3 Redenen waarom uw Stofzuiger mogelijk stinkt

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Een stofzuiger zorgt ervoor dat uw huis lekker ruikt, maar u moet hem wel goed onderhouden om uw waardering te tonen naar het apparaat. Zoals u misschien wel weet, anders wat u hier natuurlijk niet gekomen, is dat stofzuigers flink kunnen gaan stinken na een langere tijd. Zeker als uw stofzuiger een zak bevat kan dit nare geuren veroorzaken.

Wanneer u uw stofzuiger niet regelmatig schoon maakt kan het zijn dat uw kamer, in plaats van lekker fris, een vieze geur zal gaan bevatten - en dat is natuurlijk niet het doel.

Waarom stinkt een stofzuiger?

Allereerst zullen wij drie verschillende redenen uitleggen waarom het kan zijn dat uw stofzuiger uit het niets nare geuren is gaan verspreiden.

Haar van dieren

Één van de voornaamste redenen van een stinkende stofzuiger is dat er haar van dieren in terecht komt. Als u bijvoorbeeld een kat, hond of een ander harig dier rond hebt lopen in huis kunnen de haren in de stofzuiger komen wat ook buiten het apparaat een vieze keur kan veroorzaken.

Voorbeeld van een flinke berg dierenhaar. Voorbeeld van een flinke berg dierenhaar.

Daarnaast kan de urine van dieren ook een probleem worden. Dit kan natuurlijk niet zomaar opgezogen worden, maar kan wel vast komen te zitten aan de haren van uw huisdier. Als deze combinatie in uw stofzuiger terecht komt, zijn de rapen gaar.

Enorm veel stof

Net als bij een vuilnisbak kan een stofzuigerzak enorm veel verschillende dingen bevatten. Als er een mengsel in komt van stukjes koffiebonen, kruimeltjes chips en stof, kan dit een oorzaak zijn van vreselijke stank. (Dit kent u waarschijnlijk wel wanneer u een aantal dagen uw vuilniszak niet vervangt…)

Schimmel

Kleine schimmeldeeltjes zijn vaak te vinden in stofzuigerzakken of filters. Wanneer hier niet naar wordt omgekeken kan dit ophopen wanneer er vocht bij komt, wat een vieze lucht veroorzaakt. Wanneer u vervolgens bijvoorbeeld een natte plek op de vloer stofzuigt, kan dit snel grote problemen veroorzaken.

Oplossingen voor een stinkende stofzuiger

Nu u misschien de oorzaak van het probleem hebt gevonden, kunnen we kijken naar mogelijke oplossingen voor de stank.

Stofzuigerzak vervangen

De allereerste stap om stank op te lossen is het vervangen van de stofzuigerzak, aangezien de oorzaak zich vaak hier binnen plaats vindt. (De onderstaande video werkt ook prima als u een robotstofzuiger hebt, aangezien deze vaak ook een zak bevatten.)

Mocht u een steelstofzuiger hebben, kunt u natuurlijk de stofbak legen op dezelfde manier. Wij raden aan om deze vervolgens goed te wassen met water en zeep, om hem zo nog beter schoon en schimmelvrij te maken.

Slang wassen

Een tweede mogelijkheid om uw stofzuiger stankvrij te maken is door het wassen van de slang. Hier kunnen namelijk ook kleine stukjes vuil in blijven zitten, die kunnen ophopen en uiteindelijk in uw zak of stofbak komen.

Gebruik de volgende simpele stappen om dit voor elkaar te krijgen indien uw slang buigbaar is:

  1. Haal de slang van uw stofzuiger af en leg deze op de vloer of aanrecht.
  2. Duw de stok van een bezem, of een ander lang en recht voorwerp, door de slang om hem vrij te maken van eventuele blokkades.
  3. Maak een flinke laag warm water in uw gootsteen en voeg hier wat afwasmiddel en azijn aan toe.
  4. Leg uw stofzuigerslang in de gootsteen en zorg ervoor dat het water binnendringt.
  5. Schuif de gehele slang een aantal keren heen en weer zodat het water met afwasmiddel en azijn iedere plek bereikt.

Vervolgens moet u de slang laten drogen wat een lange tijd in beslag kan nemen. Wij raden aan om hem minsters 24 uur te hangen in een goed beluchte ruimte, of bijvoorbeeld buiten als het droog en warm weer is.

Borstel schoonmaken

Het kan ook zijn dat er viezigheid ophoopt in de borstel van uw stofzuiger. Gelukkig is deze erg makkelijk schoon te maken:

  1. Klik de borstel van uw stofzuiger af.
  2. Gebruik een schaar indien er veel lange haren op zitten, aangezien deze met alleen de volgende stap niet makkelijk verwijderd kunnen worden.
  3. Was de borstel doorgrondig met warm water en zeep.
  4. Laat de borstel, net als de slang, ongeveer 24 uur drogen.

Vieze geuren voorkomen

Nu u uw stofzuiger onder handen hebt genomen en goed hebt schoongemaakt, is het verstandig om te weten wat u kunt doen om deze vieze geuren voor de volgende keer te voorkomen.

Zuiveringszout

Met een simpel product als zuiveringszout kunt u al nare geuren voorkomen. Het enige wat u hiermee hoeft te doen, is een klein beetje in uw stofzuigerzak stoppen. Dit staat er om bekend om vieze geurtjes te absorberen, wat in dit geval een goede en goedkope uitkomst is. Als u een steelstofzuiger hebt, kunt u een beetje strooien over de randen van zijn stofbak.

Kaneel

Net als zuiveringszout kan ook kaneel worden gebruikt voor hetzelfde doeleind, aangezien kaneel er om bekend staat dat het antibacterieel is - wat als gevolg heeft dat schimmels minder snel kunnen groeien.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify