Gehele Magnetron Schoonmaken in 5 Stappen

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Een magnetron schoonmaken is misschien niet een gebeurtenis waar u naar uitkijkt. U bent niet de enige, want het is gebruikelijk dat huiseigenaren dit huishoudelijke met keukenapparaten niet leuk vinden.

Wie wil er immers tijd besteden aan het ervaren van die stinkende en smerige troep die uit de magnetron komt? Bovendien voelt u zich vast en zeker verlamd en ontmoedigd op het moment dat u de vettige binnen- en buitenkant van uw magnetron ziet na maanden- of jarenlang gebruik zonder schoon te maken.

U kunt die ontplofte kom spaghetti en de tomatensausspetters, verbrande zak popcorn, of spullen die er eigenlijk niet in horen schuld geven van het veroorzaken van catastrofale magnetronvervuiling. Maar het zou het beste zijn als u zich geen zorgen maakt en niet in paniek raakt.

De magnetron schoonmaken is niet echt een groot karwei, en het is niet zo vervelend als u misschien denkt. Lees deze korte foolproof gids over de beste manier om uw magnetron spik en span te maken.

Tips om uw magnetron schoon te maken

De magnetron heeft verschillende onderdelen, die meestal geschrobd moeten worden nadat u hem geruime tijd gebruikt hebt. U moet de deur en het binnenwerk van deze keukenmachine schoonmaken, inclusief het draaiplateau.

Bovendien moet u de vieze geur verwijderen die misschien lange tijd in het binnenste van de magnetron is blijven hangen. Deze stank zorgt ervoor dat u uw best moet doen om uw adem in te houden als u er voedsel in of uit haalt

Carolyn Forte bood de volgende stappen aan om de binnenkant, het draaiplateau en de deur van een magnetron schoon te maken en hem weer een frisse geur te geven. Zij is directeur van het Good Housekeeping Institute Cleaning Lab, en haar tips zijn beproefd, getest, en bewezen doeltreffend.

Interieur

 1. Meng een kopje water en geperst sap van schijfjes limoen, sinaasappel, of citroen in een kom. Een andere mogelijkheid is het combineren van een kopje water en een paar eetlepels appelciderazijn of witte azijn in een kom die geschikt is voor in de magnetron.
 2. Doe het mengsel in de magnetron.
 3. Zet het verwarmingsapparaat enkele minuten op hoog vermogen, totdat het mengsel kookt en u stoom in het venster ziet.
 4. Voordat u de deur van de magnetron opent, laat u hem 5 minuten afkoelen.
 5. Verwijder de magnetronbestendige kom en veeg de binnenkant van de magnetron schoon met een sponsje.

Vastzittend voedsel aan de binnenkant verwijderen

Gebruik melamine schuim om opgedroogd voedsel in het interieur van de magnetron weg te krijgen. Melamine schuim is een algemene naam voor producten als Mr. Clean Magic Eraser. Dit schoonmaakmateriaal wordt geleverd als sponsvormige pads. Het wordt gebruikt voor het schoonmaken van moeilijk te schrobben oppervlakken op moeilijk bereikbare plaatsen. Het kan voegen, tennisschoenen, en de deuren en binnenkant van magnetrons schoonmaken.

Voedsel verwijderen van het draaiplateau

 1. Lees de handleiding van de fabrikant van uw magnetron. Controleer of het veilig is om het draaiplateau in de vaatwasmachine te wassen.
 2. Als het van toepassing is, zet het draaiplateau dan in de vaatwasser om het schoon te maken.
 3. Zo niet, gebruik dan sop en was het draaiplateau met uw hand om het voedsel dat erop vastzit te verwijderen.

Stinkende geuren verwijderen

Er zijn twee verschillende manieren om stinkende geuren uit uw magnetron te verwijderen, op basis van hoe erg de situatie is.

Sterke geuren

 1. Reinig restjes, zoals die van verbrande popcorn, met een vochtige doek of spons.
 2. Doe een geurabsorberende gel in de magnetron tot u hem weer gebruikt.

Lichte geuren

 1. Laat de deur van de magnetron open om het aroma, zoals dat van gekruid eten, de kans te geven om te ontsnappen.
 2. Zet een schaaltje zuiveringszout in de magnetron met de deur dicht om de geuren te absorberen.

Deur schoonmaken

 1. Neem een sponsje dat met water bevochtigd is en in een beetje zuiveringszout gedoopt is.
 2. Gebruik het om de hele deur van de magnetron schoon te maken, ook de zijkanten, de randen, en waar hij afsluit.
 3. Spoel de deur af door hem af te vegen met een vochtige doek of spons.

Voor zware vetaanslag

 1. Veeg de deur van de magnetron schoon met een schuimig mengsel van water en afwasmiddel. (U kunt ook een allesreiniger gebruiken om vet te verwijderen.)
 2. Gebruik een spons of doek om het reinigingsmiddel aan te brengen en te voorkomen dat het in de ventilatieopeningen terechtkomt.
 3. Zorg er ook voor dat u het reinigingsmiddel niet op de elektronische besturing van de magnetron spuit, om beschadiging te voorkomen.

Voor een vette ruit

 1. Maak dit gedeelte van de magnetron schoon met een 50/50 mengsel van water en azijn.
 2. Spoel de ruit van de magnetron af en veeg hem droog.

Als u deze beproefde tips volgt, kan uw magnetron er zeker spik en span uitzien en ook heerlijk ruiken. U kunt ook vaarwel zeggen tegen het vroegere ruwe uiterlijk van uw apparaat.

Conclusie: Een magnetron schoonmaken is een must

U mag niet vergeten dat uw magnetron regelmatig onderhoud nodig heeft. U moet proberen hem om de paar dagen schoon te houden.

U hoeft zich geen zorgen te maken, want dit karweitje is anders dan het schoonmaken van andere keukenapparatuur. Om uw rommelige magnetron op te ruimen en er een sprankelend schoon stuk keukengerei van te maken, hebt u alleen maar uw tijd nodig en de alledaagse schoonmaakmiddelen die u in huis hebt.

Deze gangbare producten zijn onder andere appelciderazijn of witte azijn, zuiveringszout, allesreiniger, of afwasmiddel. Als u regelmatig een schoonmaakbeurt voor uw magnetron plant, kunt u uw apparaat goed onderhouden en ervoor zorgen dat uw eten heerlijk smaakt, zoals het hoort.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify

Gerelateerde Gidsen/FAQ's

Gerelateerde koopgidsen