LED, OLED, of QLED | Welke moet u kiezen?

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Toen flatscreentelevisies werden geïntroduceerd, hadden ze LCD- of plasmaschermen met CCFL-achtergrondverlichting. Deze beide technologieën zijn nu echter verouderd. Tegenwoordig zijn er drie soorten schermen op de markt: QLED, OLED en LED.

Ze verschillen allemaal in budget en beeldkwaliteit, dus denk goed na voor u een nieuwe TV koopt.

OLED - Best presterende

OLED staat voor Organic Light-Emitting Diode. De kenmerkende eigenschap van dit type display is dat elke pixel licht uitstraalt wanneer er elektrische stroom op wordt gezet. Pixels kunnen afzonderlijk worden uitgeschakeld, wat meer flexibiliteit biedt voor het produceren van diep zwart, realistischere kleuren en hogere contrasten.
Het enige nadeel van OLED TV's is dat ze niet de piek van helderheid halen die de QLED en LED TV's wel kunnen. Maar ze hebben de beste beeldkwaliteit, dus dit nadeel is gedekt. Ze zijn ook de duurste die op de markt verkrijgbaar zijn.

LED - Budgetvriendelijk

LED is een meer haalbare optie als u niet veel te besteden hebt voor een nieuwe televisie. Deze televisies zijn gebouwd op TFT-LCD panelen die gebruik maken van LED achtergrondverlichting. Ze hebben een betere kleurweergave en helderheid dan de vroeger gebruikte CCFL-backlit panelen.

Zij zijn altijd afhankelijk van een achtergrondverlichting, en kunnen daarom niet het echte zwart weergeven. Er zijn momenteel twee soorten LED-technologieën beschikbaar - VA (Vertical Alignment) en IPS (In-Plane Switching).

QLED

QLED heeft dezelfde technologie als LED, maar het heeft een extra quantum-dot filter dat dient als een barrière tussen LCD en LED achtergrondverlichting. Daardoor zijn hun helderheid en kleuren beter dan die van LED's, maar inferieur aan die van OLED.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify