Heggenschaar Slijpen - 2 Makkelijke Manieren

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Het mes is een essentieel onderdeel van elke heggenschaar. Of het nu gaat om het knippen van de takken van een heg of alleen de bladeren, een goed geslepen heggenschaar zal altijd het beste werken in dergelijke scenario's.

Wanneer moet een heggenschaar worden geslepen?

Of het nu een elektrische heggenschaar of een heggenschaar op benzine is, een geslepen mes is het enige dat telt.

Op benzine

Dit is één van de sterkste heggenscharen op de markt. Omdat hij voor krachtige en toch uitgebreide taken gebruikt wordt, zal het mes sneller slijten. Die uitgebreide slijtage zorgt ervoor dat de heggenschaar erg regelmatig geslepen zal moeten worden.

Op elektriciteit

Dit zijn heggenscharen met snoer, die voor gebruik in het stopcontact gestoken moeten worden. Eén keer per maand slijpen zal meer dan genoeg zijn, want ze zijn onderhoudsarm.

Op batterijen

Dit zijn trimmers die op batterijen werken. De messen zullen het prima doen met eens per maand slijpen, maar de batterijen maken zullen vaker moeten worden vervangen. Ze zijn er in een veelzijdige prijsklasse en met veel mogelijkheden.

Verschillende manieren om uw heggenschaar te slijpen

Hieronder leggen wij twee verschillende manieren uit die u kunt gebruiken om uw heggenschaar weer zo scherp als nieuw te kunnen maken.

Vijlen

Als er één eenvoudige manier is om een heggenschaar te slijpen, dan is het wel met vijlen. Vijl het blad in een neerwaartse beweging voor het beste resultaat. Elke keer dat u de vijl omhoog haalt, moet u hem van het mes afhalen. Een verkeerde techniek kan leiden tot een doffer mes.

Wees geduldig met het hele slijpproces voor het verkrijgen van goede resultaten. Als u klaar bent met het vijlen van elk mes, kunt u de snippers wegschaven met een slijpsteen. Raak niet ontmoedigd door inconsistente resultaten, want aangezien het slijpen handmatig gebeurt kan het zijn dat sommige plekken op de trimmer niet zo scherp zijn als de andere. Oefening baart kunst, zullen we zeggen.

Krachtige slijpmachine

Als u snel resultaat wilt, dan is het slijpen van het lemmet met een elektrische slijpmachine ook een goede optie. Maar u moet hiermee voorzichtig zijn, want er ontstaan vonken tijdens het snelle slijpproces. Vermijd deze machines als u er aan twijfelt, en als u er wel gebruik van maakt zorg dan voor goede bescherming zoals handschoenen en een bril.

Het is belangrijk dat u het lemmet goed vastklemt. Het moet enigszins vast zitten zoals u het vormt. Aangezien de elektrische slijpmachine krachtig is, is de kans groot dat hij meer afslijpt dan nodig is als u niet oplet. Wees voorzichtig, en gebruik alleen zachte slagen voor een consistent en tijdbesparend resultaat.

Gebruik een slijpsteen om het blad af te schaven en eventuele braampjes weg te werken.

Conclusie

Een heggenschaar slijpen is niet zo moeilijk als u het eenmaal onder de knie hebt. Uw trimmer zal langer meegaan en uw geld gedurende een aantal seizoenen of jaren besparen. Hoewel het misschien extra werk lijkt, is de snoei-efficiëntie die u zult bereiken de emotionele en fysieke arbeid die erin gestoken wordt waard. Als u nog twijfelt, kunt u altijd een ervaren messenmaker raadplegen om de klus voor u te klaren.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify