Traag Wi-Fi Signaal Sneller Maken (10 Tips)

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Merkt u dat uw Wi-Fi signaal zwakker wordt naarmate u zich verder van de router beweegt, die op een bepaalde plaats in uw huis gemonteerd is? Bent u daar erg bezorgd over? Maakt u zich geen zorgen, hier komen wij met 10 eenvoudige tips om uw Wi-Fi signaalsterkte te verbeteren.

Over het algemeen zijn er vele apps beschikbaar in de Play Store, waarmee de Wi-Fi signaalsterkte gemeten kan worden. De signaalsterkte wordt gemeten in decibel milliwatts (dBm), welke varieert van -30 dBm tot -90dBm waarbij -30dBm beschouwd wordt als een perfect signaal. De signaalsterkte neemt af naarmate de waarde afneemt in de richting van -90dBm, wat beschouwd wordt als een slechte verbinding. De snelheid van de Wi-Fi moet tussen 0,5mbps en 6mbps liggen voor normaal gebruik.

Gebruik een sterke router

De router is een belangrijk onderdeel van een Wi-Fi systeem. Het controleren van uw router is heel belangrijk. Daarvoor kunt u Google gebruiken of gewoon uw router met uw webbrowser verbinden. Ga naar instellingen en controleer de versie van de firmware die bij uw router hoort. Zorg ervoor dat uw router bijgewerkt is met de laatste versie van de firmware. Zo niet, dan is bijwerken naar een nieuwere versie zeer aan te bevelen.

Linksys EA7500 - een geweldige router. Linksys EA7500 - een geweldige router.

Lees ook: 5 Beste Wi-Fi Routers van dit jaar

Beveilig uw netwerk

Als u meerdere apparaten op een enkele Wi-Fi router aansluit, kan dat de signaalsterkte en de snelheid voor de individuele gebruiker verminderen. Er bestaat een mogelijkheid dat onbekenden uw Wi-Fi verbinding gebruiken. Om dat te voorkomen moet u uw Wi-Fi versleutelen door een wachtwoord voor uw router te bedenken zodat uw Wi-Fi signaal niet zonder uw medeweten aan anderen wordt doorgegeven. Als u uw Wi-Fi met iemand wilt delen, maak dan gasttoegang aan en verwijder die zodra ze uw huis verlaten hebben. Let ook op de beveiligde verbinding, want er zijn genoeg hackers die hier snufjes voor hebben.

Bepaal de beste positie voor uw router

De positie van de router speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van de signaalsterkte. De meeste mensen plaatsen de router in de hoek van hun huis, maar dat is geen juiste plaats voor de plaatsing van een router. Aangezien het signaal in alle richtingen gaat, kan het alleen de hele kamer voorzien van een sterk signaal door hem in het midden van uw kamer te plaatsen. Ook raden wij aan om hem wat hoger te plaatsen zodat het signaal zich zonder enige belemmering over de hele kamer kan verspreiden. Zorg ervoor dat hij niet in de buurt van elektronische apparaten wordt geplaatst, want dan kan het signaal zwak worden en verloren gaan door interferentie.

Schakel over naar verschillende Wi-Fi kanalen

Wanneer u een nieuwe router koopt krijgt u standaardkanalen toegewezen, zoals bijvoorbeeld kanaal 1 of kanaal 6. De meeste gebruikers zullen dus hetzelfde kanaal gebruiken en dit kan ervoor zorgen dat de storing optreedt. Om dit te vermijden, moet u overschakelen naar andere kanalen waar de storing het minst optreedt. Door dit te doen wordt uw kanaal een uniek pad naar het draadloze netwerk dat helpt om uw signaal te onderscheiden van andere gebruikers.

Overschakelen op een 5 GHz frequentie

Frequentie is een van de belangrijkste factoren die uw signaalsnelheid en -sterkte bepalen. Aangezien de Wi-Fi apparaten met een soortgelijke frequentie meer storing zullen hebben in vergelijking met apparaten met een andere frequentie. Dat komt door de lagere frequentie in het lange bereik die het draadloze signaal beïnvloedt. Hoe hoger de frequentie des te korter de golflengte, dus zal het bereik klein worden en een stabiel signaal kunnen produceren. Er is een applicatie in de Play Store, genaamd Wifi Analyzer, waarmee u kunt overschakelen van een lagere frequentie naar een hogere frequentie.

De hoek van de Wi-Fi antenne aanpassen

Door de hoek van de Wi-Fi antenne aan te passen zal uw signaalsterkte ook verbeteren. De meest voorkomende fout die mensen maken is dat ze te weinig aandacht besteden aan de routerantennes. Ze bedekken er wat kleren overheen of ze vouwen de antenne naar de grond toe, wat nadelig effect zal hebben op uw signaal. Wi-Fi antennes op verticale posities zullen u een naadloze signaaloverdracht geven. Ook is het aan te bevelen om één van de antennes in horizontale richting te kantelen en de andere verticaal te laten staan wat u zal helpen signalen te ontvangen wanneer u zich op verschillende verdiepingen van uw appartement bevindt.

Zelfgemaakte Wi-Fi booster

Uit een onderzoek in 2017 blijkt dat aluminiumfolie gebruikt kan worden om uw Wi-Fi signaal te verbeteren.

wi-fi booster met aluminium Zelf een Wi-Fi booster maken met aluminium. (Bron)

Om dergelijke voordelen te krijgen, moet u de aluminiumfolie in een halfronde vorm knippen en de antennes ermee bedekken. Door de folie in een bepaalde richting te kantelen zal uw signaal in die bepaalde richting worden gericht. Als u een lange tijd achter elkaar Wi-Fi gebruikt op dezelfde plek, dan kunt u de richting bepalen door de folie, die de antennes bedekt, bij te stellen. Het is een kosteneffectieve manier om uw Wi-Fi signaal te versterken.

Maak gebruik van een Wi-Fi repeater/versterker

Als u het beu bent om zelf thuis een Wi-Fi booster te maken (met aluminiumfolie, zoals eerder besproken), dan is een Wi-Fi repeater de beste optie voor u. Hij zal uw Wi-Fi signaal opnieuw uitzenden, waardoor uw zendsignaal geoptimaliseerd wordt. Uw draadloze signaal wordt versterkt door de extender te gebruiken. Hij werkt door uw bestaande Wi-Fi signaal te ontvangen en versterkt dat signaal dan voordat hij die versterkte signalen uitzendt welke u met uw apparaat op kunt vangen. Zo worden de transmissies en ontvangsten van uw draadloze netwerk verbeterd.

Overschakelen op de nieuwste Wi-Fi technologie

Het is nodig om over te schakelen op de nieuwste versie van de Wi-Fi technologie. De meeste mensen gebruiken 802.11ac versie, die tegenwoordig nog wel te gebruiken is. Overschakelen op de nieuwste versie, ook wel 802.11ax genoemd, zal uw Wi-Fi prestaties verbeteren.

Herstart uw Wi-Fi router

Vaak geeft het opnieuw opstarten van uw Wi-Fi router u de mogelijkheid om uw draadloos signaal af en toe te verbeteren. Sluit uw router zo nodig opnieuw aan en start hem opnieuw op voor een beter signaal. Het is een eenvoudige tip die u meteen een mogelijke oplossing biedt voor uw problemen met het Wi-Fi signaal.

Bonus tip: radiogolven kunnen niet door verschillende materialen heen dringen, zoals beton, bakstenen, muur en glas, enz. Zorg ervoor dat u en uw router niet gescheiden worden door dergelijke stoffen. Als u bepaalde materialen tussen u en de router hebt, verwacht dan geen optimale signaalsterkte.

Door de bovenstaande tips op te volgen zal uw Wi-Fi signaal in een mum van tijd verbeterd zijn. Wij hopen dat u tevreden bent en dat u nu de nodige informatie hebt geleerd om uw Wi-Fi signaal te verbeteren.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify