Wat is noise cancelling?

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

In uw dagelijks leven hoort u allerlei geluiden. Sommige geluiden zijn heel rustgevend, terwijl andere luidruchtig en hinderlijk zijn. Veel van deze geluiden spelen zich af op de achtergrond. Het zoemende geluid van de koelkast, het filtergeluid van het aquarium, het geluid van een voertuig, enz. zijn enkele van de geluiden die irritatie opwekken. Hoewel deze geluiden u niet direct treffen, geven ze u een vermoeiend gevoel, vooral wanneer u met een ander werk bezig bent. U voelt zich ontspannen als deze geluiden plotseling uitvallen, en dat is waar noise cancelling een goede oplossing voor is.

Nadelige effecten van lawaai op uw gezondheid

Deze achtergrondgeluiden kunnen ook uw gezondheid ongunstig beïnvloeden. Zij verhogen uw stressniveau en maken u angstiger. Wanneer u slaapt, ontvangt uw lichaam deze achtergrondgeluiden en u voelt zich gestresst wanneer u wakker wordt. Deze storingen kunnen ook leiden tot een hartaanval, plotselinge stemmingswisselingen, slaapstoornissen, en vele andere lichamelijke en psychische problemen.

man met koptelefoon die noise cancelling bevat

Wat is dan de oplossing voor deze achtergrondgeluiden? Is het mogelijk om deze geluiden zachter te maken of te dempen?

Ja, dat kan zeker! Toestellen met noise cancelling kunnen helpen bij het verminderen van storende geluiden door de frequentie van het geluid omlaag te brengen.

In het artikel van vandaag gaan wij het hebben over noise cancelling en over de apparaten die kunnen helpen om lawaai te onderdrukken.

Hoe werkt noise cancelling?

De technologie die gebruikt wordt bij noise cancelling heet Active Noise Cancellation, met andere woorden ANC. Deze technologie wordt gebruikt door een microfoon. Hij vangt het laagfrequente geluid op en neutraliseert het onmiddellijk voordat het uw oor nadert. Koptelefoons genereren het geïnverteerde geluid met een faseverschil van 180° met het storende geluid, zodat beide geluiden elkaar opheffen.

In principe verlagen ANC-koptelefoons het volume met ongeveer 30dB. De vermindering van het geluid varieert van 20dB tot 45dB.

Welke soorten producten bevatten noise cancelling?

Er zijn hoofdzakelijk twee soorten producten die noise cancelling gebruiken, namelijk microfoons en hoofdtelefoons. Het eerste type noise cancelling helpt bij het horen van een heldere stem door ongewenste achtergrondstemmen te verwijderen wanneer u iemand belt. De laatste beschermt de toehoorder tegen storende geluiden.

In de microfoon

Noise cancelling in de microfoon helpt bij het duidelijk horen van de beller tijdens een gesprek. Hij is speciaal ontworpen om alleen uw stem op te pikken en alle andere achtergrondgeluiden te negeren.

In de koptelefoon

Noise cancelling in de koptelefoon helpt bij het verminderen van het omgevingsgeluid van de drager. Het is heel nuttig wanneer u met iemand praat of naar muziek luistert. Dit soort koptelefoons wordt meestal gebruikt tijdens lange vluchten om het lawaai van een vliegtuigmotor te elimineren, maar kunnen ook worden gebruikt om u even af te zonderen en één te worden met uw muziek.

Conclusie

Of u nu van muziek wilt genieten of met iemand wilt praten, u hebt een rustige omgeving rondom nodig voor een goede communicatie. Ruisonderdrukkende microfoons of koptelefoons helpen u om dit met succes te bereiken. Deze apparaten stellen u niet alleen in staat om duidelijk te luisteren, maar helpen u ook om een rustige omgeving om u heen te creëren. Koptelefoons en microfoons met ruisonderdrukking van goede kwaliteit helpen u om ongewenste irriterende ruis te verminderen of te verwijderen en zorgen voor een kristalheldere stem tijdens een gesprek of bij het luisteren naar muziek.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify