makita DUH523Z
Goede accuduur, takken tot 10 mm en lang zaagblad van 52 cm. Bekijk prijs arrow right
#4
WOLF-Garten HS60E
Geluidsniveau van ongeveer 85 decibel, zaagblad van wel 60 centimeter en elektrisch en bedraad. Bekijk prijs arrow right
HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben iedere heggenschaar onder de loep genomen en besteld indien er online niet genoeg informatie beschikbaar was. Daarnaast accepteren wij nooit gratis producten van leveranciers wat onze reviews onafhankelijk houdt.

shopping cart 14 Producten Bekeken
clock 20 Uur Aan Onderzoek
review 71 Reviews Gelezen
thumbs up 4 Producten Gekozen

Bekijk hieronder onze review over de beste heggenschaar

1. BLACK+DECKER GTC1845L20-QW

BLACK+DECKER GTC1845L20-QW
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze snoerloze heggenschaar biedt u veel vrijheid wanneer u er mee aan het werk bent, als u hem vergelijkt met modellen die een snoer bevatten. Het scherpe metalen zaagblad zorgt ervoor dat u gemakkelijk door dikkere takken heen kunt zagen.

Hij bevat zaagtanden aan beide kanten van het zaagblad, waardoor u er razendsnel mee te werk kunt. Door middel van de speciale technologie in dit apparaat kan hij in combinatie met zijn krachtige vermogen zonder moeite door dikke takken zagen.

Door middel van de ergonomische handgreep van deze heggenschaar wordt er gezorgd voor goed comfort en een goede controle van de snijbewegingen.

Als we kijken naar het aantal messlagen dat deze heggenschaar per minuut kan doen, dan is dat wel 1300.

Bekijk de BLACK+DECKER GTC1845L20-QW bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Deze heggenschaar van BLACK+DECKER is prima geschikt voor kleine heggen, maar ook middelgrote. Hij bevat een krachtig vermogen en is snoerloos waardoor u niet per ongeluk het snoer kapot kan zagen.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

2. Bosch AHS 50-20

Bosch AHS 50-20
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze heggenschaar van Bosch is prima geschikt voor het snoeien van heggen die dunne takken bevatten. (Tot ongeveer een diameter van 2 centimeter)

Als we kijken naar het geluidsniveau zit hij rond de 91 decibel, wat ongeveer gelijk is aan een drilboor. Het kan dus geen kwaad om tijdens het gebruik van deze heggenschaar te zorgen voor goede gehoorbescherming.

Hij bevat krachtige diamantgeslepen mesjes aan beide kanten van het zaagblad en weegt maar tweeënhalve kilogram waardoor hij, in combinatie met zijn vermogen van 450 watt, prima geschikt is voor het snoeien van heggen of zagen van takken.

Bekijk de Bosch AHS 50-20 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Hij is niet te zwaar, snoeit gemakkelijk door heggen heen en heeft een beveiliging voor het snoeien langs muren of de grond.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

3. Makita DUH523Z

Makita DUH523Z
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze heggenschaar van Makita heeft een iets langer zaagblad dan de anderen. Hij is namelijk 52 centimeter, waardoor hij als één van de langste uit ons onderzoek is gekomen.

Hij is draadloos, waardoor er geen irritante snoeren in de weg zitten. Natuurlijk heeft u wel een probleem als hij niet is opgeladen, dus dit is wel iets waar u goed op moet letten voordat u hem wilt gaan gebruiken. Het duurt namelijk meerdere uren voordat hij weer vol is geladen.

De Makita DUH523Z is het meest geschikt voor takken met een diameter van een centimeter of kleiner. U kunt hem natuurlijk ook voor dikkere takken gebruiken, maar dit wordt op de websites waar hij verkocht wordt niet aangeraden.

Nog een klein voordeel, hij maakt minder geluid dan de Bosch op nummer twee. (Ongeveer 15 decibel minder)

Let op: er zit geen accu en oplader bij dit product. Deze moet u dus apart aanschaffen.

Bekijk de Makita DUH523Z bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Een prima voordelige heggenschaar waarmee u gemakkelijk dunne takken kunt zagen en heggen mee kunt snoeien. Hij heeft een goede batterijduur waarmee u redelijk lang aan één stuk door kunt werken.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

4. WOLF-Garten HS60E

WOLF-Garten HS60E
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Wij vonden de kleuren van deze heggenschaar er eerlijk gezegd een beetje 'kinderachtig' uitzien, alsof het net speelgoed was. Dit was het natuurlijk niet, en hij kwam alsnog redelijk goed uit ons onderzoek.

Dit is de heggenschaar met het langste zwaard uit onze test. Hij bevat namelijk een lengte van 60 centimeter, wat ongekend lang is. Aan beide kanten zitten diamantgeslepen mesjes die gemakkelijk door takken of uw heg heen kunnen snijden.

Helaas is hij niet draadloos, en ook nog eens best zwaar, waardoor hij wel een aantal minpunten heeft gekregen.

Bekijk de WOLF-Garten HS60E bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Het is een redelijke heggenschaar en wordt voor een goedkope prijs aangeboden. Helaas is hij niet draadloos, maar voor het geld is hij het zeker waard om alsnog aan te schaffen.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

Kenmerken van de beste heggenscharen

Een tuinset is nooit compleet zonder een betrouwbare heggenschaar. Deze machine kan u tijd besparen bij het knippen en snoeien van heggen en struiken in uw gazon. We hebben hier alle functies verzameld die u moet weten over deze machine en we hebben er een aantal voors en tegens in verwerkt wanneer dat van toepassing is.

Krachtbron

Heggenscharen worden over het algemeen geclassificeerd op basis van hun stroombronnen en ze worden aangedreven met ofwel benzine ofwel elektriciteit. Elektrische types hebben snoer- en snoerloze varianten die gebruik maken van oplaadbare batterijen.

  • Elektrische modellen met snoer zijn meestal compact en werken stiller in vergelijking met modellen die op benzine werken. Deze hebben een elektrische motor die niet hoeft te worden bijgetankt. Modellen met snoer kunnen continu draaien zolang ze op een stopcontact zijn aangesloten. Het gebruik van elektrische trimmers op grote gazons kan echter een beetje omslachtig zijn. De snoeren van sommige instapmodellen zijn slechts ongeveer 2 meter lang, dus u hebt een verlengsnoer nodig dat niet bij het apparaat wordt geleverd.
  • Draadloze modellen daarentegen zijn populaire alternatieven, vooral als u een groter gebied moet bestrijken. Ze zijn licht en draagbaar, maar ze kunnen ook functies hebben zoals uitschuifbare stokken voor extra bereik en mobiliteit. Deze zijn ideaal voor het omgaan met dunnere takken, omdat ze een zwakkere motoruitgang hebben dan snoerloze takken. Er zijn echter recente snoerloze modellen die worden geleverd met maximaal 80 V oplaadbare accu's die een snijvermogen hebben dat vergelijkbaar is met dat van snoerloze apparaten. Gemiddeld kunt u per lading 60 minuten lang een snoerloze trimmer gebruiken. Dit komt overeen met 185 vierkante meter aan struiken. U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat het apparaat volledig is opgeladen voordat u het gebruikt, zodat u niet halverwege wordt onderbroken.
  • Benzinegestookte heggenscharen hebben het hoogste snijvermogen. Ze hebben meestal tweetaktmotoren, waarbij u benzine en olie moet mengen. U kunt meer dan 200-250 vierkante meter afdekken met een volle tank, wat het vermogen en de mobiliteit drastisch verbetert. De meeste commerciële trimmers met het hoogste wattage behoren tot deze categorie. Zorg ervoor dat u reservebenzine en -olie bij u hebt als u een groter oppervlak verwacht. Benzinetrimmers zijn ook zwaarder en luidruchtiger dan elektrische modellen. Het is ook aan te raden om een gezichtsmasker te dragen als u er een gebruikt, vanwege de dampen die erdoor vrijkomen.

Vermogen

Het vermogen van de heggenscharen wordt uitgedrukt in Watt (W) en een hoger wattage betekent een groter maaivermogen. De meeste trimmers hebben een vermogen tussen 400W en 900W, en deze zijn meestal voldoende voor kleinschalige en huishoudelijke toepassingen. Als u verwacht dat u te maken krijgt met zware en iets dikkere takken, dan zijn heggenscharen van ongeveer 1000W beter geschikt voor het werk.

Er zijn grotere en krachtigere trimmers, maar dit zijn meestal modellen die op benzine werken en die in de handel verkrijgbaar zijn. Ze hebben een vermogen van 2000-2500W en zijn geschikt voor zwaardere takken en grotere terreinen.

Enkele en dubbelwerkende mesjes

In tegenstelling tot een mes met een enkele snijkant, heeft een heggenschaar een zaagblad met meerdere messen of snijtanden die uit de hoofdstang steken. Oudere modellen hebben een set bewegende messen die tegen een statisch blad oscilleren. Deze opstelling wordt een enkelvoudig mes genoemd. Bladeren en takken die in de oscillatie vastzitten, worden door het blad van elke tand gezaagd.

Nieuwere modellen hebben twee sets bewegende snijtanden. Deze worden dubbelwerkende messen genoemd, die efficiënter werken en minder trillingen produceren dan de traditionele enkelwerkende modellen. Ze zijn gemakkelijker te hanteren omdat de mesjes in tegengestelde richting bewegen, waardoor ze elkaars trillingen effectief opheffen.

Tandopening en geschiktheid voor verschillende tak-diameters

De meeste heggenscharen kunnen takken met een diameter tot 20 mm knippen, terwijl krachtigere modellen meer dan 30 mm kunnen knippen. De capaciteit om dikke takken te knippen wordt bepaald door het vermogen van het apparaat en de afstand tussen de snijtanden.

Huishoudelijke snoeischaren hebben slechts 15-20 mm tussenruimte, wat ideaal is voor kleine en nette heggen. Als u te maken heeft met overgroeide heggen, is het aan te raden om er een te krijgen met een tandafstand van meer dan 30 mm met een vermogen van 500W of meer.

U dient de productbeschrijving en de maximale tak-diameter die de machine aankan zorgvuldig te lezen. Takken die dikker zijn dan de aangegeven capaciteit kunnen vastlopen of schade veroorzaken aan de zaagbladen van de snoeischaar.

Lengte van het zaagblad

De lengte van het zaagblad bepaalt het bereik en het zaagrendement van de heggenschaar. De meeste middelgrote bladen zijn tussen de 40 en 55 cm lang. Andere kunnen langer zijn dan 62 cm zodat u gemakkelijk de top van de heggen kunt bereiken zonder gebruik te maken van een ladder.

Met langere bladen kunt u meer stelen knippen met minder passen, maar ze zijn niet noodzakelijkerwijs de beste keuze. Met kortere bladen van minder dan 40 cm kunt u navigeren en manoeuvreren door krappe en lastige ruimtes. U moet de lengte van het zaagblad afstemmen op uw unieke behoeften in de tuin.

Verlengstuk

Over bereik gesproken, er zijn modellen die compatibel zijn met een verlengstuk. Dit zijn telescopische of vaste handgrepen die aan het hoofdlichaam van de heggenschaar kunnen worden bevestigd. Ze kunnen uw bereik meestal met 2-4 meter verlengen.

Dit is perfect voor het snoeien van hoge hagen zonder gebruik te maken van een ladder. Zelfs als u een zaagblad hebt dat korter is dan 40 cm, kan een verlengstang de bruikbaarheid ervan sterk verbeteren.

U dient echter wel de instructies te volgen bij het bevestigen van de verlengsteel om ongelukken te voorkomen. Ze zijn over het algemeen licht van gewicht, maar u moet ze voorzichtig vastpakken. Dit komt omdat het gewicht meestal geconcentreerd is op het uiteinde waar de trimmer is bevestigd.

Veiligheidskenmerken

Omdat het een krachtig tuingereedschap is, zijn de meeste heggenscharen net als hogedrukreinigers voorzien van veiligheidsfuncties zoals mesbeschermers en extra handgrepen. Uw handen moeten zo ver mogelijk verwijderd zijn van het zaagblad met snel oscillerende tanden. Elektrische apparaten hebben ook snoerhaken waarmee u het netsnoer kunt vastzetten, zodat het niet in de weg zit en veilig is voor de mesjes.

De meeste apparaten zijn ook voorzien van een veiligheidsslot dat voorkomt dat de mesjes bewegen, tenzij het slot is uitgeschakeld. U kunt het apparaat alleen starten door eerst op de ontgrendeling te drukken en daarna met beide handen de triggers in te schakelen.

High-end modellen nemen de bescherming een stapje hoger met een messenrem, die de motor direct stopt als de triggers worden losgelaten. Dit kan letsel voorkomen en de schade minimaliseren voor het geval u de trimmer per ongeluk laat vallen.

Samenvatting van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zijn er 14 producten bekeken waarvan er 4 als goede heggenschaar uit de test zijn gekomen met als beste koop de BLACK+DECKER GTC1845L20-QW. Hieronder is een overzichtelijke tabel de zien van de resultaten.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 BLACK+DECKER GTC1845L20-QW full starfull starfull starfull starfull star Snoerloze heggenschaar, lang zaagblad en lange zwaardlengte.
2 Bosch AHS 50-20 full starfull starfull starfull starfull star Krachtige grip, meslengte van 50 cm en beveiliging voor langs muren.
3 Makita DUH523Z full starfull starfull starfull starempty star Goede accuduur, takken tot 10 mm en lang zaagblad van 52 cm.
4 WOLF-Garten HS60E full starfull starfull starempty starempty star Geluidsniveau van ongeveer 85 decibel, zaagblad van wel 60 centimeter en elektrisch en bedraad.
Over de auteur

Nelly Oudejans is als huismoeder erg thuis in de huis-, tuin- & keukenproducten. Zij verzorgt over het algemeen alle reviews over de producten die een relatie hebben met het huishouden, of gewoon alles in en rondom het huis. Daarnaast weet zij als moeder ook veel over baby's, aangezien ze zelf een kind heeft.

Alle artikelen van Nelly Oudejans
Nelly Oudejans - reviewify

Gerelateerde koopgidsen

-->