5 Beste Hometrainers van 2022

Laatste update op 27-05-22 door Pieter Blom

Een hometrainer is een geweldige uitkomst als u binnen het comfort van uw eigen huis lekker veel calorieën wilt verbranden. U heeft hiervoor geen dure sportschool abonnementen nodig, maar kunt gewoon één van de beste hometrainers aanschaffen om vervolgens gelijk te beginnen.

Afbeelding Product Voordelen
#1 - beste keus
Focus Fitness FitBike Ride 2 - de beste hometrainer
Aanpasbare weerstand, stevig materiaal en makkelijk te verplaatsen. Bekijk prijs arrow right
#2 - premium keus
FitBike Ride 5
Vliegwiel van 10kg, in hoogte verstelbaar en 18 verschillende trainingsprogramma's. Bekijk prijs arrow right
#3 - goede keus
VirtuFit HTR 2.0
Ingebouwde trainingscomputer, tot een gewicht van 150 kilogram en mogelijkheid om hartslag te meten. Bekijk prijs arrow right
#4
Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike
Bevat een stevige rugleuning, monitor op batterijen en verschillende weerstanden mogelijk. Bekijk prijs arrow right
#5
VirtuFit iConsole
Gratis videomateriaal en maximaal gewicht van 100 kilogram. Bekijk prijs arrow right
HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben iedere hometrainer onder de loep genomen en besteld indien er online niet genoeg informatie beschikbaar was. Daarnaast accepteren wij nooit gratis producten van leveranciers wat onze reviews onafhankelijk houdt.

shopping cart 12 Producten Bekeken
clock 31 Uur Aan Onderzoek
review 176 Reviews Gelezen
thumbs up 5 Producten Gekozen

Bekijk hieronder onze review over de beste hometrainer

1. Focus Fitness FitBike Ride 2

Focus Fitness FitBike Ride 2
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze hometrainer van Focus Fitness werkt op basis van magnetische weerstand en kan gebruikt worden tot een lichaamsgewicht van 125 kilogram.

Hij bevat verschillende ingebouwde trainingsprogramma's waardoor u gelijk aan de slag kunt om uw conditie met deze apparatuur te verbeteren. Er zitten bijvoorbeeld verschillende sportprogramma's in, maar ook programma's om uw dieet mee te volgen wat dit product een hele mooie keuze maakt als u uw levensstijl over de kop wilt gooien.

Met het materiaal van deze hometrainer is alles prima in orde. Hij is extreem stevig en is voorzien van wieltjes om hem gemakkelijk te kunnen verplaatsen wanneer dit nodig is.

Tijdens het sporten kunt u op de ingebouwde display alle nodige informatie zien. Zo is er bijvoorbeeld informatie beschikbaar over het aantal kilometer dat u per uur rijdt, maar ook het aantal calorieën dat u heeft verbruikt.

Bekijk de Focus Fitness FitBike Ride 2 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Deze hometrainer is een prima model als u net begint met sporten, aangezien hij veel verschillende weerstandsopties bevat voor beide beginners en gevorderden. Daarnaast bevat hij veel andere mogelijkheden zoals hartslag- en dieetprogramma's.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

2. FitBike Ride 5

FitBike Ride 5
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

De FitBike bestaat al erg lang in meerdere modellen, en dat is niet gek. Als het gaat om prijs-kwaliteit is dit een geweldige hometrainer.

Het eerste dat ons opviel is dat hij een tablethouder bevat. Lijkt u het ideaal om lekker te kunnen Netflixen op uw tablet tijdens het sporten? Ons ook!

Als we kijken naar het maximale gewicht dat deze hometrainer aan kan dan zit het voor de meeste mensen wel goed, aangezien het maximum 150 kilogram is.

Met de bijna twintig trainingsprogramma's en 16 trainingsniveaus is er voor beide de beginner en gevorderde sporter wel een programma dat bij hen past. Daarnaast zal ook bijna iedereen er op passen, aangezien hij in hoogste verstelbaar is.

Een klein nadeel is dat het verslepen van dit apparaat wel wat lastig is. Hij bevat namelijk geen wieltjes, en met een gewicht van bijna 40 kilogram is het verstandig om dit niet alleen te doen.

Bekijk de FitBike Ride 5 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Een geweldige hometrainer waarop het zelfs mogelijk is om leuke YouTube filmpjes te kijken of lekker te Netflixen terwijl u sport. Cakejes er af sporten terwijl u lekker kunt bingewatchen, wat wilt u nu nog meer in het leven?

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

3. VirtuFit HTR 2.0

VirtuFit HTR 2.0
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

VirtuFit is een erg bekend en vertrouwd merk als het gaat om fitnessartikelen. Zo maken zij niet alleen hometrainers maar veel meer spullen, zelfs kleinere dingen als foam rollers.

Het aantal ingebouwde programma's van deze hometrainer ligt veel hoger dan die op nummers één en twee aangezien hij er wel 24 bevat. (En ook evenveel trainingsniveaus.)

Door middel van de trainingscomputer die op deze hometrainer zit heeft u geen coach nodig maar zal de computer u instructies geven hoe hard u moet gaan om progressie te maken vergeleken met uw vorige sportbeurt.

De weerstand bij deze hometrainer wordt geregeld door een magneetrem die door de trainingscomputer wordt aangestuurd en kan naar uw eigen keuze worden ingesteld.

Er was wel een klein minpuntje die wij in een aantal reviews tegen kwamen, en dat is dat de zadelstand van de VirtuFit HTR 2.0 wat aan de korte kant is.

Bekijk de VirtuFit HTR 2.0 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

De VirtuFit HTR 2.0 bevat maar een klein minpuntje, maar verder is er niets mis met deze goede en stevige hometrainer.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

4. Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike

Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze hometrainer van Tunturi ziet er niet heel fancy uit, maar doe wat hij moet doen en is ook nog eens heel makkelijk op te ruimen. Daarnaast, kijkende naar de prijs, valt deze waarschijnlijk zeker in uw budget.

Naast dat hij makkelijk in- en uit te klappen is kan de hoogte ook gemakkelijk worden ingesteld. Daarnaast bevat hij ook een rugsteun voor wat extra comfort als u dit wenst.

U kunt deze hometrainer overal mee naar toe nemen. Het is namelijk niet nodig om tijdens het gebruik in de buurt te zijn van een stopcontact, aangezien de monitor werkt op batterijen.

Op deze monitor zijn verschillende nuttige variabelen te zien, zoals de snelheid die u rijdt, maar ook uw hartslag en het aantal verbrandde calorieën.

Net als de VirtuFit HTR 2.0 is het ook bij deze hometrainer mogelijk om uw tablet (of natuurlijk iets van een tijdschrift) op te plaatsen voor wat vermaak tijdens het sporten.

Bekijk de Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Tunturi produceert vaak producten die aan de lage prijs zijn, en dat is bij deze hometrainer ook weer het geval. Voor nog minder dan â‚~200 heeft u deze hometrainer al in huis die ook nog eens makkelijk op te bergen is.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

5. VirtuFit iConsole

VirtuFit iConsole
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Net als de hometrainer hierboven is deze ook opklapbaar, alleen hij zit in een duurder klassement.

Wat wij erg leuk vinden is dat er bij de VirtuFit iConsole een gratis trainingsvideo zit. U kunt gemakkelijk de QR code scannen die u meegeleverd krijgt om hier toegang tot te krijgen. Hierin krijgt u lessen van professionals op het gebied en leert u bijvoorbeeld goede en veilige oefeningen die u op uw hometrainer kunt uitvoeren.

Het stoeltje is in hoogte verstelbaar, waardoor u hem ook kunt gebruiken als u wat kleiner of langer bent. Het stuur daarentegen niet, maar kan wel op verschillende plekken worden vastgepakt om dit alsnog te laten werken voor uw lengte.

De weerstand van deze hometrainer kunt u zelf instellen op basis van uw trainingsniveau. Bent u een beginner? Selecteer dan de makkelijkste weerstand en bouw dit naar mate de tijd vordert op.

Let wel op: het maximale gewicht dat te gebruiken is op deze hometrainer is 100kg.

Bekijk de VirtuFit iConsole bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Bij deze hometrainer krijgt u gratis trainingsmateriaal, waardoor u snel kunt leren hoe u hem kan inzetten om het best mogelijke resultaat te behalen. Hij is erg gelijk aan de Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike, maar dan net iets duurder

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

Kenmerken van de beste hometrainers

Een hometrainer is een beproefde en geteste fitnessapparatuur voor het trainen van uw hart en lowerbody. Fietsen op de hometrainer is een effectieve manier om uw cardiovasculaire gezondheid te stimuleren en uw gewicht te beheersen met het comfort van uw eigen huis. Als u van plan bent om er een te krijgen, kunnen de functies die we hier hebben opgesomd u helpen bij de dingen die u moet overwegen.

vrouw die een hometrainer gebruikt

Verstelbare zitting en handgrepen

Het hebben van verstelbare onderdelen is belangrijk en kosteneffectief, vooral als u van plan bent om de hometrainer te delen met andere mensen. Het is aan te raden om te zoeken naar modellen met een gemakkelijk instelbare zitting en handgrepen, zodat de machine goed past bij uw grootte en hoogte.

Het is gebruikelijk dat hometrainers grote en gemakkelijk te bedienen knoppen hebben waarmee u de hoogte van de onderdelen kunt aanpassen zonder dat u daarvoor gereedschap nodig hebt. De gedempte zitting moet ook heen en weer kunnen worden versteld om de afstand tot de handgrepen te veranderen. Dit is om de juiste houding te waarborgen voor degene die de stilstaande fiets gebruikt.

Maximale gewichtsbelasting

Het is belangrijk om de draagkracht van het model te noteren. De meeste hometrainers zijn geschikt voor mensen met een gewicht van ongeveer 100-150 kg. Er zijn zware modellen met versterkte structuren die geschikt zijn voor mensen van meer dan 150 kg.

Het wordt aanbevolen om de fabrikant te raadplegen of de handleiding zorgvuldig te lezen voor de maximale belasting van het apparaat. Dit om de veiligheid van de gebruiker en de levensduur van het apparaat te garanderen.

Ingebouwde trainingsprogramma’s

Moderne hometrainers, met name die met ingebouwde computers, worden voorgeprogrammeerd met trainingsprogramma's. Dit zijn routines die ontworpen zijn om doelen te bereiken zoals krachtopbouw, doelhartslag, snelheid of afstand en de hoeveelheid verbrande calorieën.

De computer kan u trainingsroutines voorstellen en uw vooruitgang begeleiden als een virtuele fitnesscoach. Het is net als een gammel systeem waarbij u naar hogere moeilijkheidsgraden kunt gaan als u bepaalde trainingsmijlpalen bereikt.

De meeste modellen hebben 10-30 programma's die u gemakkelijk kunt selecteren met behulp van het bedieningspaneel. De computers van de hogere modellen registreren ook uw vorderingen en statistieken, zodat ze een programma voor u kunnen kiezen of aanpassen.

Weerstandsinstellingen

De belasting of de moeilijkheidsgraad van het trappen kan worden gewijzigd. Dit kan wanneer u al gewend bent aan uw huidige weerstand en u het trainingsniveau wilt verhogen.

De instellingen kunnen handmatig of elektronisch worden aangepast via het ingebouwde display of de computer. De meeste modellen die gebruik maken van remmen of riemen moeten handmatig worden aangepast met knoppen om de weerstand te veranderen. Magnetische en meer recente modellen kunnen worden bediend via het display of door het selecteren van een ingebouwd trainingsprogramma op de hometrainer.

Soorten weerstand

Een belangrijk kenmerk van een hometrainer is het mechanisme dat gebruikt wordt om weerstand te genereren. Dit is de kracht die zich tijdens het fietsen tegen uw benen keert, waardoor uw hart- en vaatstelsel wordt getraind en uw calorieën worden verbrand.

Dit zijn de meest populaire soorten weerstand voor hometrainer. We hebben ook de belangrijkste kenmerken en hun respectievelijke voors en tegens opgemerkt:

Directe contactweerstand

Wrijving is hier de belangrijkste kracht. Hometrainers die gebruik maken van wrijvingsweerstand hebben remblokken die aan de randen van het vliegwiel passen. Terwijl u trapt, draait het vliegwiel en zijn de remblokken tegen de beweging in.

Zulke fietsen hebben meestal knoppen om de wrijvingsgraad en dus ook de trapkracht aan te passen. Veel fitnessexperts beweren dat dit nog steeds het beste mechanisme is voor trainingsfietsen, ondanks de beschikbaarheid van nieuwere technologieën. Wrijvingsweerstand geeft u een consistente training voor uw beide benen, ongeacht de snelheid waarmee u trapt.

Slijtage is echter de belangrijkste beperking van dit type. Het kan zijn dat u uiteindelijk de remblokken en het vliegwiel moet vervangen, omdat deze door de wrijving na verloop van tijd beschadigd raken. Ze kunnen ook een beetje luidruchtig zijn, dus het wiel moet regelmatig gesmeerd worden.

Oudere modellen gebruiken riemen die het vliegwiel en het trapaswiel met elkaar verbinden. Het verhogen van de spanning in de banden verhoogt de weerstand, maar dit mechanisme is onderhevig aan slijtage.

Magnetische weerstand

Dit type hometrainer heeft twee magneten aan weerszijden van het vliegwiel. In plaats van wrijving wordt de weerstand opgewekt door het magnetisch veld wanneer u begint te trappen.

De hoeveelheid weerstand is afhankelijk van de afstand tussen de twee magneten, die eenvoudig kan worden ingesteld met een knop of een computergestuurd bedieningspaneel. Dit mechanisme is compacter en minder luid dan fietsen die gebruik maken van wrijving. Ook het onderhoud is eenvoudiger omdat er geen regelmatige smering en vervanging van onderdelen nodig is.

De manier waarop magnetische velden werken kan echter een nadeel zijn. Gebruikers kunnen een geleidelijke toename van de weerstand ervaren als u sneller trapt. Andere mensen kunnen dit wensen, maar een wrijvingsfiets kan nog steeds de betere optie zijn als u een consistente weerstand wilt bij hogere snelheden.

Weerstand op lucht- of ventilatorbasis

Dit type maakt gebruik van een grote ventilator met een riem- en katrolmechanisme. Door te trappen zal de ventilator draaien en de omgevingslucht zal weerstand bieden aan de beweging.

In tegenstelling tot andere modellen die met computers kunnen worden bediend, is de intensiteit van de training afhankelijk van de snelheid waarmee wordt getrapt. Snellere draaisnelheden leiden tot een grotere luchtweerstand en vereisen meer kracht van uw benen.

houder voor de telefoon

Hartslagdisplay en elektrische meters

Een LCD-paneel (liquid crystal display) of een kleine monitor op het handvat gaat een heel eind in het monitoren van uw real-time prestaties. De meeste hometrainers worden geleverd met elektrische meters die de tijd, afstand en snelheid tijdens de training registreren.

Het display toont deze statistieken samen met uw hartslag en verbrande calorieën. Zo kunt u uw prestaties en uw vooruitgang objectief volgen als u een fitnessprogramma volgt. Bij sommige fietsen kunt u zelfs verbinding maken met het internet om te concurreren met andere mensen in het trainingsklassement.

Gewicht van het vliegwiel

Vliegwielen wegen meestal tussen de 10 en 20 kg. De intensiteit van de oefening hangt af van de weerstand en niet van het gewicht van het vliegwiel. Zwaardere vliegwielen kunnen u echter het gevoel geven dat u op een echte fiets rijdt. Lichtere vliegwielen zijn gemakkelijk te stoppen met draaien, terwijl zware vliegwielen meer vaart krijgen, waardoor ze moeilijker te stoppen zijn.

Waterhouder

De meeste modellen worden ook geleverd met een houder voor uw waterflesje. Deze is handig te vinden onder het handvat of op de metalen stang boven het weerstandswiel, die comfortabel binnen handbereik is van uw armen. De houder maakt het mogelijk om tijdens de training gehydrateerd te blijven zonder dat u de apparatuur hoeft te demonteren.

Eenvoudig opbergen

In tegenstelling tot grotere varianten die in een sportschool te vinden zijn, hebben hometrainers ruimtebesparende functies voor eenvoudige opslag. Magnetische hometrainers hebben compacte motoren zodat het hele apparaat opgevouwen kan worden. U kunt hem onder het bed schuiven, in een kast zetten of op een muur in de hoek van uw kamer laten leunen.

Voor- en nadelen van het aanschaffen van een hometrainer

We weten allemaal dat een hometrainer vele voordelen met zich mee brengt, maar er zijn ook een aantal nadelen waar u rekening mee zal moeten houden.

Voordelen

  • Wanneer u zelf een hometrainer hebt hoeft u niet meer naar de sportschool te gaan om dit apparaat te gebruiken, waardoor u veel aan maandelijkse kosten kunt besparen.
  • U hoeft zich geen zorgen te maken dat u ergens overheen fietst of gevaar loopt op een aanrijding, wat wel het geval zou zijn als u buiten zou fietsen.
  • Veel hometrainers bevatten ingebouwde trainingsprogramma’s waarmee u accuraat uw eigen progressie bij kunt houden.
  • Ze zijn een stuk goedkoper dan andere apparaten om thuis mee te trainen zoals een hardloopband of power rack.

Nadelen

  • Vergeleken met bijvoorbeeld een sportschool abonnement is de initiële aanschafprijs wel aan de hoge kant.
  • U verbrandt met een hometrainer minder calorieën dan wanneer u bijvoorbeeld zo gaan hardlopen.
  • Het zal heel anders aanvoelen dan wanneer u buiten fietst aangezien de hometrainer niet heen en weer zal gaan en u in een vaste positie blijft zitten.

Veelgestelde vragen over een hometrainer

Bekijk hieronder verschillende vragen over hometrainers die wij van onze bezoekers hebben ontvangen.

Wat is de correcte zadelhoogte?

Wanneer u op de stoel zit, moeten uw knieën licht gebogen zijn met uw been op het onderste pedaal.

Geeft een zwaarder vliegwiel beter resultaat?

Hoe zwaarder het vliegwiel is, des te intensiever uw training zal zijn waardoor u uiteindelijk meer calorieën zult verbranden. Let er wel op dat u als beginner niet gelijk voor een zwaar vliegwiel kiest, aangezien dit erg kan tegenvallen.

Heeft een hometrainer veel onderhoud nodig?

De meeste zullen niet vaak onderhoud nodig hebben. Wel is het verstandig om eens in de zoveel tijd de kettingaandrijving te oliën. Daarnaast is het een goed plan om nadat u klaar bent met uw training uw zweet weg te vegen zodat de onderdelen er fris en schoon uit blijven zien.

Kan ik mijn hometrainer iedere dag gebruiken?

In principe is dat geen probleem, tenzij u natuurlijk pijnklachten hebt. De eerste paar keer kan het wel zijn dat u wat spierpijn in uw benen zult hebben, maar dit zal in de loop der tijd minder worden.

Hoeveel calorieën verbrand ik op een hometrainer?

Volgens Harvard verbrand een gemiddeld persoon met een gewicht van 70kg ongeveer 520 calorieën per uur tijdens gemiddeld gebruik.

Wat zijn goede merken voor een simpele hometrainer?

Een aantal merken die eenvoudige producten produceren zijn vidaXL en Tunturi. Let er wel op dat deze erg basic zijn en totaal geen uitgebreide features bevatten.

Hoe beoordelen jullie de beste hometrainer?

Om de best geteste hometrainer te bepalen beoordelen wij verschillende factoren van ieder product. Zo kijken wij onder andere naar reviews van klanten, functionaliteit, prijs en andere specifieke kenmerken. Deze factoren wegen wij met elkaar af om zo de beste koop te bepalen.

Samenvatting van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zijn er 12 producten bekeken waarvan er 5 als goede hometrainer uit de test zijn gekomen met als beste koop de Focus Fitness FitBike Ride 2. Hieronder is een overzichtelijke tabel de zien van de resultaten.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 Focus Fitness FitBike Ride 2 full starfull starfull starfull starfull star Ingebouwde trainingsprogramma's, tot een gewicht van 125kg en aanpasbare weerstand.
2 FitBike Ride 5 full starfull starfull starfull starfull star Bevat een tablethouder, vliegwiel van 10kg en in hoogte verstelbaar.
3 VirtuFit HTR 2.0 full starfull starfull starfull starempty star Krachtig weerstandssysteem, ingebouwde trainingscomputer en tot een gewicht van 150 kilogram.
4 Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike full starfull starfull starfull starempty star Inklapbaar (makkelijk opbergen), bevat een stevige rugleuning en monitor op batterijen.
5 VirtuFit iConsole full starfull starfull starfull starempty star Gratis videomateriaal en maximaal gewicht van 100 kilogram.
Over de auteur

Pieter Blom is als ex-gymleraar beter bekend met iedere verschillende sport dan alle andere auteurs bij Reviewify. Na het opzeggen van zijn baan is hij als auteur aan de slag gegaan om mensen goed onderbouwde productadviezen te geven.

Alle artikelen van Pieter Blom
Pieter Blom - reviewify
-->