HDMI Kabel werkt niet (4 Oplossingen)

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Heeft u problemen met uw HDMI kabel en wilt u weten hoe u die kunt oplossen? Als uw antwoord op deze vraag ja is, dan bent u hier aan het juiste adres. Met een HDMI-kabel kunt u uw Xbox, Blu-ray speler, home cinema set, laptop, en andere apparaten gemakkelijk aansluiten op uw TV of projector. Met een HDMI-kabel worden al uw apparaten met elkaar verbonden.

Zoals u weet, hebben alle elektrische apparaten de neiging om na verloop van tijd een probleem te ontwikkelen; hetzelfde geldt voor een HDMI-kabel. Hoe belangrijk een HDMI-kabel ook kan zijn, er zijn momenten waarop u problemen kunt krijgen bij het gebruik ervan. Sommige van die problemen kunt u gemakkelijk opsporen en verhelpen, terwijl u voor andere problemen misschien een nieuwe HDMI-kabel moet kopen.

Dus, hoe lost u HDMI problemen op? Problemen met een HDMI oplossen kan verwarrend zijn voor iemand die geen technische of elektrische kennis heeft, want die zal niet weten wat hij moet doen. Dit bericht zal u een overzicht geven van hoe u veel voorkomende HDMI problemen kunt oplossen. Wij zullen ook enkele van de meest gestelde vragen door mensen bekijken.

Het grootste probleem van HDMI kabels is meestal geen videosignaal. Een defecte HDMI kabel kan ervoor zorgen dat er geen videosignaal op uw TV-toestel of projector komt. Wanneer dit gebeurt, hoeft u niet in paniek te raken, want het kan gewoon een klein probleem zijn dat binnen een paar minuten gemakkelijk verholpen kan worden.

Problemen met HDMI zijn in de meeste gevallen gemakkelijk op te lossen. Het ergste dat zou gebeuren is dat u een andere HDMI kabel moet kopen. Een nieuwe kabel kopen zou geen probleem moeten zijn, want die kosten niet meer dan een paar euro.

Hier zijn een aantal manieren hoe u geen beeld & geluid met een HDMI kabel snel op kunt lossen.

Controleer uw HDMI kabels

Het eerste wat u wilt doen is zorgen dat alles goed zit en goed is aangesloten. Controleer ook de stroombron naar uw toestel, zorg dat die ingeschakeld is. Het kan zijn dat u vergeten bent de bron aan te zetten. Zorg er dus voor dat u bevestigt dat hij ingeschakeld is voordat u verder gaat naar de volgende oplossing.

Verander de input

Behalve de audio- en videosignalen, bevat het HDMI videosignaal ook HDCP en EDID. De HDCP en EDID zijn ontworpen voor een betere beveiliging en compatibiliteit tussen de apparaten op uw AV-systeem. Om de HDCP en EDID signalen optimaal te laten presteren, moeten zij met succes "handshakes" voltooien. Als deze handshake niet met succes wordt voltooid, kunnen uw apparaten niet met elkaar communiceren, wat leidt tot een storing of daling van het HDMI signaal. Door eenvoudig het HDMI kanaal te veranderen kan het probleem opgelost worden en het beeld hersteld worden. Dit kan beide gedaan worden via een afstandsbediening of het knopje indien u gebruikt maakt van een switch.

Controleer de aansluitingen

Als de aansluitingen van de HDMI-kabels niet vast genoeg zitten kunnen ze geen duidelijk signaal bieden voor uw televisie of monitor. Zorg ervoor dat u controleert of de connectors van de HDMI kabel nog goed vastzitten.

Verander het opstartproces

Als u gewoonlijk eerst het televisietoestel aanzet en dan pas de Blu-ray speler of ander apparaat, kunt u het proces omkeren. U zult verbaasd zijn dat alleen al het omkeren van het opstartproces het probleem kan verhelpen.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify