11 Dingen die NOOIT in uw Magnetron mogen

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

U bent niet de enige als u ooit een klein keukenbrandje hebt gesticht. Volgens de National Fire Protection Association (NFPA) was "koken" zelfs de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen door woningbranden tussen 2017 en 2020.

Veel mensen beseffen niet hoe gevaarlijk koken kan zijn, en hoeveel een kleine keukenbrand kan kosten. In de VS hebben brand door koken jaarlijks gemiddeld ongeveer een miljard aan materiële schade veroorzaakt en bijna 500 doden.

Als het om gevaren gaat, zijn natuurlijk verschillende factoren een belangrijke oorzaak van keukenbranden, maar één apparaat wordt vaak onderschat: de magnetron.

Hier volgen enkele geheugensteuntjes die niet alleen uw eigendommen, maar ook u zullen helpen veilig te blijven bij het gebruik van de magnetron.

Aluminiumfolie

Omdat aluminiumfolie van metaal is, kan het vlam vatten. Zorg er dus voor dat u de folie van uw restjes haalt voordat u ze in de magnetron doet.

Bevroren vlees

Afhankelijk van hoe dik bevroren vlees is, kunnen mensen vaak moeilijk inschatten hoe lang het binnenin zal duren om volledig gaar te worden. Bovendien kunnen bacteriën zich op het voedsel verspreiden en groeien als het niet gelijkmatig verdeeld is. Laat het vlees dus een nacht in de koelkast ontdooien voordat u het in de magnetron gooit.

Flessen en mokken van roestvrij staal

Als u zich niet realiseert dat een beker van roestvrij staal is, en hem dan in de magnetron zet, kan er zeker brand ontstaan. Niet alleen zal uw magnetron beschadigd worden, maar de hitte zal door het roestvrij staal geblokkeerd worden om de binnenkant van de beker op te warmen. Kijk op de onderkant van de mok of er een etiket op staat, om te zien of hij van plastic en magnetronbestendig is.

Vershoudbakjes van plastic

Gelieve niets van plastic in de magnetron te doen. Als bakjes van het type Tupperware magnetronbestendig zijn, zitten er etiketten op. Kijk op de website van de fabrikant als er geen etiket op zit. En om helemaal aan de veilige kant te zijn, vermijdt u het in de magnetron te doen.

Dip of saus zonder deksel

Elke dip of saus in de magnetron is gewoon een regelrechte ramp... over een knoeiboel gesproken!

Druiven

Druiven zullen vlam vatten en ontploffen in de magnetron.

Eieren

Net als druiven doen hoge temperaturen in een magnetron een ei ontploffen, met als gevolg een enorme puinhoop. Als u dus eieren wilt koken, zet ze dan op het fornuis in een pan met kokend water.

Piepschuim

Ongeacht het type - een afhaalbakje, kom of beker, dat van piepschuim gemaakt is, gebruik het niet in de magnetron. Magnetron temperaturen en piepschuim gaan niet goed samen. Piepschuim is gemaakt van plastic, en wij hebben al vastgesteld wat een slechte combinatie dat is.

Boter- en yoghurtpotjes

Het maakt niet uit of het een boterpotje of een yoghurtbekertje is; ze zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. De hitte en de hoge temperatuur van een magnetron zijn er moeilijk tegen bestand, en wanneer ze verhit worden kunnen er chemicaliën vrijkomen en in het voedsel smelten.

Papieren zakken

De giftige stoffen die uit papieren zakken vrijkomen wanneer ze verhit worden, kunnen brand veroorzaken.

Niets

De magnetron kan inderdaad brand veroorzaken als er niets in zit dat de golven kan absorberen. Dus de magnetron, op zijn minst, met niets erin, kan schade veroorzaken als hij aanstaat.


De dingen eenvoudig houden is uw beste gok als het om magnetrons gaat. Maak het niet te ingewikkeld, en denk er altijd aan dat ze gemaakt zijn om voedsel op te warmen. Mocht het niet geschikt zijn om in de oven op te warmen, kunt u altijd eventueel een pan of airfryer gebruiken.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify

Gerelateerde Gidsen/FAQ's

Gerelateerde koopgidsen