Hoe maakt u een Mobiele Airco schoon?

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Een mobiele airco is een verplaatsbare luchtregelaar die tijdens hete zomerseizoenen onmisbaar is om de temperatuur van het hele huis, kantoor, of andere ruimtes te koelen. Ze kunnen gemakkelijk verplaatst worden van de woonkamer naar de slaapkamer of een ander deel van het huis waar hij het meest nodig is. Het is echter belangrijk dat u uw airco elke week schoonmaakt, zodat hij goed blijft presteren. Als u de mobiele airconditioner te lang blijft gebruiken zonder hem goed schoon te maken en te onderhouden, zal er zich stof ophopen aan de binnenkant van de airconditioner, en ook de buitenkant zal onder het stof en vuil komen te zitten.

Hebt u een mobiele airconditioner, en weet u niet hoe u het binnenste en het buitenste gedeelte ervan moet schoonmaken? Het zou helpen als u dit artikel doorlas, want het bevat de meest doeltreffende en gemakkelijke manieren om deze schoon te maken en te onderhouden.

Onderhoud van de buitenkant

Als u geen stoffig apparaat in uw appartement wilt hebben, moet u de buitenkant van uw airco regelmatig schoonmaken. Om dit te doen, moet je het oppervlak afnemen met een zachte, vochtige doek wanneer het apparaat uit staat. Gebruik echter geen agressieve schoonmaakmiddelen of schurende chemicaliën op het oppervlak, en zorg ervoor dat u hem altijd uitzet voordat u deze schoonmaakt.

Het water afvoeren

Om een efficiënte koeling te verzekeren verzamelt de airconditioner water uit de atmosfeer, en dit is wat het condensaat wordt dat uit de airconditioner valt. Verschillende mobiele airco's hebben verschillende manieren om zich te ontdoen van dit condensaat. Sommige vangen het water op in een emmertje binnenin; hierdoor moet u het water regelmatig legen om te voorkomen dat het uit het apparaat valt.

Als uw mobiele airco het type is dat een afvoerpomp ondersteunt, moet u een slang op de pomp aansluiten zodat het condenswater zichzelf continu kan afvoeren zonder dat u het hoeft te legen. Bovendien verdampen sommige geavanceerde airconditioners het water in de emmer voordat het nodig zal zijn ze te verwijderen. U moet het waterafvoersysteem kennen dat uw mobiele airco ondersteunt om te voorkomen er water op de vloer zal vallen.

Vervangen en schoonmaken van de filters

Als u de filters niet regelmatig schoonmaakt of vervangt, kan dit leiden tot het niet effectief presteren van uw apparaat. De airco wordt meestal geleverd met een filter om deeltjes in de lucht te verwijderen. Dit zuivert de lucht en helpt om de lucht in uw huis koel en comfortabel te houden. Daarom zou het helpen als u dit filter tweewekelijks of maandelijks reinigt, zodat het in goede staat blijft.

Als uw airco een wasbaar filter heeft, moet u het eruit schuiven om te wassen. Om het filter te wassen, dompelt u het in warm water met wat mild afwasmiddel, haalt u het uit het sop en spoelt u het grondig af in zuiver water. Vervolgens laat u het goed drogen en schuift u het terug in de airco. Bovendien, als uw mobiele airco wordt geleverd met een koolstoffilter, moet u deze vervangen door een nieuwe door de handleiding van de fabrikant te volgen.

Mocht u een simpelere aircooler hebben, dan kunt u natuurlijk dezelfde stappen gebruiken.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify