8 Beste Snijplanken van 2024
De beste snijplanken maken het bereiden van vlees en groenten makkelijker, en beschermen uw messen.De BK Universele Snijplankenset is een set snijplanken met verschillende kleuren, welke geschikt zijn voor verschillende typen voedsel. Zo kan de rode gebruikt worden voor vlees, de blauwe voor vis en de groene voor groentes. Ze bevatten een stevige grip en de juiste afmeting voor in de keuken.
Een snijplank is een blok hard materiaal, meestal hout, plastic of steen, dat gebruikt wordt om voedsel met een scherp mes fijn te hakken. Het doel van de snijplank is beschadiging van het oppervlak waarop voedsel wordt bereid te voorkomen en de handen te beschermen tegen verwondingen door het mes.
Snijplanken beschermen niet alleen tegen snijwonden aan het werkblad en de handen, maar ook tegen de overdracht van bacteriën door rauw gevogelte of vleessappen die tijdens het snijden in andere levensmiddelen terechtkomen. Ze zijn ook een gemakkelijkere manier om gesneden voedsel over te brengen dan wanneer het direct op het fornuis of aanrecht wordt geplaatst.
Het enige nadeel is dat het niet makkelijk is om de beste snijplank te kiezen, en daar komen wij gelukkig om de hoek kijken. In ons onderzoek bekeken wij tientallen snijplanken van verschillende kwaliteit en materialen.
Vergelijk de 8 best geteste snijplanken
# | Snijplank | Voordelen | |
---|---|---|---|
1 |
BK Universele Snijplankenset
Beste snijplank van 2024
|
|
Bekijk prijs
Bekijk alle winkels (2)
|
2 |
Point-Virgule Bamboe Snijplank
Beste koop snijplank
|
|
Bekijk prijs |
3 |
|
Bekijk prijs | |
4 |
|
Bekijk prijs | |
5 |
|
Bekijk prijs | |
6 |
|
Bekijk prijs | |
7 |
|
Bekijk prijs | |
8 |
|
Bekijk prijs |
Beste snijplanken van 2024
1. BK Universele Snijplankenset
Beste snijplank van 2024Het kopen van een set met verschillende kunststof snijplanken is een stuk voordeliger dan dat u deze los zou kopen. Zo bespaart u niet alleen geld, maar heeft u er meerdere achter de hand wanneer er ineens één kapot gaat.
Een groot voordeel aan snijplanken van kunststof is dat ze makkelijk schoon te maken zijn. Ze zijn geschikt voor de vaatwasser, waardoor u hier verder niet meer naar om hoeft te kijken. Na het schoonmaken kunnen ze makkelijk opgehangen worden in uw keuken aan een haakje.
Daarnaast is de kleuraanduiding ook een ideale oplossing, aangezien iedere snijplank uit de set geschikt is voor een ander type voedsel:
- rood is voor vlees zoals rund of kip.
- de blauwe plank is geschikt voor vis.
- groen is voor groentes (logisch!).
Volgens vele klanten is deze set gemaakt met een goede grip en juiste afmeting, wat zeker een rede is om deze plankenset aan te schaffen voor zijn lage prijs!
Redenen om te kopen
- 3-delige set.
- Kleuraanduiding per type product.
- Schoonmaken in de vaatwasser.
- Stevige grip.
- Perfecte afmetingen.
- Ophangbaar.
2. Point-Virgule Bamboe Snijplank
Beste koop snijplankAls u een duurzame snijplank van bamboe zoekt die ook nog eens de perfecte afmetingen bevat (29cm x 34cm), dan kunt u kiezen voor die van Point-Virgule.
Hij is geheel antibacterieel en kan gemakkelijk jaren mee gaan. Daarnaast worden uw messen niet snel bot als u hem af en toe inwrijft met een klein beetje olijfolie (tip van onze lezer, bedankt hiervoor!).
Tot slot is deze plank ook hittebestendig, waardoor hij niet snel krom zal raken als u er een pan met warm vlees of vis op zet.
Redenen om te kopen
- Gemaakt van bamboe (duurzaam).
- Breekt bacteriën snel af.
- Van perfecte grootte.
- Wordt niet krom door warmte.
- Maakt uw messen niet bot.
3. Hendi GN1
Dit is geen houten snijplank zoals de meeste die kennen, aangezien hij een stuk groter is dan een gebruikelijke en daarom ook een zwaarder gewicht heeft. (ruim 5 kilogram)
Door zijn gewicht is hij niet heel geschikt voor u als u er één zoekt die u even snel kunt pakken om één of twee producten te snijden. Hij is meer geschikt als u een wat meer ervaren chef bent die de plank tijdens het bereiden van uw gerechten meerdere malen nodig hebt.
Zijn grote oppervlak is een gigantisch voordeel, aangezien u hier veel vlees, vis of groenten op kwijt kunt. Hij mag dan wel zwaar zijn, u kunt hem gelukkig gemakkelijk oppakken vanwege de stevige handvaten die aan de zijkant bevestigd zitten.
Tip van een koper: smeer de snijplank voor u deze gebruikt in met een beetje olie zodat uw messen langer scherp blijven.
Redenen om te kopen
- Groot snijoppervlak.
- Stevige plank.
- Rechtopstaande vezels (houdt messen lang scherp).
- Antibacterieel.
- Stevige handvaten aan de zijkant.
4. Joseph Joseph Folio Snijplank Set
Een wat grotere set dan de nummer één is de polypropylenen set van Joseph Joseph die in totaal vier van de beste snijplanken bevat en daarmee veel voordeel te behalen valt.
Iedere plank uit de set heeft een andere kleur, waardoor u precies weet welke voor rauw vlees is, of waar u uw groenten op gesneden moeten worden.
Een groot voordeel aan het ontwerp van deze snijplanken zijn de antislip nopjes die aan de onderkant zitten. Hierdoor schuiven ze niet gemakkelijk wel als u er net even iets te hard op leunt.
Het enige nadeel aan deze snijplanken is dat ze redelijk snel wat krasjes er op krijgen als u er met een scherp mes overheen snijdt.
Redenen om te kopen
- Set van vier stuks.
- Gemaakt van polypropyleen.
- Allemaal een herkenbare kleur.
- Bestendig voor in de vaatwasser.
5. Ubian 3-delige Kunststof Snijplanken Set
Allereerst bevatten alle snijplanken uit deze kunststof set handvaten die antislip zijn, waardoor ze niet heen-en-weer schuiven over het aanrecht zonder dat u er hard tegen aan duwt.
Rondom het snijvlak zit een smalle groef waardoor sap van bijvoorbeeld vlees dan u snijdt niet op het aanrecht kan lopen. De groeven zullen het opvangen waarna u deze gemakkelijk af kunt spoelen met een straaltje water.
Mocht u van duurzaam houden, dan zijn deze snijplanken echt iets voor u. Ze zijn ontwikkeld van afbreekbare tarwestro vezels. Daarnaast zijn ze geheel BPA-vrij en kunt u ze makkelijk schoon laten maken door de vaatwasser.
Iedere snijplank uit de set weegt niet veel, en is allemaal van een ander formaat:
- Kleine snijplank van 15 bij 25 centimeter.
- Middelgrote plank van 31 bij 20 centimeter.
- Grootste snijplank van 40 bij 24 centimeter.
Daarnaast is de set ook erg betaalbaar, wat natuurlijk helemaal niet onbelangrijk is.
Redenen om te kopen
- Set van verschillende formaten.
- Groeven die sap opvangen.
- Antislip handvaten.
- Voordelige keuze.
- Eenvoudig schoon te maken.
6. Cosy&Trendy Gabon
Deze enkele plank van Cosy&Trendy is gemaakt van bamboe en is daarom een duurzame keuze. Er kan net wat meer op dan de gemiddelde snijplank aangezien deze een tikje groter is.
Dankzij de rand aan de zijkant worden jus en alle andere sappen die van uw voeding af komt opgevangen en blijft uw aanrecht mooi schoon.
Het voordeel van bamboe in een snijplank is dat ze geschikt zijn voor alle soorten voeding zoals vlees, vis, groenten of fruit, maar ook dat er geen bacteriën in kunnen gaan nestelen.
Redenen om te kopen
- Duurzame keuze.
- Rand waar jus in af kan lopen.
- Iets groter dan de gemiddelde plank.
- Resistent tegen bacteriën.
- Gemaakt van hoogwaardige bamboe.
7. Judge Marmeren Snijplank
Deze marmeren plaat van Judge viel ons erg op tijdens ons onderzoek. Alhoewel hij niet echt geschikt is om op te snijden, kunt u deze snijplank wel gebruiken om voedingswaarden zoals deeg of marsepein uit te rollen.
Een nadeel is zijn gewicht, aangezien hij bijna zes kilogram weegt.
Tip van een koper: plaats wat rubberen stukjes onder de pootjes om er voor te zorgen dat hij niet gemakkelijk heen-en-weer kan schuiven.
Redenen om te kopen
- Stevig materiaal (marmer).
- Geschikt voor het uitrollen van voedingswaarden.
- Plaat blijft koel.
8. Imperial Kitchen Glassnijplank
Een glazen snijplank is natuurlijk wat vatbaarder dan andere materialen, maar daardoor is hij niet gelijk slecht.
Hij bevat antislippootjes waardoor hij niet heel makkelijk heen-en-weer kan schuiven. Verder kunt u alle soorten eten er op snijden, waardoor hij multi-inzetbaar is.
U kunt hem naast het snijden er op ook gebruiken om hem te gebruiken als onderzetter voor hete pannen tijdens het koken.
Redenen om te kopen
- Stevige glazen snijplank.
- Ook te gebruiken als onderzetter voor hete pannen.
- Antislipvoetjes.
- Anti-bacterieel.
Snijplank aanbiedingen
Heeft u niet veel budget meer over voor een nieuwe snijplank? Misschien staat er in het onderstaande overzicht met snijplank aanbiedingen wel een leuke deal met korting voor u bij. We halen alle aanbiedingen bij Bol en Coolblue dagelijks op, zodat u altijd de actuele aanbiedingen ziet.
Kenmerken van een goede snijplank
Elk huis en iedere keuken heeft een betrouwbare snijplank nodig. Hij moet passen bij uw gewoonten om voedsel te bereiden, genoeg ruimte bieden voor uw ingrediënten, en helpen voorkomen dat uw messen bot worden.
Met vrijwel ontelbare combinaties van soort, materiaal, en ontwerpen op de markt, kan het een hele klus zijn om uit te maken wat voor u de beste snijplank is. Daarom hebben wij hier alle essentiële kenmerken verzameld die u erover moet weten.
Materiaal
De constructie van de snijplank is belangrijk. In feite is het materiaal misschien wel de belangrijkste overweging bij het kiezen van de beste snijplank voor in uw keuken.
Een goede snijplank moet u in staat stellen het vlees en andere ingrediënten op een solide oppervlak te laten rusten terwijl u er zuiver doorheen snijdt. Bovendien moet de plank de slijtage van uw messen helpen verminderen. Hier zijn de populairste materialen die voor snijplanken worden gebruikt met hun voor- en nadelen.
Steen, glas, marmer, en graniet
Dit is een brede groep harde materialen die gebruikt worden voor de vervaardiging van snijplanken en ander keukengerei. Door hun glanzende, ondoordringbare buitenkant zijn ze gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen vlekken. Zij zien er ook aantrekkelijk uit door de schone, stijlvolle indruk die zij maken.
Stenen en glazen modellen zijn bestand tegen kromtrekken. Ze zijn echter wel zwaar, dus u moet er voorzichtig mee zijn. Als u er per ongeluk een laat vallen of een stootje tegen aan geeft, kunt u verwondingen oplopen, uw aanrecht beschadigen, en de snijplank zelf afbreken.
De materialen zijn zo hard dat ze snel een mes kunnen vernielen. Daarom zijn ze beter geschikt voor het rollen en snijden van deeg. Marmer en graniet werken ook uitstekend als onderzetter of warmhoudplaat.
Staal
Snijplanken van roestvrij staal zijn vergelijkbaar met die van steen of glas, vanwege hun duurzaamheid en gemakkelijk schoon te maken oppervlak. Ze zijn ook bestand tegen geurtjes en temperatuurschommelingen. Staal is echter kwetsbaar voor haarscheurtjes, en het kan uw messen snel bot maken.
Kunststof
Snijplanken van polymeer, polypropyleen en PVC zijn onderhoudsarm, licht, betaalbaar, en zeer geschikt om de scherpte van uw messen te bewaken. Ze zijn er ook in een grote verscheidenheid van kleuren en ontwerpen. De meeste zijn ook vaatwasmachinebestendig wat u weer wat handmatig werkt afneemt.
Vergeet ze alleen niet zorgvuldig schoon te maken. Kunststof snijplanken helpen de kwaliteit van uw messen te behouden, maar u maakt er kleine groefjes op wanneer u voedsel snijdt. Daardoor zijn ze gevoelig voor vlekken en erg doorlaatbaar voor bacteriën. Ze kunnen ook snel rafelen, dus misschien moet u ze vaker vervangen dan andere soorten snijplanken.
Flexibele vellen
U kunt ook flexibele plastic knipvellen op de markt vinden. Dat zijn dunne plastic bladen met een dikte van 3,0 mm of minder die u plat op tafel kunt leggen en kunt oprollen om ze op te bergen. Ze bieden niet veel bescherming voor zowel uw messen als uw keukentafel, dus gebruik ze met zorg. Als u een soepel oppervlak wilt om te snijden, zijn siliconen snijplanken dikkere en betere alternatieven.
Hout
Houten snijplanken worden beschouwd als de beste om de scherpte van keukenmessen te bewaren. Veel professionele koks en culinaire liefhebbers geven ook de voorkeur aan het gevoel van ingrediënten snijden op houten planken. Ze zijn ook aantrekkelijk en duurzaam. Als het oppervlak van een dikke plank versleten raakt, kunt u een schuurmachine of een scherpe houtschaaf gebruiken om de levensduur te verlengen.
In tegenstelling tot wat velen denken, herbergt hout na verloop van tijd minder bacteriën dan plastic. Kunststof is kwetsbaarder voor snijsporen en het doordringen van bacteriën dan hout, zoals in verschillende universiteiten en laboratoriumstudies is aangetoond.
U kunt houten planken schoonmaken onder stromend water uit uw keukenkraan, maar ze mogen niet gedurende lange tijd in water geweekt worden. Sommige moeten af en toe gehydrateerd worden door ze in te smeren met bijenwas of minerale olie.
Bamboe
Dit soort snijplank is de laatste tijd een zeer populair alternatief voor houten snijplanken geworden. Die van bamboe zijn licht, betaalbaar, zien er goed uit, en zijn aantrekkelijk voor mensen die de voorkeur geven aan milieuvriendelijke materialen.
Zij zijn echter harder en minder buigzaam dan houten en plastic snijplanken. Behandelde bamboe kan een hoog kiezelzuurgehalte hebben, en de houtlijm die gebruikt wordt om de plank in elkaar te zetten maakt hem harder. Dat is de reden waarom bamboe uw messen snel bot kan maken.
Ze werken echter goed als dienbladen en kaasplankjes. U kunt ze ook gebruiken om brood en kaas te snijden met broodmessen.
Vorm
Snijplanken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Rechthoekige en ronde snijplanken zijn het meest gangbaar, maar u kunt ook vierkante en ovale snijplanken op de markt vinden. U vindt ze ook in asymmetrische vormen zoals boemerangs, dierenvormen en zelfs stripfiguren. Het is aan de koper om een evenwicht te vinden tussen functionaliteit en design.
Afmetingen en ergonomie
De grootte kan van invloed zijn op het gemak waarmee u de plank kunt hanteren en op hoeveel plezier u eraan zult beleven. Om de beste snijplank te vinden die aan uw behoeften voldoet, moet uw eerste overweging de werkbare oppervlakte zijn.
De meeste middelgrote, rechthoekige snijplanken zijn ongeveer 32 x 20 cm, terwijl grotere bijna zo groot zijn als een kleine inductiekookplaat, namelijk 40 x 24 cm en groter. De grootste snijplanken kunnen wel 80 cm lang zijn, wat een kleine keukentafel helemaal kan bedekken. Houdt u bij uw beslissing rekening met de grootte van uw aanrecht en uw kookgewoonten.
Sommige planken hebben groeven bij de randen. Die groeven vangen de sappen op die eruit komen wanneer u vlees, fruit en groenten snijdt, en voorkomen dat de vloeistoffen direct op de tafel terechtkomen wat een hoop schoonmaken kan schelen.
De meeste snijplanken hebben gaten of haken die u kunt gebruiken om ze op te bergen of aan uw keukenrek te hangen. Maak de gaten, haken en groeven goed schoon, om te voorkomen dat uw voedsel met bacteriën besmet raakt.
Snijplanken in een set kopen
De meeste snijplanken kunt u per stuk kopen, maar fabrikanten bundelen vaak verschillende soorten en maten samen in één pakket. Door er meerdere in een set te kopen kunt u geld besparen, en u hebt er ook een paar in voorraad voor het geval een plank beschadigd of versleten raakt.
Bij sommige gelegenheden, zoals vakantiediners of feestjes, zult u immers verschillende snijplanken tegelijk moeten gebruiken. Een set van verschillende maten is ideaal voor zulke gelegenheden.
Veelgestelde vragen over een snijplank
Alhoewel een snijplank geen ingewikkeld onderwerp is, het kan dat u hier misschien nog vragen over hebt. Bekijk hieronder een overzicht van vragen die wij al vaker hebben ontvangen.