4 Beste Koekenpannen van 2021

Laatste update op 19-10-21 door Nelly Oudejans

In ieder huishouden is er wel een koekenpan te vinden, omdat ze multifunctioneel zijn en u er meerdere soorten gerechten in kunt bereiden. (Denk aan vlees en pannenkoeken, maar zelfs ook gebakken aardappels)

Toch komt er veel bij kijken wanneer u de beste koekenpan zoekt, en wij zullen u erbij helpen door onze onderzoeksresultaten met u te delen.

Afbeelding Product Voordelen
#1 - beste keus
Tefal Only Cook - de beste koekenpan
Kan in de vaatwasser, weinig olie nodig door anti-aanbaklaag en handige thermo-spot. Bekijk prijs arrow right
#2 - premium keus
BK Easy Induction (28cm)
Gaat in de vaatwasser, handvat blijft koud en kan in de oven. Bekijk prijs arrow right
#3 - goede keus
GreenPan Memphis
Voor iedere warmtebron, keramische anti-kleeflaag en bevat een anti-aanbaklaag. Bekijk prijs arrow right
#4
Tefal So Intensive
Voor verschillende warmtebronnen, beschikbaar in meerdere maten en vaatwasserbestendig. Bekijk prijs arrow right
HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben iedere koekenpan onder de loep genomen en besteld indien er online niet genoeg informatie beschikbaar was. Daarnaast accepteren wij nooit gratis producten van leveranciers wat onze reviews onafhankelijk houdt.

shopping cart 11 Producten Bekeken
clock 14 Uur Aan Onderzoek
review 91 Reviews Gelezen
thumbs up 4 Producten Gekozen

Bekijk hieronder onze review over de beste koekenpan

1. Tefal Only Cook

Tefal Only Cook
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Als we praten over koekenpannen, dan denken de meeste mensen natuurlijk gelijk aan Tefal.

Indien u geen interesse heeft in een hele set pannen, kunt u deze koekenpannen los kopen. Ze zijn in verschillende maten beschikbaar, namelijk met een diameter van 20, 24 of 28 centimeter.

Door middel van de anti-aanbaklaag in deze pan heeft u niet veel olie of boter meer nodig voor het bakken van uw vlees. Door deze laag maakt dit hem ook een gemakkelijk product om schoon te maken. (Zelfs in de vaatwasser, voor de wat luiere mensen onder ons.)

Tot slot is hij zelfs geschikt voor in de oven. Let er hierbij wel op dat u de temperatuur van uw oven niet zet op hoger dan 175 graden, omdat dit wel problemen kan veroorzaken.

Bekijk de Tefal Only Cook bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Deze aluminium koekenpan van Tefal is een geweldige uitkomst die in verschillende maten wordt aangeboden. Hij is daarnaast ook zeker niet duur, en daarom een goed product om toe te voegen aan uw keuken.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

2. BK Easy Induction (28cm)

BK Easy Induction (28cm)
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze koekenpan is speciaal gemaakt voor inductie, maar is ook prima geschikt voor andere warmtebronnen zoals elektrisch en gas.

Hij bevat speciale Teflon coating, waardoor uw koekenpan beschermt is tegen aanbakken en u kunt bakken met weinig, of helemaal geen, olie of boter.

Het schoonmaken van deze pan is geen enkel probleem. U kunt hem gemakkelijk met de hand afwassen, maar u kunt hem ook in de vaatwasser plaatsen om die zijn ding te laten doen.

Daarnaast hoeft u zich geen zorgen te maken dat het handvat heet wordt, omdat deze kunststof is waardoor hij mooi koel blijft.

Tot slot biedt deze koekenpan ook de mogelijkheid om hem in de oven te plaatsen tot een temperatuur van 160 graden.

Bekijk de BK Easy Induction (28cm) bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Weer een koekenpan zonder minpunten. Als u geïnteresseerd bent in het koken door middel van inductie, is deze pan zeker een aanrader. Wanneer u andere warmtebronnen gebruikt zijn er goedkopere opties, maar deze koekenpan is zeker zijn geld waard.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

3. GreenPan Memphis

GreenPan Memphis
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

GreenPan is geen bekend merk, maar deze koekenpan viel ons erg op tijdens ons onderzoek.

Deze keramische koekenpan is geschikt voor verschillende warmtebronnen, waaronder halogeen, inductie en zelfs de oven.

Wat we het allerleukst vonden aan deze koekenpan, is dat ze, wat eigenlijk al aan de naam te zien is, geheel milieuvriendelijk zijn. Ze maken tijdens het produceren van deze pan gebruik van natuurlijke grondstoffen, waarbij er geen giftige chemicaliën vrijkomen in de natuur. Alles wat groen is krijgt tegenwoordig natuurlijk bonuspunten!

Het enige nadeel is dat hij wel vaatwasserbestendig is, maar, vernomen uit reviews, hierdoor kan de antikleeflaag sneller los gaan zitten. Afwassen met de hand is hierdoor een aanrader.

Bekijk de GreenPan Memphis bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Als u een koekenpan zoekt en milieubewust denkt, dan zou u voor deze GreenPan kunnen gaan. Ook als u het u niet veel uit maakt of hij groen is of niet, de prijs van het product maakt hem alsnog aantrekkelijk.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

4. Tefal So Intensive

Tefal So Intensive
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Nog een koekenpan van Tefal, en waarom ook niet - ze zijn ten slotte niet voor niets de marktleider.

Deze koekenpan is beschikbaar in verschillende formaten, en kan voor meerdere soorten warmtebronnen worden gebruikt.

Een unieke toevoeging, vergeleken met zijn voorganger, is de rode warmte-indicator in het midden van de pan. Hierdoor kunt u precies zien wanneer de pan de ideale baktemperatuur heeft bereikt.

Om hem schoon te maken kunt u hem met de hand afwassen of gemakkelijk de vaatwasser stoppen. (Let wel op met temperaturen hoger dan 175 graden!)

Bekijk de Tefal So Intensive bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Net als de beste koekenpan uit de lijst (ook van Tefal) is dit een prima product om in uw keuken te hebben. Hij biedt leuke toevoegingen zoals zijn warmte indicator waardoor hij zijn geld meer dan waard is.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

Kenmerken van de beste koekenpannen voor uw gastronomische behoeften

Voor zowel bakveteranen als beginners kan het hebben van de juiste bakpan in uw keuken u helpen om uw culinaire doelen te bereiken. Het materiaal van de pan, de compatibiliteit met ovens en andere warmtebronnen, en de grootte van de pan zijn belangrijke overwegingen bij de aankoop ervan.

We hebben hier alle informatie over koekenpannen verzameld. We hebben ook hun unieke effecten op de voeding en ook de respectievelijke voors en tegens waar van toepassing opgenomen.

Pan- en dekselmateriaal

Het type materiaal is een van de belangrijkste overwegingen bij de keuze van een koekenpan. Het bepaalt het soort gerechten dat erin kan worden gekookt en welke warmtebronnen geschikt zijn. Het beïnvloedt ook de kleur en de textuur die u kunt bereiken voor uw gebakken recepten.

Hier de meest populaire koekenpanmaterialen en hun belangrijkste kenmerken:

Metaal

Bakwaren van metaal kunnen de warmte geleiden en de temperatuur snel doen stijgen. U kunt verwachten dat uw voedsel knapperige randen heeft en een donkerder bruine kleur. Metaal wordt over het algemeen aanbevolen voor bakkerijproducten zoals brood, brownies en repen.
Roestvrij stalen en aluminium pannen kunnen de warmte beter geleiden dan glas. Ze zijn echter niet geschikt voor het bakken van zure ingrediënten zoals citrusvruchten, tomaten en azijn. Dergelijke ingrediënten zullen reageren met de pan en dit kan leiden tot onaangename smaken of een vlek op uw bakwaren.

Glas

Glazen pannen doen er langer over om op te warmen, maar ze zijn uitstekend geschikt om de warmte vast te houden. Ze zijn perfect voor het serveren van voedsel als u wilt dat het langer warm blijft. Bovendien is glaswerk niet reactief met enig ingrediënt, zodat het geen onaangename smaken op uw eten achterlaat. Het is ideaal voor lasagne, geroosterd vlees en stoofschotels.

Merk op dat glazen koekenpannen gevoeliger zijn voor temperatuurveranderingen dan metalen pannen. Als u glas gebruikt als vervanging voor stalen pannen, moet u de oventemperatuur met ongeveer 25 graden verlagen. Het kan ook breken als het wordt verwarmd op het fornuis.

Keramisch

Keramische pannen lijken erg op glazen pannen. Ze hebben ongeveer hetzelfde niveau van warmtebehoud en zijn ook niet reactief. Ze kunnen ook gebakken pasta een tijdje warm houden als ze op tafel worden geserveerd.

Wat de twee scheidt is dat keramiek ondoorzichtig is en dat ze in verschillende kleuren en dessins kunnen komen. Deze maken keramische koekenpannen ideaal voor het serveren en presenteren. Merk op dat ze ook gevoelig zijn en dat ze kunnen breken door plotselinge temperatuursveranderingen. Verhit niet op het fornuis of dompel direct een warme pan onder in een koudwaterbad.

Plastic

Er zijn ook koekenpannen van plastic, maar die zijn bedoeld om in de magnetron te bakken. Ze mogen niet worden gebruikt in conventionele ovens of op open vuur omdat ze een laag smeltpunt hebben. Dit kan beide uw voedsel en waarschijnlijk ook de oven flink beschadigen.

Afwerking van de oppervlakte

Het is niet alleen het panmateriaal dat uw bakresultaat beïnvloedt. De afwerking van het oppervlak bepaalt ook het behoud van de warmte en de reflectie, en deze kunnen van invloed zijn op de kooksnelheid.

Matte of doffe afwerkingen kunnen sneller warmte absorberen, zodat ze sneller kunnen koken. Aan de andere kant reflecteren lichtgekleurde of glanzende pannen wat straling, zodat ze langzamer koken. Glanzende pannen zijn ideaal voor het koken van delicate lekkernijen zoals koekjes, maar voor dit soort lekkernijen kunt u beter een broodbakmachine gebruiken.

Diameter van de pan

De diameter van een koekenpan wordt gemeten aan de bovenkant van de pan. Er is een breed scala aan maten, van kleinere op 15 cm die ideaal zijn voor taarten en gebak voor gezinnen tot pannen groter dan 50 cm voor het bakken van gerechten die geschikt zijn voor grote feesten. De enige beperkende factor daarbij is de volumecapaciteit van uw oven.

Geschikt voor verschillende warmtebronnen

U moet goed nadenken over het type koekenpan en de bestaande warmtebronnen in uw keuken. Dit komt omdat niet elke soort goed werkt met alle warmtebronnen en sommige combinaties schade aan uw keukengerei kunnen veroorzaken.

Hier zijn de meest voorkomende warmtebronnen in de keuken en de belangrijkste kenmerken van koekenpannen die daarbij passen.

Gas en elektrisch

Conventionele gas- en elektrische ovens zijn gegroepeerd, omdat ze bijna dezelfde bakomgeving hebben en dezelfde soorten bakwaren toelaten. Dit ondanks het feit dat elektrische ovens droge warmte hebben terwijl gasovens sneller opwarmen. Ze zijn beide veilig te gebruiken met metalen, keramische, glazen, steengoed en siliconen pannen.

Inductie

Deze technologie maakt gebruik van elektromagnetische inductie die metalen kookgerei opwarmt. De bakpan moet magnetisch zijn en in contact staan met het verwarmingselement, op bijvoorbeeld een inductie fornuis, om dit te laten werken.

Microgolf

Microgolfovens werken door voedsel bloot te stellen aan elektromagnetische straling. Plastic, glazen en keramische bakspullen die geschikt zijn voor de magnetron zijn de enige die u er in moet gebruiken. Metalen koekenpannen zijn niet compatibel met microgolven omdat ze dit soort elektromagnetische golven niet doorlaten.

Er zijn koekenpannen die compatibel zijn met moderne verwarmingsbronnen zoals halogeen, infrarood en keramische kookplaten. Mogelijk moet u de producthandleiding van de pan raadplegen om er zeker van te zijn dat deze veilig is bij een bepaalde warmtebron, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Samenvatting van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zijn er 11 producten bekeken waarvan er 4 als goede koekenpan uit de test zijn gekomen met als beste koop de Tefal Only Cook. Hieronder is een overzichtelijke tabel de zien van de resultaten.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 Tefal Only Cook full starfull starfull starfull starfull star Diameter van 20 t/m 28 cm, voor meerdere warmtebronnen en kan in de vaatwasser.
2 BK Easy Induction (28cm) full starfull starfull starfull starfull star Gemaakt voor inductie, gaat in de vaatwasser en handvat blijft koud.
3 GreenPan Memphis full starfull starfull starfull starempty star Milieuvriendelijke keuze, voor iedere warmtebron en keramische anti-kleeflaag.
4 Tefal So Intensive full starfull starfull starfull starempty star Voor verschillende warmtebronnen, beschikbaar in meerdere maten en vaatwasserbestendig.
Over de auteur

Nelly Oudejans is als huismoeder erg thuis in de huis-, tuin- & keukenproducten. Zij verzorgt over het algemeen alle reviews over de producten die een relatie hebben met het huishouden, of gewoon alles in en rondom het huis. Daarnaast weet zij als moeder ook veel over baby's, aangezien ze zelf een kind heeft.

Alle artikelen van Nelly Oudejans
Nelly Oudejans - reviewify