Wat is de ideale kijkafstand van een TV?

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Alhoewel veel mensen hier vroeger in geloofden, is het niet schadelijk voor uw ogen om te dichtbij uw televisie te zitten. Jaren geleden had iedereen het hierover, omdat vooral de medische wereld waarschuwde voor de straling van televisies - zeker wanneer u ‘te dichtbij’ zou zitten.

Hoewel het logisch is dat iedereen hier destijds bezorgd over was, is het sinds de uitvinding van LCD-televisies niet meer nodig om hier bezorgd over te zijn. Het beeldscherm van deze televisies zenden namelijk geen straling uit.

Het is dus niet gevaarlijk om zo dichtbij de televisie te zitten, maar alsnog krijgen veel mensen erg moeie of geïrriteerde ogen als ze dit doen en willen dit dus voorkomen. Daarnaast is het natuurlijk ook niet de bedoeling om te ver van de televisie af te zitten, omdat u dan misschien niet alles meer haarscherp kunt zien.

Is er een bepaalde afstand welke als ‘te dichtbij’ wordt gezien bij een televisie? In dit artikel bespreken wij de aangeraden kijkafstand voor alle televisie formaten.

De ideale kijkafstand van een TV berekenen

Het is mogelijk om de ideale kijkafstand van een televisie te berekenen op basis van de schermdiagonaal in centimeter. Hiervoor moet u dus eerst de inch naar cm omrekenen, wat u kunt doen door de schermdiagonaal in inch * 2,54 te doen. Heeft u een televisie van 43 inch, doet u dus 43 * 2,54 = ~109 centimeter.

Wanneer u de schermdiagonaal in centimeters hebt, kunt u dit vermenigvuldigen met 2,4 om zo een schatting te krijgen van de ideale kijkafstand voor uw televisie. Let op dat deze 2,4 geldt voor televisies met een Full HD resolutie. In het geval van een 4K televisie vermenigvuldigt u met 1,5, en bij een 8K TV met 0,8.

In het geval van de (full HD) 43 inch televisie uit het voorbeeld met een schermdiagonaal van 109 cm, doen we dus 109 * 2,4 = ~261 centimeter. Deze berekening werkt hetzelfde voor alle televisie formaten.

Ideale kijkafstand van de bekendste TV formaten

Mocht u niet zelf de rekenmachine tevoorschijn willen toveren, dan kunnen wij u hier ook mee helpen. Hieronder kunt u in de tabel zoeken naar het formaat televisie waar u naar op zoek bent, om zo de ideale kijkafstand te zien.

TV maatFull HD4K
32 inch200 cm121 cm
43 inch262 cm163 cm
49 inch298 cm186 cm
55 inch335 cm209 cm
65 inch396 cm247 cm
75 inch457 cm285 cm
85 inch518 cm323 cm
Ideale kijkafstand van de bekendste TV-formaten in full HD en 4K.

Is de ideale kijkafstand voor een TV bij elke resolutie hetzelfde?

Nee, dat is niet het geval. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de resolutie, des te dichterbij u kunt zitten zonder beeldverlies te hebben. Zo is het mogelijk om bij een 4K of 8K televisie dichterbij het beeld te zitten dan met een televisie met full HD resolutie.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify

Gerelateerde Gidsen/FAQ's

Gerelateerde koopgidsen