Wat is HDMI en hoe werkt het?

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

HDMI is een afkorting voor High Definition Multimedia Interface. Het helpt bij het overbrengen van ongecomprimeerde audio- en videogegevens naar een TV-toestel of projector. Met andere woorden wordt het dus gebruikt om audio- en videogegevens naar een beeldscherm te zenden.

Wat is HDCP Handshake?

Eenvoudig gezegd wordt met de HDCP handshake bedoeld dat de bron de HDMI keys accepteert. Daardoor kan alles perfect werken. Als de handshake echter niet met succes wordt voltooid, kan dat tot audio- of videoproblemen leiden.

Kan uw HDMI kabel defect raken?

Een HDMI kabel is net als uw andere elektrische apparaten die het na een lange gebruiksperiode zeker zullen begeven. Als na alle probleemoplossingen uw HDMI problemen met het signaal blijft houden, kan het zijn dat uw HDMI kabel defect is geraakt. Om te bevestigen of de kabel echt slecht is of niet, kunt u een andere HDMI kabel proberen om te zien of die werkt of niet.

Hoe los ik problemen met HDMI audio op?

Soms kan het gebeuren dat het videosignaal van uw HDMI kabel goed is, terwijl de audio slecht is. Als u merkt dat er geen audiosignaal is, moet u controleren en ervoor zorgen dat de HDMI-kabel goed is aangesloten op uw audio-apparaat, en ook op uw TV of projector. Als beide niet goed met de HDMI-kabel verbonden zijn, kan dat tot audioproblemen leiden.

Ook moet u controleren of het volume van uw TV-toestel of projector niet gedempt is. Het kan gebeuren dat u de laatste keer dat u een film op uw TV zag, het volume gedempt hebt en vergeten bent het weer harder te zetten. Zorg er dus voor dat u controleert of het volume niet gedempt of zachter gezet is.

Dit gezegd zijnde, moet u ook controleren of het geluid van uw audio gedempt is. Het kan zijn dat u vergeten bent het geluid de laatste keer dat u het gebruikte weer uit te zetten. Zorg er dus voor dat u dit controleert. Als u een laptop als audio-apparaat gebruikt, moet u ervoor zorgen dat de audiodrivers goed geïnstalleerd zijn en compatibel zijn met het systeem.

Zijn er voordelen aan het gebruik van HDMI-kabels?

Het grote voordeel van het gebruik van HDMI-kabels vergeleken met andere alternatieven is dat u audio, video en Ethernet-gegevens naar een beeldscherm kunt zenden met slechts één enkele kabel. Met slechts één HDMI-kabel kunt u uw Blu-ray speler, uw home cinema set en uw televisie gemakkelijk met elkaar verbinden en aan elkaar koppelen. Dit maakt alles gemakkelijker, en houdt de kabels ook overzichtelijk.

HDMI-kabels maken het ook mogelijk problemen gemakkelijk op te lossen, omdat u maar met één kabel te maken hebt. U zult de bron van eventuele audiovisuele problemen met uw apparaten gemakkelijk kunnen opsporen. Een ander voordeel van HDMI-kabels vergeleken met andere alternatieven is de betere beeldkwaliteit en kleurverzadiging. Naast betere beeldkwaliteit en kleur krijgt u ook een beter contrast op uw beeldscherm.

 

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify