Bedraad of Draadloze muis, welke is beter?

Laatste update op 04-04-23 door Remco Bravenboer

Bedrade en draadloze muizen worden dagelijks gebruikt door vele computer gebruikers. Wij hebben beide soorten onderzocht om u van advies te kunnen voorzien.

Prijs

Over het algemeen zijn draadloze muizen een stuk duurder dan de bedrade variant, maar de laatste jaren zijn de prijzen van beiden wel redelijk naar elkaar toe gekropen.

Gemak

Het grootste voordeel aan de draadloze muis is dat u geen vervelende kabel meer aan uw muis hebt zitten die overal aan blijft haken als u hem heen en weer probeert te bewegen. Dit betekent ook gelijk dat u van een afstandje alsnog uw scherm kunt aansturen, in tegenstelling tot een bedrade muis.

Daarnaast zijn draadloze muizen ook veel meer geschikt als u vaak op reis gaat. U kunt de USB-dongle namelijk makkelijker meenemen dan dat u iedere keer een draad moet opwikkelen voor u uw muis weer in uw tas doet.

Ook is het een stuk makkelijker om draadloze muizen te gebruiken met andere apparaten, omdat er vele bestaan die Bluetooth ondersteunen. Muizen met draad kunnen daarentegen alleen worden gebruikt op apparaten die een USB-poort bevatten.

Een nadeel aan de draadloze variant is dat er batterijen nodig zijn die om de paar maanden vervangen moeten worden - maar is dat nu echt een probleem als u kijkt naar wat u er voor terug krijgt?

Snelheid

Een nadeel aan draadloze muizen is de snelheid, want als we hier naar kijken dan wint een bedrade muis het zeker. (Natuurlijk niet de snelheid van de cursor, maar de vertraging tussen uw klik en de reactie op uw beeldscherm - ook wel responstijd genoemd.)

Daarnaast kan interferentie ook een probleem zijn bij draadloze muizen, want een muis met draad heeft hier natuurlijk helemaal geen last van.

Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
remco bravenboer - reviewify