Wat is Hertz?

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Als u gelezen hebt over de verversingsfrequentie van beeldschermen of over computerprocessoren, dan bent u misschien al de term "Hertz" tegengekomen. Hertz (Hz) is een eenheid voor het meten van frequentie, genoemd naar de Duitse natuurkundige Heinrich Hertz.

heinrich hertz

In het kort komt het aantal Hertz overeen met het aantal cycli dat per seconde door een periodieke gebeurtenis bereikt wordt. Wanneer dit wordt toegepast op TV-schermen en computermonitors komt 1 Hz overeen met één enkel beeld per seconde (fps).

De wetenschap achter vernieuwingsfrequentie

Wanneer u naar films kijkt of videospelletjes speelt, ziet u bewegingen die zich voortdurend naadloos op het scherm afspelen. De continue beelden die u ziet bestaan echter eigenlijk uit afzonderlijke stilstaande beelden. Het scherm knippert of ververst verschillende keren per seconde om een frame door het volgende te vervangen en zo beweging te laten zien.

De snelheid waarmee het scherm per seconde knippert, wordt de vernieuwingsfrequentie genoemd (in het Engels refresh rate). Hogere vernieuwingsfrequenties kunnen meer beelden per seconde tonen, waardoor de scènes op het scherm vloeiender en vloeiender worden weergegeven.

De meeste Hd-tv's hebben bijvoorbeeld een verversingssnelheid van 30 Hz, die geschikt is voor het bekijken van antenne- en digitale TV-kanalen of het streamen van films van het internet. Een high-end 4K monitor met 144 Hz is daarentegen meer geschikt voor snelle, competitieve online games, omdat hij tot 144 fps kan weergeven.

Hoeveel Hertz heeft u nodig?

Dat hangt af van uw doel en uw invoerapparaat. Voor normale kijkbehoeften zijn 4K-tv's, -monitoren en -telefoons met een vernieuwingsfrequentie van 30 tot 60 Hz meer dan voldoende voor de meeste gebruikers. Voor CCTV's en beveiligingscamera's thuis werken 30 Hz monitoren prima.

De meeste computers uit het middensegment en consoles van de vorige generatie, zoals de PlayStation 4 en Xbox One, produceren maximaal 60 fps. Dat betekent dat een 60 Hz tv of draagbare monitor goed zal werken met deze apparaten en 60 fps zal weergeven. Als u een duurder 120 of 240 Hz beeldscherm hebt, wordt de uitvoer nog steeds beperkt tot 60 fps, zoals bepaald door het invoerapparaat.

Als u videobewerkingsapps gebruikt of online games speelt, zijn beeldschermen met een hogere verversingssnelheid (120 Hz en hoger) aan te bevelen. Voorwaarde is dat de videokaart van uw console of computer framesnelheden van meer dan 60 fps kan uitvoeren. Hogere verversingsfrequenties geven u meer precisie en verminderen visuele vertraging.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify