5 Beste Wi-Fi Routers van 2021

Laatste update op 19-10-21 door Remco Bravenboer

Draadloos internet, wie wilt dat tegenwoordig niet? Wi-Fi routers hebben vele verschillende voordelen, en de meest voorkomende is dat u geen vervelende internetkabels meer nodig hebt om gebruik te kunnen maken van internet.

Tijdens ons onderzoek kwamen wij er achter dat het erg lastig kan zijn om de juiste router te vinden die u nodig hebt. Met verschillende criteria zoals de snelheid, banden en aantal ethernet poorten zijn wij op zoek gegaan naar de allerbeste Wi-Fi routers.

Afbeelding Product Voordelen
#1 - beste keus
TP-LINK Archer C7 - de beste wifi router
Totale snelheid van 1750 Mbps, dual-Band en werkt met Tether app. Bekijk prijs arrow right
#2 - premium keus
ASUS RT-AX88U
Optimaliseer verkeer, verlaag uw ping met WTFast en gemakkelijk streamen in 4k. Bekijk prijs arrow right
#3 - goede keus
AVM FRITZ!Box 4040
Schakelt 's nachts uit, ondersteunt 5 GHz en monitor de activiteit van uw kind. Bekijk prijs arrow right
#4
Netgear Nighthawk R7000
Ook verbinden met kabel, quality of service functionaliteit en koppelen aan externe HDD. Bekijk prijs arrow right
#5
Linksys Velop Tri Band
Meerdere nodes, monitoren op afstand en snelheid tot wel 2300 Mbps. Bekijk prijs arrow right
HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben iedere wifi router onder de loep genomen en besteld indien er online niet genoeg informatie beschikbaar was. Daarnaast accepteren wij nooit gratis producten van leveranciers wat onze reviews onafhankelijk houdt.

shopping cart 14 Producten Bekeken
clock 25 Uur Aan Onderzoek
review 163 Reviews Gelezen
thumbs up 5 Producten Gekozen

Bekijk hieronder onze review over de beste wifi router

2. ASUS RT-AX88U

ASUS RT-AX88U
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze router is vele malen krachtiger dan de nummer één, maar is daarentegen ook vele malen duurder. Hij bevat een totale Wi-Fi snelheid van wel 6 Gbps, wat ongekend snel is voor een router.

Dit is een router die niet alleen geweldig presteert in een groot huishouden waar kinderen houden van gamen, maar ook prima geschikt is voor een klein kantoor waar meerdere mensen tegelijkertijd op het netwerk moeten werken.

Hij bevat verschillende features waardoor het inkomende en uitgaande verkeer geoptimaliseerd kan worden. Één daarvoor in QoS, waarmee u verschillende taken binnen uw netwerk prioriteit kunt geven en een groter deel van de snelheid naar toe wilt sturen. Mocht u een wat snellere verbinding nodig hebben tijdens het gamen, dan kunt u daar meer snelheid naar toe sturen.

Het installeren van deze Wi-Fi router is ook geen lastige klus. U kunt terecht bij de handleiding waar stap voor stap in staat hoe dit moet. Een kind kan de was doen!

Een leuke toevoeging is de controle die ouders met deze router op hun kinderen kunnen hebben. U kunt er gemakkelijk websites mee blokkeren zodat uw kind geen gevaarlijke of kindonvriendelijke sites kan bezoeken.

Tip: zoekt u een router die nog sneller is? Neem dan een kijkje bij de ASUS Rapture.

Bekijk de ASUS RT-AX88U bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Deze router is wel wat duurder dan de andere modellen uit ons onderzoek, maar als het gaat om prestaties blinkt hij boven ieder uit.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

3. AVM FRITZ!Box 4040

AVM FRITZ!Box 4040
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Dit is onze keuze voor de beste budget Wi-Fi router van dit jaar. Wij zijn niet de enige die dit vinden, want PC Magazine denkt hier hetzelfde over.

Hij kan een totale Wi-Fi snelheid bereiken van 1300 Mbps, wat niet gigantisch hoog is maar genoeg voor een gemiddeld gezin waar iedereen tegelijkertijd het Wi-Fi netwerk wilt gebruiken op zijn of haar mobiele telefoon.

Het is erg gemakkelijk om beperkingen in te stellen voor kinderen. U kunt bepaalde websites blokkeren zodat uw kind of andere gebruikers op het netwerk minder gevaar lopen.

Daarnaast is het ook mogelijk om de Wi-Fi automatisch op een bepaald tijdstip uit te laten schakelen. Zo kunnen uw kinderen bijvoorbeeld 's nachts niet meer tot laat in de nacht gebruik maken van de Wi-Fi om grappige kattenfilmpjes te kijken.

Een aantal tips die de fabrikant meegeeft aan zijn klanten:

 • Plaats de router centraal in uw huis. Muren kunnen het signaal verzwakken en aangezien dit een budget router is, is dat geen goed idee.
 • U kunt alleen gebruik maken van de 5 GHz verbinding wanneer uw apparaat dit ook ondersteunt.
 • Zet tijdens het installeren van de router de maximale upload op een hogere waarde dan de default, welke op 2 Mbit staat.

Bekijk de AVM FRITZ!Box 4040 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Qua prijs is deze router erg aantrekkelijk, en in combinatie met wat hij allemaal kan maakt dit een goede keuze voor een gezin van ongeveer vier personen. Als er een hardcore gamer in het gezin zit die een lage ping zoekt, moet u even verder kijken.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

4. Netgear Nighthawk R7000

Netgear Nighthawk R7000
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Netgear is ook een bedrijf dat veel ontwikkelt op het gebied van internet. Deze Wi-Fi router is één van hun topproducten die overal op het internet vele positieve reviews ontvangt.

Deze router biedt met zijn dual-band een totale Wi-Fi snelheid van wel 1900 Mbps, wat genoeg is om met meerdere mensen tegelijk te verbinden met het netwerk.

Hij bevat een quality of service functie waarmee u verschillende taken op het netwerk prioriteit kunt geven zodat deze sneller uitgevoerd kunnen worden. Wanneer u bijvoorbeeld wilt gamen, kunt u dit prioriteit geven. (Let er wel op dat er dan misschien anderen in huis gaan klagen over sloom internet!)

Naast het gebruiken van zijn Wi-Fi kunt u ook tot wel vier ethernetkabels gebruiken om te genieten van de hoogste internetsnelheden die de Netgear Nighthawk R7000 te bieden heeft.

Tot slot kunt u al het inkomende en uitgaande verkeer gemakkelijk monitoren via de speciale app van de Nighthawk, genaamd de 'Netgear Nighthawk App' - beschikbaar voor beide iOS en Android.

Bekijk de Netgear Nighthawk R7000 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

In combinatie met een goed internetabonnement kunt u genieten van geweldige snelheden tot bijna 2 Gbps met deze router. Hij kan daarnaast ook bekabeld worden gebruikt.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

5. Linksys Velop Tri Band

Linksys Velop Tri Band
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Met deze routerset kunt u een zogenaamd mesh-netwerk opzetten. Het grootste voordeel aan dit soort netwerk is dat u overal in uw huis goede en snelle Wi-Fi dekking kunt krijgen met een totale snelheid van wel 2,3 Gbps.

Doordat het een mesh-netwerk is met drie routers, kunt u hem ook uitbreiden met nog meer punten. Hierdoor kunt u zelfs in een grote villa goede Wi-Fi dekking krijgen met één internetabonnement.

Een leuk voordeel aan dit product is dat Linksys een speciale app heeft waarmee u van afstand uw netwerk kunt beheren. Zo kunt u bijvoorbeeld voorrang geven qua snelheid aan bepaalde apparaten, of kijken wat uw kinderen doen op het netwerk.

Daarnaast wordt de software op de Wi-Fi router automatisch geüpdatet, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over het handmatig updaten van de systeemsoftware.

Bekijk de Linksys Velop Tri Band bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Als u verstand hebt van het in elkaar zetten van een mesh-network, is deze set echt wat voor u. Wi-Fi dekking kan met dit product in het gehele huis worden gegarandeerd. (Op voorwaarde dat u genoeg nodes plaatst.)

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

Kenmerken van de beste Wi-Fi-routers

Het internet dient als een populaire locatie voor werk, onderwijs en vermaak. Daarom zijn Wi-Fi routers belangrijk. Deze apparaten verbinden met uw serviceprovider en zenden internetsignalen uit naar uw huis of kantoor. We hebben hier alle belangrijke functies en specificaties verzameld die u moet weten over draadloze routers.

Wi-Fi-versie

Bij het zoeken naar een router is de versie of de Wi-Fi standaard waarschijnlijk de eerste getoonde specificatie die u ziet. Het is een belangrijke functie, maar het is vaak geschreven in een code die niet gemakkelijk te begrijpen is door de consument.

De Wi-Fi-versie wordt meestal geschreven in een formaat als "802.11x", waarbij "x" verwijst naar de hardware-specificatie. Het 802.11 systeem is gestart in de jaren negentig en wordt gebruikt om te verwijzen naar technische specificaties die de snelheid en prestaties van het apparaat bepalen. Recente versies zijn voorzien van verkorte namen om de verwarring onder consumenten te verminderen:

Wi-Fi 6 (ook wel "AX" of "802.11ac" genoemd)

Deze versie is ontworpen voor gebieden met dichte verbindingen zoals luchthavens, winkelcentra en stadions. Het kan gegevens verzenden met 9,6Gbps, wat bijna drie keer de snelheid van Wi-Fi 5 is.

Wi-Fi 6 is echter niet gespecialiseerd in snelheid, maar in het verbeteren van het netwerk, met name wanneer tientallen apparaten verbinding maken met dezelfde router. Deze versie is nog niet bedoeld voor huishoudens van gemiddelde grootte.

Wi-Fi 5 (AC" of "802.11ac")

De meeste routers die ontworpen zijn voor thuisgebruik hebben deze versie. Een compatibel model werkt op 5GHz frequentie en kan gegevens overbrengen tot 3,46Gbps. Multiple Input, Multiple Output technologie of MIMO is ook gebruikelijk op deze apparaten, waardoor ze meerdere antennes kunnen hebben voor het verbeteren van de snelheid en het minimaliseren van gegevensfouten.

Wi-Fi 4 ("Wi-Fi N" of "802.11n")

Deze technologie begon in 2009. Verkopers noemen dergelijke apparaten meestal "dual-band" routers omdat ze zowel in 2,4GHz als in 5GHz kunnen uitzenden. Hun maximale snelheid is 600 tot 1200Mbps.

U zult vaak lange Wi-Fi-beschrijvingen zien zoals Wi-Fi BGN, "A/B/G/N" of iets dergelijks. Deze letters verwijzen eenvoudigweg naar de achterwaartse compatibiliteit van de router met eerdere technologieën en oudere apparaten die mogelijk compatibel zijn met slechts een specifieke versie.

Snelheid van gegevensoverdracht

De overdrachtssnelheden zijn direct gerelateerd aan de Wi-Fi-versie. Ter verduidelijking: de snelheid van een router is niet hetzelfde als uw internetbandbreedte. De bandbreedte verwijst naar de maximale hoeveelheid gegevens die u op een bepaald moment kunt downloaden of uploaden, en dit wordt bepaald door uw plan met een internetprovider.

De overdrachtssnelheid van de router bepaalt hoeveel apparaten tegelijkertijd gegevens kunnen streamen zonder te stotteren of een merkbare daling van de surfsnelheid. Dit wordt meestal gemeten in megabits per seconde (Mbps) of gigabits per seconde (Gbps). Voor een huishouden met 3-4 leden is minimaal 500-1000Mbps voldoende.

Wi-Fi-banden en geschikte locaties

Een router zendt uit op een bepaalde radiogolffrequentie en dit staat bekend als band. Voor de meeste modellen worden twee banden gebruikt. De meeste apparaten die geschikt zijn voor het internet zijn geschikt voor beide, maar er zijn enkele elektronica die alleen compatibel is met een specifieke band. De configuratie van uw huis bepaalt ook welke band het meest geschikt is:

 • 2,4GHz - Dit is een lagere frequentie die zorgt voor standaard snelheden tot 150Mbps. Ondanks de lagere overdrachtssnelheid kan 2,4GHz verder reizen omdat het door muren en vloeren kan gaan. Deze band is ideaal voor grote huizen met meerdere kamers of gebouwen met enkele verdiepingen. Als het gebouw meerdere verdiepingen heeft met gebruikers van meer dan ongeveer 120 meter van de router, is het aan te raden om extra routers of repeaters te hebben.
 • 5Ghz - Dit kan tot 1Gbps verzenden omdat het een hogere frequentie gebruikt. Het is ook beter bestand tegen signaalschommelingen en interferentie omdat minder apparaten 5Ghz radiogolven gebruiken. Deze band is echter niet goed in het doordringen van vaste objecten zoals muren. Dit type wordt aanbevolen voor compacte huizen en studioappartementen.
 • Dual Band - Dit is een populaire opstelling waarbij dezelfde router in beide frequenties kan uitzenden. U kunt genieten van hogere snelheden bij 5Ghz wanneer u zich dicht bij de router bevindt of in dezelfde ruimte waar deze is geïnstalleerd. Je verliest ook geen signaal als je in een andere kamer of op een andere verdieping bent, aangezien je telefoon of laptop automatisch de 2,4Ghz-uitzending opneemt.

Aantal Ethernet-poorten

Mensen willen vaak een draadloze verbinding met hun routers voor algemeen dagelijks gebruik. Voor velen is het echter nog steeds goed om te weten dat ze traditioneel verbinding kunnen maken via Ethernet-poorten.

internet poorten aan de achterkant voor een bedrade verbinding

Hierdoor kunnen normale RJ-45-internetkabels worden aangesloten. Hoewel draadloze routers meer mobiliteit bieden, hebben bekabelde verbindingen nog steeds de voorkeur voor hogere snelheden en lage latency's. Dit laatste is ook ideaal voor competitieve, real-time online games.

 • Portless - Modellen zonder LAN-poort zijn meestal ontworpen om te worden geïnstalleerd in gebieden waar er weinig behoefte aan is of waar het onmogelijk is om een bekabelde verbinding te hebben. Een voorbeeld hiervan is een router in het midden van het plafond in een grote functiezaal. Het is ontworpen om toegankelijk te zijn voor zoveel mogelijk draadloze apparaten.
 • 1-4 Poorten - De meeste routers hebben vier uitgaande ethernetpoorten voor het aansluiten van uw apparaten. Dit is de meest voorkomende keuze voor huishoudens met een gemengd gebruik. Computers die snellere gegevensoverdracht nodig hebben, kunnen worden bekabeld, terwijl daarnaast andere laptops, telefoons en tablets draadloos kunnen worden aangesloten.
 • Draadloze schakelaars met meerdere poorten - Er zijn modellen met 25-50 of meer poorten. Deze zijn ideaal voor het creëren van een kantoornetwerk voor computers die hetzelfde internet delen en er is behoefte aan snelle gegevensoverdracht tussen knooppunten.

U kunt een model vinden met een specifiek aantal poorten die overeenkomen met uw behoeften thuis of op kantoor. Wi-Fi-routers worden meestal duurder met het aantal poorten.

Snelheid van de bedrade verbinding

Bedrade snelheden zijn over het algemeen sneller dan draadloze verbindingen, maar er is een limiet aan de apparaten die u kunt verbinden, afhankelijk van het aantal poorten. Er zijn twee algemene types afhankelijk van de snelheid:

 • Fast Ethernet - Hiermee kunt u tot 100Mbps voor elk bedraad apparaat gebruiken. Dat is voldoende voor dagelijks gebruik, mobiel surfen en het functioneel houden van uw beveiligingssysteem thuis.
 • Gigabit - Dit ondersteunt tot 1000Mbps of 1Gbps per aangesloten apparaat. Dit is ideaal voor gamen met een lage ping of voor het regelmatig streamen van ultra-HD-media.

Voor- en nadelen van het gebruik van een Wi-Fi router

Weet u nog steeds niet zeker of u een draadloze router nodig hebt? We hebben hier de voor- en nadelen van een draadloze router samengevat, vooral in vergelijking met het alternatief dat een bekabeld netwerk is.

Voordelen

 • Er is geen behoefte aan draden die stof kunnen ophopen of na verloop van tijd beschadigd kunnen raken. Te veel draden kunnen ook lastig en onaangenaam zijn om naar te kijken.
 • Draadloze netwerken kunnen u besparen op de installatiekosten en het materiaal dat nodig is voor het installeren van de LAN-kabels.
 • Wi-Fi biedt meer mobiliteit. U kunt uw laptop of telefoon naar een ander deel van het huis brengen zonder een ethernetpoort.
 • Bedrade netwerken kunnen gevoelig zijn voor onderbrekingen als iemand of iets per ongeluk aan de kabels heeft getrokken. Dit is geen probleem met draadloze routers.

Nadelen

 • U moet een encryptieprotocol instellen zoals WPA2 of WEP. Een draadloze router zendt signalen uit via de lucht en dit kan worden onderschept door andere mensen als u geen goede netwerkbeveiliging heeft.
 • De betrouwbaarheid van het signaal kan veranderen vanwege uw locatie. Wi-Fi-signalen kunnen worden beïnvloed door muren en interferentie, waardoor "black spots" of gebieden met een slechte verbinding kunnen ontstaan.
 • De snelheid van de gegevensoverdracht via draadloze netwerken is nog steeds lager dan via bekabelde netwerken. Verbinding maken via een ethernetkabel zorgt voor een betere ping.

Veelgestelde vragen over een wifi router

Wi-Fi routers zijn complexe dingen, waardoor het kan zijn dat u nog vragen hebt. Kijk gerust of het antwoord op uw vragen hieronder al is gegeven.

Wat zijn de bekendste merken als het gaat om routers?

Er zijn veel merken waaruit u kunt kiezen wanneer u een nieuwe draadloze router zoekt. Netgear, Linksys, D-Link en TP-Link zijn enkele van de meest voorkomende merken.

Zullen Wi-Fi 5 apparaten werken met Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 routers zullen Wi-Fi 5 apparaten prima ondersteunen, hoewel die met lagere snelheden zullen werken.

Maakt het type router dat u gebruikt uit?

De internetverbinding komt gewoonlijk van de modem, die verbinding maakt met de router. Een computer kan dan toegang krijgen tot het Internet door verbinding te maken met de router. Een belangrijke factor voor uw internetsnelheid en veiligheid is het soort router dat u gebruikt, dus ja - dat maakt uit als die factoren belangrijk zijn voor u.

Hoe kan ik mijn draadloze verbinding sneller maken?

We hebben hier al een handleiding over geschreven, maar een paar korte tips zijn het kiezen van de juiste positie van uw router om interferentie te voorkomen, en de software op uw router up-to-date te houden.

Hoe beoordelen jullie de beste wifi router?

Om de best geteste wifi router te bepalen beoordelen wij verschillende factoren van ieder product. Zo kijken wij onder andere naar reviews van klanten, functionaliteit, prijs en andere specifieke kenmerken. Deze factoren wegen wij met elkaar af om zo de beste koop te bepalen.

Samenvatting van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zijn er 14 producten bekeken waarvan er 5 als goede wifi router uit de test zijn gekomen met als beste koop de TP-LINK Archer C7. Hieronder is een overzichtelijke tabel de zien van de resultaten.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 TP-LINK Archer C7 full starfull starfull starfull starfull star Beste voor thuis, ook met kabel mogelijk en makkelijk installeren.
2 ASUS RT-AX88U full starfull starfull starfull starfull star Gigantische snelheid, ouderlijke controle en optimaliseer verkeer.
3 AVM FRITZ!Box 4040 full starfull starfull starfull starempty star Budget keuze, schakelt 's nachts uit en ondersteunt 5 GHz.
4 Netgear Nighthawk R7000 full starfull starfull starfull starempty star 1900 Mbps verbinding, dual-band en ook verbinden met kabel.
5 Linksys Velop Tri Band full starfull starfull starfull starempty star Mesh-netwerk, meerdere nodes en monitoren op afstand.
Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
Remco Bravenboer - reviewify