Wat is DPI in een muis?

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

DPI staat voor 'dots per inch', en is een maat die de gevoeligheid van een muis aangeeft. Het verwijst naar de snelheid waarmee de cursor over het computerscherm beweegt ten opzichte van de fysieke beweging van de muis.

Een hoge DPI betekent dat kleine muisbewegingen zich vertalen in langere cursorafstanden over het scherm. Bij een lage DPI zullen grotere muisbewegingen nodig zijn om dezelfde afstand met de cursor af te leggen. De termen "trackingsnelheid" en "muisgevoeligheid" verwijzen ook naar DPI.

Wat is het verschil tussen DPI en sensitivity?

Muis DPI en gevoeligheid van de muis worden vaak door elkaar gebruikt. DPI verwijst echter technisch naar de hardware-instellingen van de muis. Het is hoe snel de optische sensor veranderingen met de positie van het apparaat volgt.

Gevoeligheid van de muis instellen in Windows Gevoeligheid van de muis instellen in Windows

De gevoeligheid daarentegen verwijst naar de software-instellingen van de muis, die u kunt veranderen via het configuratiescherm of een app van derden. Als u de gevoeligheid via uw besturingssysteem verandert, kunt u de bewegingen van uw cursor bijstellen, maar de eigen DPI van de muis heeft een veel grotere invloed.

Wat is de standaard DPI van een muis?

De meeste muizen uit de markt worden geleverd met 1600 DPI. Dat is de standaard gemiddelde DPI die geschikt is voor algemeen gebruik, zoals surfen op het internet en werken aan kantoortoepassingen. High-end muizen en gaming modellen kunnen 4000 DPI of meer bereiken, maar hun standaardinstelling is meestal ook 1600 DPI.

Hoe kan de DPI veranderd worden?

Er zijn veel professionele en high-end muizen met een gemakkelijk instelbare DPI. Die hebben meestal een extra knopje aan de zijkant of dicht bij het muiswiel, waarmee de DPI onmiddellijk veranderd kan worden met een vooraf ingesteld interval. Door meerdere keren op de knop te drukken, doorloopt u de beschikbare DPI-instellingen.

DPI-knopje op muis, aangegeven met de rode cirkel. DPI-knopje op muis, aangegeven met de rode cirkel.

De meeste ondersteunen universele plug-and-play met Windows 10 en de nieuwste Mac OS versie, dus er zijn geen extra stuurprogramma's nodig om de DPI-knop te gebruiken. De beste draadloze muismodellen komen vaak met hun eigen software voor het fijn afstellen van de DPI of gevoeligheid en andere functies zoals macro's of programmeerbare knoppen.

Het ligt een beetje anders met goedkopere muizen zonder speciale DPI-knop. Dat zijn standaard 1600-DPI modellen, dus u moet naar de hardware-instellingen van uw computer gaan en met de hand het schuifje instellen om hun gevoeligheid te veranderen.

Wat zijn de aanbevolen toepassingen voor de verschillende DPI's?

Dat hangt uiteindelijk af van de voorkeur van de gebruiker. Sommige mensen voelen zich prettig bij lagere DPI's voor meer precisie bij de interactie met kleine voorwerpen op het scherm, terwijl anderen liever grote afstanden afleggen met kleine handbewegingen. Hier zijn typische toepassingen van verschillende DPI-niveaus:

  • Algemene productiviteit en kantoortoepassingen - De standaardinstelling van 1600 DPI werkt goed voor surfen op het web en de meeste toepassingen zoals tekstverwerkers en spreadsheets. Sommige mensen geven de voorkeur aan een hogere DPI, zoals 2000 of hoger, vooral wanneer zij grote monitoren met hoge resoluties gebruiken.
  • Gaming - Het hangt sterk af van het soort spel en de voorkeur van de speler. DPI's van 1600 en meer werken goed bij actie-avonturenspelletjes, omdat u daarbij snel moet draaien en in andere richtingen moet kijken. Professionele gamers geven echter de voorkeur aan lagere DPI's van 400-600 voor online shooters waarbij nauwkeurig moet worden gemikt of RTS-spellen waarbij kleine eenheden moeten worden gemicromanaged.
  • Foto- en videobewerkers - Ook voor deze toepassingen kunnen de DPI-eisen sterk uiteenlopen. Hoge DPI's kunnen goed werken voor videobewerkingsprogramma's waarbij u op verschillende plaatsen op het scherm moet klikken en verschillende mediabestanden en effecten moet verslepen. Maar 1000 DPI of lager werkt beter bij het tekenen van beelden met een muis of bij fijnere, ingezoomde bewerkingen.
Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify