4 Beste Koekenpannen van 2023
Iedere koekenpan lijkt hetzelfde, maar toch verschillen ze van elkaar.De Tefal Only Cook is een geweldige koekenpan die verkrijgbaar is in verschillende formaten. Hij heeft een anti-aanbaklaag en een erg handige thermo-spot. Daarnaast kan hij gebruikt worden door meerdere verschillende warmtebronnen, waardoor hij op bijna ieder fornuis wel te gebruiken is.
In ieder huishouden is er wel een koekenpan te vinden, omdat ze multifunctioneel zijn en u er meerdere soorten gerechten in kunt bereiden. (Denk aan vlees en pannenkoeken, maar zelfs ook gebakken aardappels)
Toch komt er veel bij kijken wanneer u de beste koekenpan zoekt, en wij zullen u erbij helpen door onze onderzoeksresultaten met u te delen.
Vergelijk de 4 best geteste koekenpannen
# | Koekenpan | Voordelen | |
---|---|---|---|
1 |
Tefal Only Cook
Beste koekenpan van 2023
|
|
Bekijk prijs ![]() |
2 |
BK Easy Induction (28cm)
Beste koop koekenpan
|
|
Bekijk prijs ![]() |
3 |
|
Bekijk prijs ![]() |
|
4 |
|
Bekijk prijs ![]() |
Beste koekenpannen van 2023
1. Tefal Only Cook
Beste koekenpan van 2023Als we praten over koekenpannen, dan denken de meeste mensen natuurlijk gelijk aan Tefal.
Indien u geen interesse heeft in een hele set pannen, kunt u deze koekenpannen los kopen. Ze zijn in verschillende maten beschikbaar, namelijk met een diameter van 20, 24 of 28 centimeter.
Door middel van de anti-aanbaklaag in deze pan heeft u niet veel olie of boter meer nodig voor het bakken van uw vlees. Door deze laag maakt dit hem ook een gemakkelijk product om schoon te maken. (Zelfs in de vaatwasser, voor de wat luiere mensen onder ons.)
Tot slot is hij zelfs geschikt voor in de oven. Let er hierbij wel op dat u de temperatuur van uw oven niet zet op hoger dan 175 graden, omdat dit wel problemen kan veroorzaken.
Redenen om te kopen
- Diameter van 20 t/m 28 cm.
- Voor meerdere warmtebronnen.
- Kan in de vaatwasser.
- Weinig olie nodig door anti-aanbaklaag.
- Handige thermo-spot.
2. BK Easy Induction (28cm)
Beste koop koekenpanDeze koekenpan is speciaal gemaakt voor inductie, maar is ook prima geschikt voor andere warmtebronnen zoals elektrisch en gas.
Hij bevat speciale Teflon coating, waardoor uw koekenpan beschermt is tegen aanbakken en u kunt bakken met weinig, of helemaal geen, olie of boter.
Het schoonmaken van deze pan is geen enkel probleem. U kunt hem gemakkelijk met de hand afwassen, maar u kunt hem ook in de vaatwasser plaatsen om die zijn ding te laten doen.
Daarnaast hoeft u zich geen zorgen te maken dat het handvat heet wordt, omdat deze kunststof is waardoor hij mooi koel blijft.
Tot slot biedt deze koekenpan ook de mogelijkheid om hem in de oven te plaatsen tot een temperatuur van 160 graden.
Redenen om te kopen
- Gemaakt voor inductie.
- Gaat in de vaatwasser.
- Handvat blijft koud.
- Kan in de oven.
3. GreenPan Memphis
GreenPan is geen bekend merk, maar deze koekenpan viel ons erg op tijdens ons onderzoek.
Deze keramische koekenpan is geschikt voor verschillende warmtebronnen, waaronder halogeen, inductie en zelfs de oven.
Wat we het allerleukst vonden aan deze koekenpan, is dat ze, wat eigenlijk al aan de naam te zien is, geheel milieuvriendelijk zijn. Ze maken tijdens het produceren van deze pan gebruik van natuurlijke grondstoffen, waarbij er geen giftige chemicaliën vrijkomen in de natuur. Alles wat groen is krijgt tegenwoordig natuurlijk bonuspunten!
Het enige nadeel is dat hij wel vaatwasserbestendig is, maar, vernomen uit reviews, hierdoor kan de antikleeflaag sneller los gaan zitten. Afwassen met de hand is hierdoor een aanrader.
Redenen om te kopen
- Milieuvriendelijke keuze.
- Voor iedere warmtebron.
- Keramische anti-kleeflaag.
- Bevat een anti-aanbaklaag.
4. Tefal So Intensive
Nog een koekenpan van Tefal, en waarom ook niet - ze zijn ten slotte niet voor niets de marktleider.
Deze koekenpan is beschikbaar in verschillende formaten, en kan voor meerdere soorten warmtebronnen worden gebruikt.
Een unieke toevoeging, vergeleken met zijn voorganger, is de rode warmte-indicator in het midden van de pan. Hierdoor kunt u precies zien wanneer de pan de ideale baktemperatuur heeft bereikt.
Om hem schoon te maken kunt u hem met de hand afwassen of gemakkelijk de vaatwasser stoppen. (Let wel op met temperaturen hoger dan 175 graden!)
Redenen om te kopen
- Voor verschillende warmtebronnen.
- Beschikbaar in meerdere maten.
- Vaatwasserbestendig.
Koekenpan aanbiedingen
Heeft u niet veel budget meer over voor een nieuwe koekenpan? Misschien staat er in het onderstaande overzicht met koekenpan aanbiedingen wel een leuke deal met korting voor u bij. We halen alle aanbiedingen bij Bol en Coolblue dagelijks op, zodat u altijd de actuele aanbiedingen ziet.
Kenmerken van de beste koekenpannen voor uw gastronomische behoeften
Voor zowel bakveteranen als beginners kan het hebben van de juiste bakpan in uw keuken u helpen om uw culinaire doelen te bereiken. Het materiaal van de pan, de compatibiliteit met ovens en andere warmtebronnen, en de grootte van de pan zijn belangrijke overwegingen bij de aankoop ervan.
We hebben hier alle informatie over koekenpannen verzameld. We hebben ook hun unieke effecten op de voeding en ook de respectievelijke voors en tegens waar van toepassing opgenomen.
Pan- en dekselmateriaal
Het type materiaal is een van de belangrijkste overwegingen bij de keuze van een koekenpan. Het bepaalt het soort gerechten dat erin kan worden gekookt en welke warmtebronnen geschikt zijn. Het beïnvloedt ook de kleur en de textuur die u kunt bereiken voor uw gebakken recepten.
Hier de meest populaire koekenpanmaterialen en hun belangrijkste kenmerken:
Metaal
Bakwaren van metaal kunnen de warmte geleiden en de temperatuur snel doen stijgen. U kunt verwachten dat uw voedsel knapperige randen heeft en een donkerder bruine kleur. Metaal wordt over het algemeen aanbevolen voor bakkerijproducten zoals brood, brownies en repen.
Roestvrij stalen en aluminium pannen kunnen de warmte beter geleiden dan glas. Ze zijn echter niet geschikt voor het bakken van zure ingrediënten zoals citrusvruchten, tomaten en azijn. Dergelijke ingrediënten zullen reageren met de pan en dit kan leiden tot onaangename smaken of een vlek op uw bakwaren.
Glas
Glazen pannen doen er langer over om op te warmen, maar ze zijn uitstekend geschikt om de warmte vast te houden. Ze zijn perfect voor het serveren van voedsel als u wilt dat het langer warm blijft. Bovendien is glaswerk niet reactief met enig ingrediënt, zodat het geen onaangename smaken op uw eten achterlaat. Het is ideaal voor lasagne, geroosterd vlees en stoofschotels.
Merk op dat glazen koekenpannen gevoeliger zijn voor temperatuurveranderingen dan metalen pannen. Als u glas gebruikt als vervanging voor stalen pannen, moet u de oventemperatuur met ongeveer 25 graden verlagen. Het kan ook breken als het wordt verwarmd op het fornuis.
Keramisch
Keramische pannen lijken erg op glazen pannen. Ze hebben ongeveer hetzelfde niveau van warmtebehoud en zijn ook niet reactief. Ze kunnen ook gebakken pasta een tijdje warm houden als ze op tafel worden geserveerd.
Wat de twee scheidt is dat keramiek ondoorzichtig is en dat ze in verschillende kleuren en dessins kunnen komen. Deze maken keramische koekenpannen ideaal voor het serveren en presenteren. Merk op dat ze ook gevoelig zijn en dat ze kunnen breken door plotselinge temperatuursveranderingen. Verhit niet op het fornuis of dompel direct een warme pan onder in een koudwaterbad.
Plastic
Er zijn ook koekenpannen van plastic, maar die zijn bedoeld om in de magnetron te bakken. Ze mogen niet worden gebruikt in conventionele ovens of op open vuur omdat ze een laag smeltpunt hebben. Dit kan beide uw voedsel en waarschijnlijk ook de oven flink beschadigen.
Afwerking van de oppervlakte
Het is niet alleen het panmateriaal dat uw bakresultaat beïnvloedt. De afwerking van het oppervlak bepaalt ook het behoud van de warmte en de reflectie, en deze kunnen van invloed zijn op de kooksnelheid.
Matte of doffe afwerkingen kunnen sneller warmte absorberen, zodat ze sneller kunnen koken. Aan de andere kant reflecteren lichtgekleurde of glanzende pannen wat straling, zodat ze langzamer koken. Glanzende pannen zijn ideaal voor het koken van delicate lekkernijen zoals koekjes, maar voor dit soort lekkernijen kunt u beter een broodbakmachine gebruiken.
Diameter van de pan
De diameter van een koekenpan wordt gemeten aan de bovenkant van de pan. Er is een breed scala aan maten, van kleinere op 15 cm die ideaal zijn voor taarten en gebak voor gezinnen tot pannen groter dan 50 cm voor het bakken van gerechten die geschikt zijn voor grote feesten. De enige beperkende factor daarbij is de volumecapaciteit van uw oven.
Geschikt voor verschillende warmtebronnen
U moet goed nadenken over het type koekenpan en de bestaande warmtebronnen in uw keuken. Dit komt omdat niet elke soort goed werkt met alle warmtebronnen en sommige combinaties schade aan uw keukengerei kunnen veroorzaken.
Hier zijn de meest voorkomende warmtebronnen in de keuken en de belangrijkste kenmerken van koekenpannen die daarbij passen.
Gas en elektrisch
Conventionele gas- en elektrische ovens zijn gegroepeerd, omdat ze bijna dezelfde bakomgeving hebben en dezelfde soorten bakwaren toelaten. Dit ondanks het feit dat elektrische ovens droge warmte hebben terwijl gasovens sneller opwarmen. Ze zijn beide veilig te gebruiken met metalen, keramische, glazen, steengoed en siliconen pannen.
Inductie
Deze technologie maakt gebruik van elektromagnetische inductie die metalen kookgerei opwarmt. De bakpan moet magnetisch zijn en in contact staan met het verwarmingselement, op bijvoorbeeld een inductie fornuis, om dit te laten werken.
Microgolf
Microgolfovens werken door voedsel bloot te stellen aan elektromagnetische straling. Plastic, glazen en keramische bakspullen die geschikt zijn voor de magnetron zijn de enige die u er in moet gebruiken. Metalen koekenpannen zijn niet compatibel met microgolven omdat ze dit soort elektromagnetische golven niet doorlaten.
Er zijn koekenpannen die compatibel zijn met moderne verwarmingsbronnen zoals halogeen, infrarood en keramische kookplaten. Mogelijk moet u de producthandleiding van de pan raadplegen om er zeker van te zijn dat deze veilig is bij een bepaalde warmtebron, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.