Wat is Bluetooth? | Een beginnersgids voor deze technologie

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Ervan uitgaande dat u al weet wat Bluetooth is, moet u Bluetooth wel eens gebruikt hebben om uw AirPods aan uw iPhone te koppelen of uw luidsprekers aan een favoriet muziekprogramma. Eenvoudig gezegd wordt Bluetooth gebruikt om gegevensuitwisseling tussen twee apparaten mogelijk te maken wanneer zij zich op korte afstand van elkaar bevinden.

Bluetooth wisselt gegevens uit over korte afstanden door gebruik te maken van een radiofrequentie zonder dat er draden nodig zijn. U kunt documenten en bestanden van uw mobiele telefoon delen met andere toestellen die Bluetooth hebben. Het is van essentieel belang dat u apparaten met Bluetooth koppelt voordat u gegevens begint over te dragen. Daarnaast is het één van de makkelijkste en handigste manieren om een draadloze verbinding te maken wanneer er apparaten in de buurt zijn. Het bereik van een Bluetooth-verbinding is bijna 100 meter.

Waar wordt Bluetooth voor gebruikt?

Er zijn verschillende plaatsen waar Bluetooth wordt gebruikt om het uitvoeren van eenvoudige dagelijkse taken gemakkelijker te maken. Wanneer u bijvoorbeeld Bluetooth in uw PC integreert, kunt u een toetsenbord, muis, of luidsprekers gebruiken zonder hiervoor kabels nodig te hebben.

Op dezelfde manier kunt u gegevensbestanden overbrengen tussen twee PC's of naar een ingeschakelde printer. Deze eigenschap maakt Bluetooth zeer nuttig voor kleine kantoren. Op die manier wordt informatie ook gedeeld tussen mobiele apparaten en tablets.

bluetooth logo

In uw huis kan Bluetooth draadloze controle bieden over bijvoorbeeld thermostaatinstellingen. Verander uw kamer in een bioscoop of thuisbioscoop door alle componenten via Bluetooth aan te sluiten, of stream video's en audio door uw TV of luidsprekers op uw mobiel aan te sluiten.

In uw auto kunt u met Bluetooth de apparaten gemakkelijk verbinden met het elektronische paneel van uw auto - als uw auto dit natuurlijk ondersteunt. Beantwoord een oproep, speel muziek af, of krijg aanwijzingen via een GPS-apparaat, allemaal met uw vingertoppen.

Hoe werkt Bluetooth?

Bluetooth heeft geen draden of kabels nodig om gegevens over te brengen of om een verbinding tussen apparaten tot stand te brengen. In plaats daarvan brengt het digitale informatie over door gebruik te maken van radiofrequenties met een korte reikwijdte. Gewoonlijk blijft de frequentieband tussen 2,400 en 2,485 gigahertz. Daarom kunt u gemakkelijk naar muziek luisteren of telefoneren zonder snoeren of draden te gebruiken.

Kunt u Bluetooth gebruiken zonder WiFi?

Om Bluetooth te gebruiken, hebt u helemaal geen WiFi of andere verbindingen nodig. Bepaalde Bluetooth-apparaten kunnen echter verbinding maken met het internet, maar niet allemaal.

Kunt u Bluetooth de hele tijd aan laten staan?

Bluetooth de hele tijd aan laten staan is geen goed idee. Het kan iemand toegang geven tot uw persoonlijke gegevens, malware laten verzenden, of andere ondeugende activiteiten laten doen om toegang te krijgen tot uw apparaten. Door uw Bluetooth aan te laten staan, geeft u hackers dus een kans. Hoewel de Bluetooth-coderingsniveaus 2-4 goed genoeg zijn, zijn er bepaalde beveiligingsfouten en verouderde protocollen die uw gegevens kwetsbaar kunnen maken voor afluisteren.

Bluetooth aan laten zal uw batterij echter niet leegmaken. Dankzij de Bluetooth Low Energy (BLE) blijft het batterijverbruik verwaarloosbaar.

Hoe werkt het koppelen van Bluetooth?

U moet de Bluetooth koppeling op alle apparaten handmatig activeren. Het apparaat waarop de Bluetooth geactiveerd is start eerst het koppelingsproces, en de andere apparaten ontvangen van dat apparaat een verzoek om verbinding te maken. Dit is een eenmalig proces dat koppeling wordt genoemd.

Door deze koppeling kunnen de apparaten elkaars adressen, profielen en namen delen en opslaan. Bovendien wordt een gemeenschappelijke geheime sleutel doorgegeven om elkaar in de toekomst te kunnen identificeren.

Conclusie

U hoeft uw WiFi niet meer aan te zetten of draden aan te sluiten telkens als u iets deelt tussen uw apparaten. Door Bluetooth in uw levensstijl te integreren zult u veel tijd winnen en efficiënter kunnen werken.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify