5 Beste Inductie Fornuizen van 2024

Door Nelly Oudejans / Laatste update op 01 mei 2023
Koken op inductie wordt steeds populairder, gaat u ook meedoen met de trend?
De allerbeste inductie fornuiskoop is..
Beste inductie fornuis: AEG CIB6640ABM

Verschillende kookzones, een groot temperatuursbereik in de oven en een handige panherkenning. De AEG CIB6640ABM bevat al deze handige functies en nog veel meer. Het is daarnaast ook nog eens een energiezuinige keuze wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is.

De wereld verandert snel en technologie bepaalt bijna alles wat we tegenwoordig doen. Het leven in de keuken is tegenwoordig normaal, aangezien steeds meer mensen gezonder proberen te eten. Een maaltijd koken op inductie fornuizen is opwindend en leuk tijdverdrijf. Het kiezen van het beste inductie fornuis is alleen niet gemakkelijk, aangezien ze steeds geavanceerder worden met functionaliteiten zoals WiFi-connectiviteit en het besturen via een mobiele app.

Vergelijk de 5 best geteste inductie fornuizen

# Inductie fornuis Voordelen
1
AEG CIB6640ABM Beste inductie fornuis van 2024
 • Verschillende kookzones.
 • Groot temperatuurbereik oven.
 • Handige panherkenning.
Bekijk prijs bekijk prijs
2
Leisure CS90D530X - 90cm Beste koop inductie fornuis
 • Drie ingebouwde ovens.
 • Vijf verschillende pitten.
 • Oven met heteluchtfunctie.
Bekijk prijs bekijk prijs
3
 • Virtual pan support.
 • Verschillende pit-maten.
 • Makkelijk te besturen.
Bekijk prijs bekijk prijs
4
 • Voordelige keuze.
 • Kooktijd afstellen d.m.v. timer.
 • Goede kinderbeveiliging.
Bekijk prijs bekijk prijs
5
 • Voordelig koopje.
 • Makkelijk te gebruiken.
 • Perfect qua prijs-kwaliteitsverhouding.
Bekijk prijs bekijk prijs

Beste inductie fornuizen van 2024

1. AEG CIB6640ABM

Beste inductie fornuis van 2024

Het inductie fornuis dat als beste koop uit ons uitgebreide onderzoek is gekomen is de AEG CIB6640ABM. Hij bevat vier kookzones waarvan drie verschillende diameters en vermogens per pit. Met de panherkenning wordt iedere kookzone automatisch aan en uit gezet op basis van of er een pan op staat of niet.

De ingebouwde oven bevat een heteluchtfunctie die er voor zorgt dat de temperatuur in de gehele oven tijdens het bakproces gelijk blijft. Hierdoor krijgt u consistente resultaten, en niet dat één deel van uw gebakken product bruiner is dan een ander deel. U kunt de over instellen op een temperatuur tussen de vijftig en 275 graden, wat een groot bereik is. Daarnaast bevat hij energielabel A, wat hem ook nog eens energiezuinig maakt.

Alles kan bij dit product gemakkelijk worden aangestuurd via het touchscreen op het fornuis. Daarnaast bevat hij ook een centrale knop waarmee u hem gemakkelijk aan en uit kunt zetten om zo stroom te besparen. Er zit ook een timer in, waarmee u kunt instellen hoe lang iets moet koken zodat u zelf geen stopwatch meer hoeft bij te houden op uw mobiele telefoon of de klok in de gaten moet houden - wij zijn hier zelf ook schuldig van ;-).

Redenen om te kopen

 • Verschillende kookzones.
 • Groot temperatuurbereik oven.
 • Handige panherkenning.
 • Besturen via touchscreen.
 • Energiezuinige keuze.

Bekijk de AEG CIB6640ABM bij onderstaande winkels.

Winkel Prijs Levertijd
Bekijk de AEG CIB6640ABM bij Bol €849,00 Levering binnen één dag. Naar webshop bekijkBekijk

2. Leisure CS90D530X - 90cm

Beste koop inductie fornuis

Er werd ons gevraagd of wij ook inductie fornuizen konden beoordelen met een breedte van 90cm, dus hier is hij met ook een hoogte van 90cm; de Leisure CS90D530X.

Dit inductie fornuis is een geweldig product, met wel vijf kookzones, één wokbrander en drie ingebouwde ovens van verschillende formaten. Daarnaast is hij met zijn energieklasse A een zuinig, net als het fornuis die wij als beste hebben vermeld.

Het fornuis en de ovens kunnen gemakkelijk bediend worden met knoppen die op de display zijn geplaatst. Helaas bevat hij geen panherkenning, waar de nummer één wel over beschikte. Daarnaast kunnen zijn ovens tot een maximum van 250 graden opwarmen, wat dan weer een groot pluspunt is. Het voorverwarmen van de ovens duurt achter wel wat langer.

Redenen om te kopen

 • Drie ingebouwde ovens.
 • Vijf verschillende pitten.
 • Oven met heteluchtfunctie.
 • Energieklasse A.

Bekijk de Leisure CS90D530X - 90cm bij onderstaande winkels.

Winkel Prijs Levertijd
Bekijk de Leisure CS90D530X - 90cm bij Bol €1599,00 Levering binnen één dag. Naar webshop bekijkBekijk

3. ETNA FIV560ZWA

Bij dit inductie fornuis zijn alle vier de kookzones apart te bedienen door middel van de draaiknoppen die op het apparaat bevestigd zijn. Met een inhoud van 65 liter is deze wat kleiner dan de AEG, maar wel genoeg om grotere gerechten in te verwarmen.

Door middel van de panherkenning zal de warmte automatisch worden uitgeschakeld wanneer u de pan van het fornuis haalt om het eten op te scheppen. Dit is niet alleen een voordeel qua veiligheid, maar het verspilt ook geen onnodige energie. Een leuke toevoeging vonden wij wat ETNA noemt hun 'virtual pan support', waarmee u precies ziet waar u uw pannen moet plaatsen als u een kookzone activeert.

Het enige nadeel dat wij hebben gevonden is dat het design van dit inductie fornuis niet echt mooi is, zeker als u kijkt hoeveel u er voor betaald. Hij bevat echter wel een handig opbergvak voor uw pannen zoals in de afbeelding hierboven te zien is.

Redenen om te kopen

 • Virtual pan support.
 • Verschillende pit-maten.
 • Makkelijk te besturen.
 • Powerboost functie.

Bekijk de ETNA FIV560ZWA bij onderstaande winkels.

Winkel Prijs Levertijd
Bekijk de ETNA FIV560ZWA bij Bol €719,00 Levering binnen één dag. Naar webshop bekijkBekijk

4. Beko FSM89301GXS

Dit inductie fornuis is schappelijk geprijsd, bevat vier kookzones en één ingebouwde oven. Voor de oven kunt u beide de boven- en onderwarmte instellen zodat u ieder gewenst resultaat kunt bereiken.

Met de ingebouwde timer van deze Beko kunt u zelf afstellen hoe lang u iets wilt laten koken, waarna de kookzone automatisch wordt uitgeschakeld. Als u altijd al eens op de bank Netflix wou kijken terwijl alles automatisch verder kookt is dit echt een aanrader.

Het fornuis is makkelijk te bedienen door middel van de knoppen die er op zitten. U kunt deze instellen om de temperatuur van iedere kookzone apart te bepalen.

Redenen om te kopen

 • Voordelige keuze.
 • Kooktijd afstellen d.m.v. timer.
 • Goede kinderbeveiliging.
 • Duidelijke display.

Bekijk de Beko FSM89301GXS bij onderstaande winkels.

Winkel Prijs Levertijd
Bekijk de Beko FSM89301GXS bij Bol Levering binnen één dag. Naar webshop bekijkBekijk

5. Everglades EVCK037

Dit fornuis van Everglades is echt een koopje, aangezien hij bijna drie keer zo goedkoop is als alle eerdergenoemde inductie fornuizen.

Voor de prijs bevat hij alsnog prima functionaliteiten, maar geen geavanceerde dingen als panherkenning. Hij bevat vier kookzones die allemaal een andere grootte hebben en zo dus ook hun eigen functie. De oven heeft een maximumtemperatuur van maar 240 graden, wat een klein minpunt is als u hem vergelijkt met andere ovens.

Een nadeel dat wij in een online review hebben gevonden is dat de kabel van dit fornuis zelf gemonteerd moet worden, wat een lastig klusje blijkt te zijn en veel tijd in gestoken moet worden.

Redenen om te kopen

 • Voordelig koopje.
 • Makkelijk te gebruiken.
 • Perfect qua prijs-kwaliteitsverhouding.

Bekijk de Everglades EVCK037 bij onderstaande winkels.

Winkel Prijs Levertijd
Bekijk de Everglades EVCK037 bij Bol €279,00 Levering binnen één dag. Naar webshop bekijkBekijk
Bekijk de Everglades EVCK037 bij MediaMarkt €304,00 Voor 12:30 besteld, vandaag in huis. Naar webshop bekijkBekijk

Inductie fornuis aanbiedingen

Heeft u niet veel budget meer over voor een nieuwe inductie fornuis? Misschien staat er in het onderstaande overzicht met inductie fornuis aanbiedingen wel een leuke deal met korting voor u bij. We halen alle aanbiedingen bij Bol en Coolblue dagelijks op, zodat u altijd de actuele aanbiedingen ziet.

Siemens EX801LYC1E inductiekookplaat Zwart Inbouw
Siemens EX801LYC1E inductiekookplaat Zwart Inbouw
€1049.00 €929.00
Bekijk bij Bol
Bosch PXX975DC1E - Serie 8 - Inbouw inductie kookp
Bosch PXX975DC1E - Serie 8 - Inbouw inductie kookp
€1299.00 €1199.00
Bekijk bij Bol
Bosch PUE711BB5D - Serie 4 - Inbouw inductie kookp
Bosch PUE711BB5D - Serie 4 - Inbouw inductie kookp
€649.00 €549.00
Bekijk bij Bol
AEG IKE85441XB - Inductie kookplaat - 80 cm
AEG IKE85441XB - Inductie kookplaat - 80 cm
€799.00 €699.95
Bekijk bij Bol

Hoe kunt u zelf het beste inductie fornuis kiezen?

Als u ons oordeel wilt overslaan en zelf op zoek gaat naar een inductie fornuis kunt u de onderstaande criteria bekijken die wij ook voor ons onderzoek hebben gebruikt.

Aantal pitten (kookzones)

Het aantal kookzones op een inductie fornuis is belangrijk om naar te kijken als u vaak gerechten maakt waar u meerdere pannen tegelijkertijd voor op het fornuis moet hebben staan. Over het algemeen hebben de beste inductie fornuizen ongeveer vier pitten, maar u kunt ook voor één met minder pitten kiezen als u vaak makkelijke eenpansgerechten maakt.

Hoogte

De hoogte van een inductie fornuis is belangrijk aangezien hij moet aansluiten op de hoogte van uw aanrecht, mits u hem daarnaast plaatst natuurlijk. Een aantal maten die beschikbaar zijn op de markt zijn 90cm en 60cm.

Energieklasse

Tegenwoordig denken we steeds energiezuiniger, en, net als bij de mobiele airco’s die we eerder hebben behandeld, hoort dat bij een inductie fornuis ook zeker zo te zijn. Ga als u aan het milieu wilt denken vooral voor een fornuis met een energieklasse tussen A en A+++ om energie te besparen ten opzichte van minder zuinigere apparaten.

Panherkenning

Tegenwoordig beschikken steeds meer fornuizen over panherkenning. Dit houdt in dat de kookzone automatisch aan gaat als u er een pan op zet, en weer uit gaat als u deze er van af haalt. Zo kunt u nooit vergeten om de pit uit de zetten en zal het ook een hoop energie besparen.

Vermogen per pit

Verschillende vermogens op iedere kookzone is een uitkomst als u pannen op verschillende temperaturen wilt laten koken. Zo kunt u bijvoorbeeld het vlees hoog zetten op een kookzone die een vermogen biedt tot 3.6 kilowatt, en uw groente wat lager op een pit die 1.8 kilowatt ondersteund.

Diameter

Een krachtigere kookzone vraagt ook vaak om een grotere oppervlakte. Zo bestaan de kookzones van de meeste inductie fornuizen uit verschillende diameters op deze vermogens te ondersteunen. Zo kan een grotere pit 20 centimeter (~7,9 inch) zijn, terwijl een kleinere een diameter van maar 14 centimeter heeft.

Eigenschappen van de oven

Het type ingebouwde oven kan bij ieder inductie fornuis verschillen, hieronder een aantal kenmerken die hij kan bevatten.

Heteluchtfuntie

Als de over in een inductie fornuis een heteluchtfunctie bevat dan bevat hij een ventilator die de hete lucht door de oven heen blaast. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in de gehele oven op elk punt gelijk blijft.

Warmte van boven & onder instelbaar

Wanneer een inductie fornuis deze functionaliteit bevat kunt u apart de boven- en onderkant van de oven instellen. Hierdoor kunt u zelf kiezen vanaf welke positie er meer verhit wordt.

Minimum & maximum temperatuur

Voor ieder gerecht is er een verschillende temperatuur nodig waarop de oven moet worden ingesteld. De instelbare temperatuur van een oven in een inductie fornuis kan erg verschillen dus let goed op dat hij een groot bereik heeft als u vaak verschillende gerechten wilt bereiden.

Inhoud

Als u voor grote groepen personen kookt is het verstandig om een inductie fornuis met een oven te kiezen die een grote inhoud heeft. Hierdoor hoeft u nooit bijvoorbeeld twee maal de oven te laten draaien omdat er de eerste ronde te weinig ruimte was voor al uw eten.

Aantal inschuifhoogtes

Verschillende inschuifhoogtes kunnen er voor zorgen dat u iets hoog of laag in de oven kan laten bakken, maar ook dat u verschillende gerechten in één keer in de over kan plaatsen. Als u bijvoorbeeld een oven heeft met vijf inschuifhoogtes, kunt u op beide de onderste en bovenste plek een plaat plaatsen.

Wat is een inductie fornuis?

De term inductie refereert naar het genereren van warmte. Een inductie fornuis maakt het gebruik van elektromagnetische straling, in tegenstelling tot de oudere gasfornuizen die vroeger vaak wereden gebuikt. Met inductie is er een elektromagnetische reactie tussen de kookzone en de pan. Als er geen pan op de pit staat, wordt er ook geen warmte gegenereert.

Wanneer u het beste inductie fornuis aanschaft wilt u natuurlijk dat deze perfect is. Zo zijn er een aantal voordelen, maar ook nadelen die inductie koken met zich mee brengt.

inductie fornuis in een keuken

4 voordelen van een inductie fornuis

Deze voordelen bereikt u wanneer u overstapt naar inductie koken.

 • Aangezien inductie koken sneller is dan het koken op een gasfornuis kunt u al snel de helft van de tijd besparen voor veel van de maaltijden die u graag kookt. Doordat gerechten sneller klaar zijn wordt er ook een stuk minder energie verbruikt wat weer een voordeel is voor de milieuvriendelijkheid.
 • Bij een inductie fornuis wordt er gebruik gemaakt van elektromagnetische stralingen, waardoor de kookzone een stuk minder lang heet blijft na het koken. Dit is een voordeel qua veiligheid, vooral als u kleine kinderen rond heeft lopen in de keuken.
 • Inductie fornuizen zijn veel makkelijker schoon te maken als er iets over de rand van de pan gaat, aangezien u er gemakkelijk een doekje over heen kunt halen. Met een gasfornuis had u eerst het raamwerk er af moeten halen wat een stuk meer van uw tijd vraagt.
 • Naast alle bovenstaande voordelen in functionaliteit, zien inductie fornuizen er ook een stuk aantrekkelijker uit dan de ouderwetse gasfornuizen. Dit is natuurlijk objectief, maar over het algemeen zijn mensen het eens met deze stelling.

3 nadelen van een inductie fornuis

Naast de mooie voordelen van inductie koken brengt het ook een aantal nadelen met zich mee.

 • Als u gaat voor de beste koop is een inductie fornuis niet goedkoop. Het bedrag dat u hiervoor dan moet over hebben gaat al snel richting de â‚~700, terwijl u voor een traditioneel gasfornuis vaak maar de helft betaald.
 • U heeft magnetische pannen nodig die het inductieproces in gang kunnen zetten, anders kan de kookzone geen warmte genereren naar uw pan toe. Dit brengt ook weer extra kosten met zich mee.
 • Inductie fornuizen maken vaak een irritant geluid wat wordt beschreven als het geluid van een ventilator. Voor iedereen is het verschillend hoe vervelend ze dit vinden, maar wij vonden dit wel benoemenswaardig.

Veelgestelde vragen over een inductie fornuis

Heeft u nog vragen over een inductie fornuis of deze manier van koken? Check hieronder even of uw vraag al is beantwoord.

Wat zijn de nadelen aan koken op inductie?

Het grootste nadeel is dat een inductie fornuis erg op kan lopen als het gaat om de prijs. Daarnaast heeft u ook nieuwe speciale pannen nodig, want uw oude pannen zijn hier hoogstwaarschijnlijk niet geschikt voor. De magnetische straling kan voor verschillende mensen ook een risico vormen.

Is er ventilatie nodig bij een inductie fornuis?

Dit is altijd handig, aangezien er alsnog stoom wordt gegenereerd. Dit overtollige stoom kan vervolgens worden weggezogen door een goede afzuigkap.

Hoe beoordelen jullie de beste inductie fornuis?

Om de best geteste inductie fornuis te bepalen beoordelen wij verschillende factoren van ieder product. Zo kijken wij onder andere naar reviews van klanten, functionaliteit, prijs en andere specifieke kenmerken. Deze factoren wegen wij met elkaar af om zo de beste koop te bepalen.
Over de auteur
Nelly Oudejans - reviewify

Nelly Oudejans is als huismoeder erg thuis in de huis-, tuin- & keukenproducten. Zij verzorgt over het algemeen alle reviews over de producten die een relatie hebben met het huishouden, of gewoon alles in en rondom het huis. Daarnaast weet zij als moeder ook veel over baby's, aangezien ze zelf een kind heeft.

Alle artikelen van Nelly Oudejans