8 Oplossingen als uw Printer niet meer werkt

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Er is een intense nieuwsgierigheid naar printers die een bron van stress zijn in het dagelijks leven. Jaarlijks zijn de kosten voor het repareren van een printer gemiddeld vier keer zo hoog als voor het aanschaffen van een nieuwe. Dus samen met uw geestelijke gezondheid kan ook het budget voor kantoor en thuis een enorme klap krijgen.

Het goede nieuws? U kunt een aantal hacks op uw printerapparaat uitvoeren, die de IT en de technici tevreden en op afstand zullen houden. Dus, voordat u gaat zoeken naar betaalde hulp om uw printer te "repareren" raden wij u aan een paar van deze uit te proberen!


Printer start niet meer op

Niet om terughoudend te zijn, maar hebt u al geprobeerd hem aan te zetten?

Vaak letten de mensen niet op de stekker en de aan/uit-knop bij het stopcontact. Als de printer niet opstart, probeer dan enkele andere stroombronnen.

Lage printsnelheid

U bent niet de enige die het gevoel heeft dat het binnenste van de printer vervangen is door een hamster die moet blijven rennen om snel te kunnen printen.

Behalve een ontvoerde hamster zijn er veel redenen waarom uw printer niet loopt zoals u wilt, zoals dat de draadloze printer te ver van de router staat of dat u de printer niet softwarematig hebt bijgewerkt.

U kunt uw luiaard voor een prikkie versnellen door op conceptmodus af te drukken. Ook al is de kwaliteit van het document niet zo levendig, de toner zal in deze modus gespaard worden.

Beveiliging van de printer

Veel printers worden niet goed onderhouden wat leidt tot een slechte beveiliging. Om uw printer te beveiligen, zijn hier enkele stappen die u kunt nemen:

  • Overschakelen van een standaardwachtwoord naar een sterker wachtwoord
  • Updaten naar de laatste versie van de printerfirmware
  • Een firewall gebruiken
  • De afdrukpoort beveiligen
  • Netwerk afdrukken uitschakelen of beperken

Afdrukken via smartphone werkt niet

Aangezien de populariteit van mobiel afdrukken almaar toeneemt, blijven er een heleboel nieuwe problemen over die behandeld moeten worden. AirPrint wordt ondersteunt door veel printers waarbij het mogelijk is om via Wi-Fi te printen, waardoor printen via een iOS smart-device een eitje is.

Om printen zo makkelijk mogelijk te maken hebben veel printermerken apps ontwikkeld voor Android, iPad en iPhone gebruikers. Hierdoor kunnen deze gebruikers met één druk op de knop documenten en afbeeldingen printen vanaf hun smartphone. Veel van deze apps maken het tegenwoordig ook mogelijk om vanaf de smartphone te scannen.

Let er goed op dat u op het juiste Wi-Fi netwerk zit als u wilt printen via uw smartphone, want dit is één van de meest voorkomende redenen dat dit fout gaat.

Streepjes in de inkt van documentafdrukken

Voor een snelle oplossing vervangt u de cartridge die bijna leeg is. U kunt de leeggelopen cartridge ook voorzichtig schudden, zodat u nog een paar afdrukken uit uw printer krijgt zonder verticale strepen.

Duurt het afdrukken via Wi-Fi te lang?

Als u het gevoel hebt dat u terug bent in de dagen waar u moet inbellen, omdat uw printer zo traag werkt nadat hij met de Wi-Fi verbonden is, controleer dan of de router die u gebruikt wel geschikt is.

De router moet 2.4 GHz en 5GHz banden kunnen aanbieden en 802.11n kunnen ondersteunen. Het is van cruciaal belang om de firmware bij te werken. Een wireless extender toevoegen is ook altijd nuttig voor betere prestaties.

Papierstoringen

Een dag zonder papierstoringen is bijna hemels. Papierstoringen kunnen door vele oorzaken veroorzaakt worden.

Hier volgen enkele tips om ze te verhelpen:

  • Leg uw papier recht op elkaar in uw printer
  • Zorg er altijd voor dat het papier gelijk ligt met de geleiders
  • Controleer of de lade niet te vol is

Printerdocumenten vervaagd en verknoeid

Het probleem ligt waarschijnlijk bij de cartridge van uw printer, wanneer documenten eruit beginnen te zien alsof ze uit een jaren '90 film komen. Maar u kunt de cartridge beter niet meteen vervangen, alleen al omdat ze zo duur zijn.

Voor een opgedroogde inktpatroon pakt u twee handdoeken, een natte en een vochtige. Dep de inktpatroon een paar keer op de vochtige handdoek. Zorg ervoor dat de printerkop naar beneden gericht is.

Houd de patroon na het deppen van de printerkop ongeveer een minuut tegen een droge handdoek.

Deze handeling zou de opgedroogde inkt die de kop verstopt moeten verdrijven. Als u klaar bent, maakt u een testafdruk nadat u de patroon weer op zijn plaats hebt geschoven.

Gebruik a.u.b. alleen handdoeken met geïntegreerde inktkoppen, niet handdoeken die in een printkop steken!


Voor een betere afdrukervaring hopen wij dat deze lijst u geholpen heeft. Aangezien wij altijd in de buurt zijn, kunt u gerust contact met ons opnemen als u er echt niet uit komt.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify