Trage Android Tablet? 7 Tips om hem sneller te maken

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Niets is vervelender dan een tablet die telkens trager wordt. Helaas heeft iedere Android tablet er last van, maar het is gelukkig niet heel ingewikkeld om hem weer een stukje sneller te maken.

Het is ook niet gek dat tablets na een tijdje slomer worden, aangezien ze vaak erg lang aan staan, waardoor de cache ophoopt en hij een stuk trager wordt. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om u te helpen uw trage Android tablet weer sneller te maken.

1. Tablet opnieuw opstarten

Heeft u al geprobeerd om uw Android tablet even opnieuw op te starten? Dit is namelijk de snelste manier om de cache te legen, achtergrond apps te sluiten en ruimte vrij te maken in de processor en RAM van uw tablet. Schakel hem uit door de uit-knop ingedrukt te houden, en kies vervolgens Opnieuw opstarten. Dit is natuurlijk maar een tijdelijke oplossing, maar op de korte termijn kan dit een snelle oplossing zijn.

2. Android updaten

Een gedateerde Android-versie kan ervoor zorgen dat u de nieuwste prestatieverbeteringen en functies mist. U kunt zien of er een update beschikbaar is door te gaan naar Instellingen > Over > Software Update. Wanneer er een update beschikbaar is, doe deze dan gelijk om te kijken of dit uw tablet wat sneller maakt.

3. Batterij besparen

Heeft u veel apps op uw tablet staan? Dan zou het kunnen zijn dat één of enkele apps ervoor zorgen dat uw batterij een stuk sneller leeg gaat. U kunt hiervan een overzicht krijgen door te navigeren naar Instellingen > Batterij > Gebruik.

Vervolgens wordt er een overzicht getoond van alle apps die de meeste batterij verbruiken. Mochten er apps tussen staan die u toch niet meer gebruikt, kunt u deze misschien van uw tablet verwijderen om hem zo weer een stuk sneller te maken.

Gerelateerd: Beste Budget Tablets

4. Widgets verwijderen

Widgets zijn erg leuk en u kunt uw tablet er helemaal mee pimpen, maar als u wilt gaan voor de beste performance dan werken ze in uw nadeel. Uitgebreide widgets kunnen een groot deel van uw tablet zijn RAM en processor gebruiken, waardoor hij een stuk trager kan zijn. Verwijder dus een aantal widgets als u deze toch niet gebruikt, om zo uw tablet weer een stuk sneller te maken.

5. Kortere animaties

Deze tip is misschien wat lastig, maar we helpen u er doorheen. Wanneer u bijvoorbeeld apps opent of sluit, zult u een animatie zien. Deze zien er erg leuk uit, maar kunnen de performance van uw tablet achteruit halen.

Volg de onderstaande stappen om de animaties van uw Android tablet te verkorten:

  1. Ga naar Instellingen > Over en tik 7 keer op het versienummer van uw tablet.
  2. Ga vervolgens terug naar Instellingen en open ontwikkelaarsmodus.
  3. Scroll naar beneden en zoek naar de optie animatie-schaal.
  4. Zet deze vervolgens op .5x om de animaties te verkorten.

6. Cache legen

Hoe langer u uw Android tablet gebruikt, hoe voller de cache wordt. Na een tijdje zit deze zo vol, dat u het zult merken aan de snelheid van uw tablet. Het is mogelijk om handmatig de cache van verschillende apps te legen via de instellingen, maar er bestaan veel apps om dit gemakkelijker te doen.

Hier een aantal gratis apps om gemakkelijk met één druk op de knop uw cache te legen:

7. Tablet terugzetten naar fabrieksinstellingen

Een laatste tip die wij mee willen geven is om uw tablet terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Als u er even niet meer uit komt wat u nu nog moet doen om uw tablet sneller te maken, is dit een handige quick-and-easy oplossing. Let er wel op dat al uw data weg is als u dit doet, dus is het verstandig om een back-up te maken.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify