4 Beste Slimme Thermostaten van 2021

Laatste update op 19-10-21 door Nelly Oudejans

Een slimme thermostaat bevat veel uitgebreidere functies vergeleken met een analoge, en dat is één van de redenen dat veel mensen er op overstappen. Met dit apparaatje kunt u gemakkelijk alle instellingen inprogrammeren en er verder niet meer naar kijken. Wij hebben voor u de beste slimme thermostaten onderzocht en op een rijtje gezet.

Afbeelding Product Voordelen
#1 - beste keus
Google Nest - de beste slimme thermostaat
Past aan bij weggaan, op afstand te bedienen en maakt gebruik van OpenTherm-technologie. Bekijk prijs arrow right
#2 - premium keus
Honeywell Lyric T6
Weekschema's, compatibel met Apple HomeKit en bedraad gekoppeld aan CV-ketel. Bekijk prijs arrow right
#3 - goede keus
POERECO
Top klantenservice, geen upsells en temperaturen inprogrammeren. Bekijk prijs arrow right
#4
tado°
Makkelijk te gebruiken app, per halve graad instelbaar tussen 1 en 30 graden en koppelen aan IFTTT. Bekijk prijs arrow right
HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben iedere slimme thermostaat onder de loep genomen en besteld indien er online niet genoeg informatie beschikbaar was. Daarnaast accepteren wij nooit gratis producten van leveranciers wat onze reviews onafhankelijk houdt.

shopping cart 12 Producten Bekeken
clock 14 Uur Aan Onderzoek
review 113 Reviews Gelezen
thumbs up 4 Producten Gekozen

Bekijk hieronder onze review over de beste slimme thermostaat

1. Google Nest

Google Nest
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

De Google Nest is een slimme thermostaat die één van de bekendste op dit gebied is. Google is een gigant die veel slimme smart home gadgets ontwerpt, en deze komen bijna altijd erg goed uit onze tests.

Hij bevat geweldige geavanceerde functies. Zo kan hij bijvoorbeeld automatisch een schema maken op basis van de temperaturen die u prettig vindt, waarna hij de temperatuur middels dit schema ook zelf aanpast. (Als u weggaat uit huis zal hij zelfs uit zichzelf de temperatuur omlaag aanpassen om zo energie te besparen.)

U kunt ermee van afstand uw boiler aansturen. Via ieder apparaat kunt u met de app de temperatuur ervan aansturen. Als u bijvoorbeeld onderweg bent naar huis en alvast het water warm wilt maken, is dat een ideale use-case.

slimme thermostaat met duidelijke temperatuur

Wat erg leuk is, en aan de afbeelding te zien is, is dat hij oplicht wanneer u de kamer binnenkomt. Hierdoor kunt u direct van een paar meter afstand de huidige kamertemperatuur aflezen. (Een echte slimmerik dus! ;-))

Bekijk de Google Nest bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Dit is duidelijk de beste slimme thermostaat die wij hebben onderzocht. Hij bevat vele geavanceerde functies zoals het aanmaken van een temperatuurschema waardoor hij uitblinkt en op nummer één staat.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

2. Honeywell Lyric T6

Honeywell Lyric T6
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Als u houdt van het besparen van energie, dan is dit product van Honeywell echt iets voor u. Hij is namelijk slim genoeg om te weten of uw kamers echt wel verwarmd moeten worden, aangezien hij zelf leert hoe lang het duurt om een gewenste temperatuur te bereiken in uw huis.

Hij bevat een bedrade koppeling met uw CV-ketel waardoor er amper vertraging zit tussen zij handelingen. Daarnaast is hij door zijn minimalistisch design ook nog eens een leuke toevoeging aan een (witte) muur. (Hij is ook in een witte kleur te verkrijgen, welke erg leuk staat op een donkerdere muur.)

Door middel van geofencing weet de slimme thermostaat wanneer u in de buurt bent om zo exact te weten wanneer hij wat op welk moment moet doen.

Met de Lyric-app van Honeywell kunt u de slimme thermostaat gemakkelijk aansturen - echt een uitkomst wanneer u onderweg naar huis bent en alvast de kamer op wilt warmen.

Hij ondersteunt het domotica platform Apple HomeKit. Hierdoor kunt u dit apparaat laten praten met andere Apple-producten. Zo kunt u bijvoorbeeld Siri gebruiken via een Apple Watch om dit product aan te sturen.

Tot slot is hij in het donker ook gemakkelijk te gebruiken, aangezien zijn verlichte display gemakkelijk te lezen is zonder licht.

Bekijk de Honeywell Lyric T6 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

De Honeywell Lyric T6 is een geweldige thermostaat met bijna alle functies die u van een slimme thermostaat verwacht. Daarnaast bevat hij online bijna alleen maar positieve reviews, waar wij natuurlijk altijd naar kijken.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

3. POERECO

POERECO
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze slimme thermostaat van POERECO heeft een retro-look en ziet er een beetje ouderwets uit, maar bevat goede functionaliteiten en doet meer dan u verwacht als u hem oordeelt op zijn uiterlijk.

Hij helpt u gemakkelijk met het besparen van energie door kamers alleen op te warmen wanneer dit echt nodig is. Daarnaast is de temperatuur in te stellen tussen een gebied van 5 en 32 graden, waardoor u er vele kanten mee op kunt.

Hij bevat een handige app waarmee u gemakkelijk uw slimme thermostaat aan kunt sturen. Deze is voor beide Android en iOS beschikbaar.

Met de klantenservice zit het bij deze fabrikant wel snor. Ze geven zelf aan dat retouren het laatste is wat ze willen, en staan daarom elke dag klaar om u te helpen. (Mocht er een probleem mee zien, dan horen wij dit graag in de reacties onder ons artikel.)

Bekijk de POERECO bij onderstaande shops.

Ons oordeel

POERECO is een erg onbekend bedrijf die veel waarde hecht aan goede klantenservice. Hun slimme thermostaat bevat vele functies die u van een goed product zou verwachten, en bieden geen upgrades achter een paywall aan.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

4. tado°

tado°
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze slimme thermostaat is erg onbekend, vergeleken met de Google Nest. Dat betekent niet dat hij geen product is dat erg goede functies en reviews van klanten bevat.

Een erg handige functie van de tado is dat hij het automatisch herkent wanneer er een raam open staat. Wanneer dit gebeurt zal hij automatisch schakelen en de temperatuur op basis hiervan aanpassen.

Maar... naast dat hij veel vijf sterren reviews bevat schuilen er ook vele minpunten tussen deze reviews waar wij niet omheen konden. Zo moet u bijvoorbeeld voor de automatische thuis/afwezig functie, wat bij bijna iedere slimme thermostaat inbegrepen zit, een apart abonnement afsluiten. Het product is al redelijk prijzig, maar door dit minpunt krijgt hij van ons maar drie sterren.

Bekijk de tado° bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Een thermostaat die op veel websites als 4 of 5 sterren staat beoordeeld, maar uit de reviews van klanten blijken er toch een aantal nadelen aan dit product te zitten. Daarom geven we hem drie sterren.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

Kenmerken van de beste slimme thermostaten voor in uw huis

Het verwarmen en koelen van uw huis kan meer dan 40% van uw huishoudbudget uitmaken. Daarom heeft u een betrouwbare, slimme thermostaat nodig die u helpt om u comfortabel te voelen en efficiënt met energie om kan gaan. We hebben alle functies die u nodig heeft om te leren over slimme thermostaten op een rijtje gezet.

We hebben ook vergelijkingen gemaakt met handmatige en programmeerbare modellen. De lijst met voor- en nadelen kan u helpen om te beslissen of een slimme thermostaat het toestel is dat u nodig hebt voor uw huis.

Verschillende thermostaatsoorten

Het is belangrijk om bekend te zijn met alle thermostaattypes om de voordelen van slimme modellen te kennen. Hier zijn ze:

 • Handmatig - Deze worden ook wel analoge thermostaten genoemd. Deze apparaten moeten handmatig worden ingesteld wanneer u het huis binnenkomt of verlaat.
 • Programmeerbaar - Deze thermostaten hebben basisfuncties voor het plannen van de werking per dag van de week. Het toestel kan zichzelf automatisch omhoog of omlaag draaien om de gewenste temperatuur te bereiken.
 • Slim - Moderne modellen hebben alle mogelijkheden van programmeerbare thermostaten, maar ze tillen de automatiserings- en energiebesparende functies naar een hoger niveau. Smart thermostaten hebben een ongeëvenaarde temperatuurregeling en kunnen gekoppeld worden aan uw smart home network.

Compatibiliteit met het regelen van verschillende verwarmingstypes

Het bestaande verwarmingssysteem van uw huis is een belangrijke overweging. Hoewel er slimme thermostaten zijn die voor alle verwarmingstypes kunnen werken, zijn sommige specifiek ontworpen om te werken met slechts één of twee. Hier zijn de gangbare verwarmingstypes die door de meeste modellen worden ondersteund:

 • Ketel - Dit is een gesloten vat waar water wordt verwarmd met behulp van brandstoffen of elektriciteit.
 • Vloerverwarming - Ook wel stralingsverwarming genoemd. Deze maakt voornamelijk gebruik van de warmtestraling van verwarmingselementen onder de vloer.
 • Infraroodverwarming - Een warmtelamp genereert onzichtbare infraroodstraling die warmte afgeeft aan de omgeving.
 • Wijkverwarming - Dit verwijst naar een grootschalig verwarmingsnet dat de warmte verdeelt naar woon- en bedrijfsgebouwen. De klantstructuren worden aangesloten via een netwerk van geïsoleerde leidingen.
 • Combiketel - Dit is een ruimtebesparende configuratie waarbij één enkel toestel wordt gebruikt voor de verwarming van het huis en de levering van warm water.

Draadloze verbinding en smart home compatibiliteit

Er zijn thermostaten die via een Wi-Fi-verbinding met uw thuisnetwerk kunnen worden verbonden. U kunt ze dan bedienen met hun respectievelijke apps die op uw telefoon of computer kunnen worden geïnstalleerd. U kunt het gemakkelijker maken door ze aan te sluiten op uw slimme thuisnetwerk.

De meeste slimme thermostaten kunnen met stem worden bediend als u ze koppelt aan populaire smart assistants zoals Alexa van Amazon, Google Assistant, Homey en IFTTT. Andere opties zijn Apple HomeKit, Google Nest en Fibaro.

Met behulp van de Internet of Things (IoT)-technologie die bij deze platforms wordt geleverd, kunt u uw thermostaat op afstand bedienen met een geautoriseerde telefoon of laptop.

Mogelijkheid om programma's te plannen

De meeste modellen hebben een ingebouwde kalender en klok waarmee u de instellingen vooraf kunt programmeren. Sommige slimme thermostaten maken het mogelijk om voor slechts één dag te programmeren, wat een functie is die ze met de meeste programmeerbare modellen delen.

temperatuur inplannen

Bij veel modellen van het midden tot hoog niveau kunt u echter instellingen voor de hele week opslaan en zelfs verschillende instellingen voor doordeweekse dagen en weekenden. U kunt ook vakantieprogramma's instellen als u meerdere dagen weg bent. U kunt het instellen op ongeveer 13 °C in de winter om te voorkomen dat uw leidingen bevriezen of op 28 °C in de zomer.

Smart Learning en Aanwezigheidsdetectie

Moderne units zijn in staat om de gewoontes en verwarmingsbehoeften van mensen te leren kennen. Deze variabelen zijn afhankelijk van het tijdstip van de dag en hoeveel mensen er in het huis zijn. Met deze informatie kunnen thermostaten de temperatuur op elk moment automatisch optimaliseren voor maximaal comfort en energiebesparing.

Veel high-end thermostaten hebben ook bewegings- en infrarooddetectoren. Ze voelen hoeveel mensen zich in de kamer bevinden en geven precies de juiste hoeveelheid warmte af. U kunt ze zo instellen dat ze automatisch worden uitgeschakeld, in de eco-modus werken of gewoon het programma volgen als er niemand in huis is.

Zonebediening

Traditionele thermostaten behandelen uw hele huis als één enkele verwarmingszone. Smart units daarentegen zijn in staat om van elke kamer een andere zone te maken. U kunt tot 20 zones configureren, afhankelijk van het apparaat, en de temperatuur in elke zone regelen met behulp van de afstandsbediening of de telefoonapplicatie.

OpenTherm communicatie en HVAC-monitoring

Er zijn slimme modellen ontworpen met OpenTherm (OT) in gedachten. Dit is een functie die uw thermostaat in staat stelt te werken met andere verwarmings-, ventilatie- en airconditioning (HVAC) apparaten in uw huis, ongeacht de fabrikant ervan.

Wanneer de thermostaat is aangesloten op uw thuisnetwerk, kan hij de prestaties van de HVAC's via OT monitoren. Hij kan dan rapporten genereren over welke toestellen slecht presteren en onderhoud nodig hebben.

Compatibele stroombronnen

Net als bij een slimme deurbel kunt u slimme thermostaten aanzetten via een aantal bronnen. De meeste kunnen op het lichtnet worden aangesloten met een voedingsadapter, terwijl sommige energie uit oplaadbare batterijen of een USB-voeding halen.

U kunt het beste alleen de bijgeleverde adapter gebruiken of in ieder geval voedingen die overeenkomen met de aanbevolen spanning en stroomsterkte. Andere vereisen een installatie met een 24V onafgebroken volt installatie.

Weergave en bediening

Er is een grote verscheidenheid aan weergavetypes waaruit u kunt kiezen. Sommige hebben LCD-schermen om de temperatuur en de tijd weer te geven wanneer u de kamer binnenkomt. Ze kunnen worden bediend met knoppen of via een mobiele telefoonapplicatie. Andere modellen hebben een full-color touchscreen display dat u kunt bedienen zonder fysieke knoppen.

bediening van honeywell thermostaat

Tip: voor een duidelijkere weergave van het klimaat in huis kunt u kijken naar een weerstation.

Geofencing en openraamdetectie

Dit zijn handige energiebesparende functies die niet alle thermostaten hebben. Geofencing laat uw thermostaat weten wanneer u dicht bij huis komt via de GPS van uw telefoon. Zo verwarmt u de kamer niet onnodig. Ook een sensor die detecteert of een raam openstaat, kan de temperatuur automatisch met enkele graden verlagen.

Warmtekoppeling en andere pakketonderdelen

Bij aankoop van een slimme thermostaat ontvangt u een pakket met benodigde onderdelen en optionele accessoires. Het bevat meestal een warmtekoppeling die rechtstreeks op uw verwarmingssysteem wordt aangesloten. De link wordt door de thermostaat aangestuurd om de warmte die uw huis binnenkomt te starten, te stoppen en te regelen.

Naast de hot link krijgt u ook montageschroeven, een afdekplaatje, een handleiding en een garantiekaart. Apparaten die compatibel zijn met een computer of telefoon worden ook geleverd met een installateur of een downloadkaart.

Voor- en nadelen van slimme thermostaten

Weet u nog niet zeker of u er een nodig heeft? Hier zijn de belangrijkste voordelen en nadelen van het bezit van een slimme thermostaat in vergelijking met de traditionele en programmeerbare varianten.

Voordelen

 • Slimme thermostaten kunnen het energieniveau automatisch aanpassen aan de gewenste temperatuur in plaats van een constante hoeveelheid warmte af te geven. Dit kan u veel geld besparen door de energiekosten te verlagen.
 • Ook kunnen ze run-time en energierapporten genereren en u zelfs waarschuwen als er iets mis is met uw HVAC-systeem.
 • U krijgt ook een melding via het scherm van het apparaat of de app als het luchtfilter moet worden vervangen.
 • Het installeren van een luchtfilter helpt u om uw huis in de toekomst veilig te stellen. Slimme thermostaten bieden veel energiebesparende en geautomatiseerde mogelijkheden.
 • Het is perfect voor data- en techniekminnende mensen die een volledig operationele slimme woning willen.
 • Als u eenmaal de instellingen hebt geprogrammeerd, hoeft u niet veel meer naar het apparaat om te kijken.

Nadelen

 • Zowel handmatige als programmeerbare thermostaten kunnen goedkoper zijn.
 • Het kan enige moeite kosten om ze te leren gebruiken, maar sommige programmeerbare thermostaten kunnen voordelen bieden die vergelijkbaar zijn met slimme thermostaten tegen een lagere investering.
 • Er is geen dringende behoefte aan een slimme thermostaat als u al een functioneel programmeerbaar model heeft. De voordelen zullen meer uitgesproken zijn als u een upgrade doet van een analoog model.
 • De meeste modellen zijn eenvoudig te installeren, maar sommige kunnen professionele hulp nodig hebben, vooral bij het koppelen aan gecompliceerde verwarmingssystemen.

Veelgestelde vragen over een slimme thermostaat

Heeft u nog vragen over een slimme thermostaat? Bekijk de onderstaande vragen die wij al vaak hebben gekregen.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat kan over het algemeen worden gebruikt met een smartphone app, die complete controle biedt over het klimaat in uw huis - zelfs als u niet thuis bent. U kunt er bijvoorbeeld temperatuurschema's mee instellen zodat het lekker warm is wanneer u thuis komt of wakker wordt. Sommige thermostaten kunnen zelfs het klimaat in huis zelf aanvoelen, waardoor alles automatisch wordt geregeld en u zelf tijd hebt om u te focussen op belangrijkere activiteiten.

Kan ik geld besparen met een slimme thermostaat?

De effectiviteit van uw slimme thermostaat is gebaseerd op hoe u hem precies gebruikt. Hij kan veel nuttige data leveren zoals uw energieverbruik, effectieve temperatuurprogramma's en nog veel meer. Het belangrijkste is dat u weet hoe deze werken, zodat u ze kunt gebruiken naar uw voordeel.

Is het moeilijk om een slimme thermostaat te installeren?

Als u alle benodigde draden al hebt, kan het installeren van een slimme thermostaat een gemakkelijk doe-het-zelf projectje zijn. Er zijn voor de meeste modellen wel uitgebreide installatiehandleidingen of YouTube video's te vinden.

Waar draait een slimme thermostaat op?

Slimme thermostaten zijn gemaakt met een WiFi module die kan verbinden met het netwerk van de gebruiker, waardoor ze van afstand bestuurd kunnen worden.

Hoe beoordelen jullie de beste slimme thermostaat?

Om de best geteste slimme thermostaat te bepalen beoordelen wij verschillende factoren van ieder product. Zo kijken wij onder andere naar reviews van klanten, functionaliteit, prijs en andere specifieke kenmerken. Deze factoren wegen wij met elkaar af om zo de beste koop te bepalen.

Samenvatting van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zijn er 12 producten bekeken waarvan er 4 als goede slimme thermostaat uit de test zijn gekomen met als beste koop de Google Nest. Hieronder is een overzichtelijke tabel de zien van de resultaten.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 Google Nest full starfull starfull starfull starfull star Bedenkt temperatuurschema's, boiler aansturen en past aan bij weggaan.
2 Honeywell Lyric T6 full starfull starfull starfull starfull star Bevat geofencing, aansturen via app en weekschema's.
3 POERECO full starfull starfull starfull starempty star App voor iOS & Android, top klantenservice en geen upsells.
4 tado° full starfull starfull starempty starempty star Detecteert open ramen, makkelijk te gebruiken app en per halve graad instelbaar tussen 1 en 30 graden.
Over de auteur

Nelly Oudejans is als huismoeder erg thuis in de huis-, tuin- & keukenproducten. Zij verzorgt over het algemeen alle reviews over de producten die een relatie hebben met het huishouden, of gewoon alles in en rondom het huis. Daarnaast weet zij als moeder ook veel over baby's, aangezien ze zelf een kind heeft.

Alle artikelen van Nelly Oudejans
Nelly Oudejans - reviewify