Kamer Afkoelen Zonder Ventilator (8 Tips)

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Het is niet altijd even makkelijk om jezelf koel te houden tijdens een zomerse dag met dertig graden. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen waar u geen ventilator of een ander duur alternatief voor nodig hebt en alsnog de kamer kunt afkoelen.

Trucs voor het afkoelen van uw kamer

Hier zijn een aantal tips waarmee u de warme hitte van de zomerse dagen kunt bestrijden.

Kook uw avondeten in de ochtend

Een goede tip om extreme hitte te voorkomen is het koken van uw avondeten in de ochtend. Tijdens het koken van avondeten kan de temperatuur in de keuken hoog oplopen, en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Ontvochtigen van de lucht in uw kamer

Vocht in de kamer laat de temperatuur soms hoog oplopen en maakt het ook oncomfortabel om in de kamer te blijven. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een goede luchtontvochtiger gebruiken, maar er zijn ook alternatieven zoals een mobiele airco of aircooler die ook gelijk uw kamer koel houdt.

Goed gebruik maken van uw ramen

In de ochtend is het verstandig om direct na het wakker worden een tijdje uw ramen open te zetten. Dit zorgt ervoor dat de koele ochtendlucht even over de warme kamertemperatuur van de nacht kan laten circuleren. Nadat de koele bries door uw kamers is gegaan is het verstandig om de ramen te sluiten en er eventueel een verduisteringsgordijn voor te hangen. Dit zorgt ervoor dat de hete temperatuur overdag een stuk tegengehouden kan worden.

Tip: als uw huis veel deuren heeft kunt u deze ook open zetten. Een hordeur kan hier goed van pas zijn.

Niet te lang heet douchen (of probeer het eens koud)

Een warme douche, en zeker een bad, kan uw lichaamstemperatuur doen stijgen. Het koud douchen na een zomerse dag is heerlijk, alleen het is even wennen. Daarnaast heeft koud douchen nog meer goede voordelen, zoals:

  • Het verminderen van spierpijn
  • Helpt mogelijk bij gewichtsverlies
  • Kalmeert uw jeukende huid

Slapen op de grond

Het klinkt niet heel comfortabel, maar slapen op de vloer is een aanrader aangezien uw vloer vaak een lagere temperatuur heeft dan uw bed. (Voel het zelf maar eens met uw handen)

Daarnaast is het slapen op vloer volgens experts ook heel goed voor uw lichaam, aangezien u niet wegzakt in een matras die u misschien een onnatuurlijke houding (bolling van de rug) meegeeft.

Eten en drinken van koele producten

Één van de makkelijkste manieren om uw eigen lichaamstemperatuur af te laten koelen is het eten van koude producten. Heeft u al een tijdje trek in een ijsje maar laat uw dieet het niet toe? Hier is uw excuus!

Gezondere alternatieven voor een ijsje om af te koelen zijn diepvries fruit, kwark of een lekker glas gekoeld water.

Maak gebruik van een ice pack

Een ice pack is een goede manier om zelf af te koelen. Dit handige product is al voor enkele euro's te koop bij de meeste winkels, en als u de juiste aanschaft kan deze ook gelijk in de winter gebruikt worden als kruik om door te warmen.

Houdt alle lichten uit

Als uw kamer aan de kleine kant is, is het verstandig om uw lichten 's avonds (en zeker overdag, aangezien het totaal niet nodig is) uit te houden. Lampen verspreiden namelijk veel warmte en dat werkt het afkoelen van uw kamer alleen maar tegen. Indien u een lamp met een schakelaar heeft kunt u deze aanzetten maar houdt hem op een lage stand. Dit geldt ook zeker voor buitenlampen, dus voortaan buiten in het donker zitten met een kaarsje erbij is geen slecht idee.

 

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify