Hoe klinkt een opgeblazen speaker?

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Bent u een muziekfanaat die zich hecht aan de meest delicate geluiden en die graag van de muziek van uw speaker wil genieten? Dan weet u precies hoe een opgeblazen luidspreker zal klinken. Voor het geval u het niet wist, kijk dan uit naar deze aanwijzingen of u deze kunt repareren of dat u een nieuwe speakerset moet aanschaffen.

opgeblazen speaker geluid

Opgeblazen speakers kunnen een groot ongemak zijn voor muziekliefhebbers en artiesten. Het is een grotere zorg voor artiesten die live optredens of sessies op het podium doen. Geluiden of muziek uit opgeblazen luidsprekers kunnen vreselijk klinken en het publiek irriteren. Wat moet u doen om ervoor te zorgen dat uw luidsprekers in perfecte staat zijn? Er is geen duidelijk antwoord op deze vraag, en u moet uw  oren en luistervaardigheid volledig vertrouwen om een potentieel probleem met uw luidsprekers te identificeren. Dit artikel zal licht werpen op hoe een opgeblazen speaker zal klinken om u te helpen het probleem vroegtijdig op te lossen.

Tekens dat u luistert via een opgeblazen luidspreker

Als u muziek luistert via een speaker die opgeblazen is, dan kunt u waarschijnlijk één van de onderstaande punten herkennen.

  • Vervorming van het geluid - Wanneer u de radio of andere audiotracks afspeelt, zult u een flauw zoem- of sissend geluid op de achtergrond waarnemen. Dit is hoe een opgeblazen luidspreker zal klinken. Als u vaak luistert, moet u het verschil binnen een paar minuten na het luisteren vast kunnen stellen.
  • Onvolledig frequentiebereik - Een andere manier om te zien of uw speaker u niet de juiste output geeft, is het testen van het laagste frequentiebereik. Het afspelen van het geluid op verschillende frequenties maakt het gemakkelijk om een probleem in de output te herkennen. Een opgeblazen luidspreker geeft mogelijk geen geluid bij hoge frequenties en produceert ook geen lage tonen.
  • Weinig (of geen) trillingen - U moet de muziek of de geluiden voelen wanneer u de luidsprekers aanraakt. Hoe luider het volume, hoe sterker de trillingen moeten zijn. Als u merkt dat er weinig of geen trillingen worden gevoeld, zelfs na het verhogen van het volume, is het tijd dat u de spreekspoelen controleert.
  • Gebrek aan helderheid - De meeste opgeblazen speakers kunnen een zoemend of sissend geluid uitstralen. U kunt echter merken dat de geluidskwaliteit is verslechterd, zelfs als de onaangename geluiden niet gepaard gaan met het geluid. Als u een gebrek aan helderheid in het geluid opmerkt, betekent dit dat de luidsprekers niet goed werken.
  • Geen geluid - Als de verbindingsspiralen volledig uit zijn, dan is het mogelijk dat de luidsprekers helemaal geen geluid afgeven. Dus zelfs na het afspelen van het geluid op het hoogste volume is er geen geluid, wat betekent dat uw luidsprekers dood zijn. Het is een duidelijk teken.

Conclusie

De tekenen die we hier besproken hebben moeten u helpen om het probleem vroegtijdig te identificeren in beide losse speakers en soundbars, en ook om deze vroegtijdig te repareren. Als u geen aandacht besteedt aan de vroege signalen, kan het zijn dat u zonder uw medeweten de hele geluidservaring in gevaar brengt, zelfs als u het beste audiosysteem bezit. Zoek naar deze tekenen en identificeer of uw luidsprekers moeten worden gerepareerd of vervangen.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify