Bluetooth Koptelefoon versus Oordopjes

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Het lijkt erop dat de wereld vandaag de dag vereist dat iedereen een of andere vorm van hoofdtelefoon in hun tech-arsenaal heeft. Nu de Bluetooth-technologie steeds beter wordt, wordt het duidelijk dat mensen graag af willen van hun gevoelige draadjes door over te schakelen op een draadloze hoofdtelefoon. Tegenwoordig is een Bluetooth-hoofdtelefoon de norm aan het worden om ons te voorzien van onze persoonlijke audiobehoeften.

Naarmate ze echter populairder worden, wordt het steeds moeilijker om te beslissen wat voor ons de juiste keuze is tussen alle opties. Over-ear, on-ear, in-ear, outer-ear, nekband... er is veel om rekening mee te houden. Toch, als u net als wij liever af en toe de koptelefoon in de oplader stoppen dan een gevoelig draadje te gebruiken, dan zijn wij er om u te helpen de doorslag te geven bij het vinden van het juiste type Bluetooth-hoofdtelefoon voor uw behoeften.

Voordat we de verschillende soorten draadloze koptelefoons en oordopjes nauwkeuriger vergelijken, moeten we eerst kijken naar de gemeenschappelijke kenmerken van alle soorten.

De meest voor de hand liggende reden om voor oordopjes te kiezen is hun draagbaarheid. Ze zijn zeer klein en dankzij de drivers die het geluid produceren, kunnen ze extreem licht zijn in vergelijking met een on/over-ear-hoofdtelefoon. Het geluid dat uit deze kleinere drivers komt en de nabijheid van uw trommelvlies vermindert het geluidsbeeld, de waarneming van de ruimtelijkheid van het geluid dat een luidspreker geeft, wat een gevoel van een directer geluid geeft.

In de afgelopen jaren zijn Bluetooth-ontvangers compacter, efficiënter en betaalbaarder geworden, wat betekent dat het mogelijk is om een budget draadloos paar oordopjes te vinden die verrassend goed klinken.

draadloze oordopjes met nekbandAan de andere kant, omdat echte draadloze oordopjes zijn losgekoppeld, moet men er rekening mee houden dat ze zeer gemakkelijk te verliezen zijn. Zelfs als er iets is waardoor één oordopje uit uw oor valt en u weet ongeveer waar het is, kan het nog steeds moeilijk zijn om ze te vinden. Mensen hebben manieren bedacht om dit te verzachten, maar het probleem blijft bestaan. Als dit klinkt als u, kan een set draadloze nekband oordopjes dit probleem verzachten.

Over het algemeen zorgen deze kleine apparaten voor een gebalanceerd geluid van hoge kwaliteit, terwijl ze ook een prettige en comfortabele luisterervaring bieden. Omdat er minder materialen nodig zijn, geven ze van de twee opties de beste prijs-kwaliteitverhouding.

[displayTOC]

Draadloze oordopjes

Oordopjes, zijn het type dat in het buitenoor zit en niet in de gehoorgang. Deze stijl wordt vaak geassocieerd met de Apple (Ear/Air)Pods en heeft een één stijl die past bij alle benaderingen. Omdat iedereen de oren zijn verschillend, zijn oordopjes steeds minder populair in vergelijking met hun in-ear tegenhangers, maar toch zweren veel mensen nog steeds bij hen, vooral degenen die niet een grote fan zijn van het opdringerige gevoel van oordopjes.

Het belangrijkste verschil is hun positionering en hoe direct het geluid naar ons trommelvlies gaat. Voor velen (ikzelf inbegrepen) is het moeilijk om een paar te vinden dat optimaal past. Dit laat onnodige hoeveelheden omgevingsgeluid toe en als gevolg daarvan zal de gebruiker uiteindelijk het volume te luid zetten om dit te compenseren, wat na verloop van tijd schade kan veroorzaken. Wanneer een model echter wel past, kan het een heerlijk warm geluid geven met een geweldige basrespons.

In-ear hoofdtelefoon

In-ear-hoofdtelefoons (ondanks dat ze niet op het hoofd gaan), zijn kleine hoofdtelefoons die direct in de gehoorgang worden geplaatst, waardoor een strakke afsluiting ontstaat. De oordopjes die in de gehoorgang komen zijn aanpasbaar, waardoor deze hoofdtelefoon zeer eenvoudig op iedereen past, hoe verschillend zijn oren ook zijn.

Dit betekent dat deze stijl van hoofdtelefoon een ongeëvenaard niveau van passieve geluidsisolatie biedt, waardoor ongewenste geluiden worden geblokkeerd. Dit is vooral relevant voor pendelaars, omdat de lage tonen het eerste frequentiebereik zijn dat door omgevingsgeluiden verdwijnt. De isolatie zorgt er ook voor dat u de muziek stiller kunt afspelen, wat beter is voor de lange levensduur van uw gehoorgang.

Sommige nadelen zijn dat u een siliconen oordopje direct in uw oor moet plaatsen, wat voor velen ongemakkelijk kan zijn en voor degenen die andere oordopjes nodig hebben dan de meegeleverde kunnen een verandering in de tonaliteit van het geluid ervaren.

Draadloze koptelefoon

Aan de andere kant van het draagbare audiospectrum hebben we de beproefde en geteste Bluetooth koptelefoons. Grote oorschelpen bieden voldoende ruimte voor een grotere driver die in theorie de subtiliteiten van bepaalde geluiden beter kan weergeven. Omdat het geluid ook het hele oppervlak van het oor raakt, geeft het uiteindelijk een opener gevoel, ook wel een breder geluidsfragment genoemd.

De grote oorschelpen betekenen ook een grotere batterij die bij sommige modellen maar liefst 100+ uur kan meegaan in vergelijking met gemiddeld 10 uur bij oordopjes. Een ander pluspunt is dat de meeste modellen een handige optie voor het luisteren via een kabel hebben voor het geval u vergeet ze op te laden, wat betekent dat u niet zult stranden zonder de gave van een persoonlijk geluid.

Toch is het omvangrijke karakter van een koptelefoon niet voor iedereen weggelegd. De band en de band kunnen ongemakkelijk en zweterig worden tijdens langdurig gebruik in de warmere maanden. Voor degenen die graag liggen of slapen terwijl ze naar iets luisteren is dit zeer beperkt met een koptelefoon.

Conclusie

Als we kijken naar de verschillende soorten draadloze Bluetooth koptelefoons die er zijn, kunnen we zien dat elke categorie kan voldoen aan verschillende eisen die we kunnen hebben. Het is veilig om te zeggen dat voor uw gemiddelde audiobehoefte, Bluetooth in-ear hoofdtelefoons de meeste, zo niet alle vakjes zullen aanvinken.

Tot slot is het goed om op te merken dat als u niet klaar bent om afscheid te nemen van uw huidige favoriet van bedrade koptelefoons, u misschien wilt kijken naar bluetoothontvangers die vastklikken.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify