Hoe werkt koken op inductie precies?

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Koken is één van de eerste moderne technologieën - en ook om voor de hand liggende redenen: mensen zouden het zeker nooit gered hebben zonder de kunst om zichzelf te voeden te verbeteren. De grondtoon van culinair - voedsel verwarmen om micro-organismen te doden en iets voedzaams en heerlijks te maken - is relatief primitief: 'voedsel + vuur = bereid voedsel' is ongeveer zoals het gaat. Er is niet veel verschil tussen het roosteren van een dier op een open buitenvuur zoals onze voorvaderen zouden hebben gedaan, en het koken op gas in een oven of elektriciteit zoals we dat tegenwoordig doen.

Dat wil niet zeggen dat er geen ontwikkeling is geweest in de kookinnovatie. Alleen al in de 20e eeuw genereerden innovatieve vernieuwers twee gloednieuwe vormen van voedselbereiding. De ene, de magnetron, maakt gebruik van hoog-energetische radiogolven om voedsel snel en effectief op te warmen in een fractie van de tijd die u nodig heeft met een standaard fornuis. Andere manieren zoals het koken op inductie maakt gebruik van elektromagnetisme om kookpannen om te zetten in kachels (waardoor warmte-energie wordt gecreëerd in de pan zelf, in plaats van dat deze van buitenaf naar binnen wordt geschoten), waardoor voedsel sneller en veiliger wordt gekookt met veel minder stroom. Iedereen weet tegenwoordig van microgolven, maar toch zijn inductiekookplaten veel minder bekend. Laten we eens goed kijken naar wat ze precies zijn, hoe ze functioneren en of ze veel beter of slechter zijn dan de meer bekende vormen van koken.

Wat is inductie koken?

Inductietechnologie wordt al sinds 1900 gebruikt bij de bereiding van voedsel. Toch heeft het in de afgelopen jaren in Amerika de mainstream aandacht gekregen. Leveranciers werken momenteel  om energie-efficiënte modellen te ontwikkelen, die steeds aantrekkelijker worden over de hele wereld.

Inductiekookplaten verwarmen zowel pannen als koekenpannen. Water kookt ongeveer 50 procent sneller dan op gas of elektriciteit, en behoudt een consistent en specifiek temperatuurniveau. Het oppervlak blijft vrij warm, zodat spatten niet op de kookplaat terecht komen en waardoor het schoonmaken zowel snel als eenvoudig is.

Hoe werkt inductie koken?

Bij de bereiding van eten d.m.v. inductie wordt gebruik gemaakt van elektrische stroom om potten en pannen door middel van magnetische inductie recht te verwarmen. In plaats van gebruik te maken van thermische transmissie (een gas- of elektrische component die de warmte van een kachel naar een pot of koekenpan brengt), verwarmt inductie het zelf bijna onmiddellijk.
Een elektrische stroom wordt door een opgerold koperen snoer onder het kookoppervlak geleid, waardoor een magnetische stroom door de hele kookpan wordt opgewekt. Omdat inductie geen gebruik maakt van een conventionele warme bron van buitenaf, wordt alleen het gebruikte onderdeel warm door de warmte die wordt overgedragen van de koekenpan. De bereiding van inductief eten is veel effectiever dan de typische bereiding van elektrische en gasvormige gerechten, omdat er weinig warmte verloren gaat.

Belangrijk: Om inductie te laten werken, moet uw keukengerei gemaakt zijn van een magnetisch metaal, zoals gietijzer of enkele roestvrijstalen platen.

Wat zijn de verschillende voordelen van het koken op inductie?

Het upgraden naar het koken op inductie biedt tal van voordelen.

In feite zijn er veel voordelen als u het vergelijkt met een gas- of elektrisch bereik. Niet alleen helpt inductie u te besparen op uw elektriciteitsrekening, ze helpen u ook om de maaltijden veel sneller op de eettafel te krijgen en zijn gemakkelijk op te ruimen.

Snellere kooktijden

Aangezien inductie direct warmte produceert in het metaal van zowel potten als pannen, wordt er geen warmte weggegooid in het proces. Dit betekent dat het water op inductiekookplaten tot 50% sneller kookt dan op elektrische kookplaten.

Controle over de temperatuur

Met inductie kunt u de warmte veel preciezer regelen dan met geleiding (elektrische en gaskookplaten). Deze betere temperatuurregeling vermindert de kans op over- of onderkoken. Consistente warmte zorgt telkens weer voor een smakelijk resultaat.

Makkelijk schoon te maken

Inductie heeft een glad oppervlak, net als moderne elektrische kookplaten. Bijna direct na het bereiden van het eten zal de kookplaat niet heel heet meer zijn om zo vervolgens gemakkelijk de achtergebleven rommel op te ruimen.

Conclusie

Inductie lijkt misschien een complexe, gloednieuwe innovatie die u zich laat afvragen hoe het precies uw kookervaring veel beter kan maken. De tijd die u bespaart met 50 procent snellere opwarming en ook eenvoudige reiniging zijn slechts twee van de vele voordelen van inductiekookplaten die de manier waarop u eten bereidt zeker zullen veranderen.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify