6 Beste Tekentablets van 2021

Laatste update op 13-10-21 door Remco Bravenboer

Op zoek naar de beste tekentablet? Het is waarschijnlijk een stuk lastiger dan u van tevoren had verwacht. Er zijn zoveel tekentablets om uit te kiezen, en zelfs wanneer u filtert op uw budget en specifieke benodigdheden blijven er nog meerdere over.

Wij hebben in ons onderzoek gekeken naar verschillende tekentablets, waaronder modellen die geschikt zijn voor beginnende grafische artiesten, maar ook professionals. Er zijn 14 verschillende producten onder de loep genomen, waarna maar 6 het waard waren om benoemd te worden.

Afbeelding Product Voordelen
#1 - beste keus
Wacom Cintiq 16 - de beste tekentablet
Pen activeert bij aanraking, te gebruiken als 2e scherm en grote display. Bekijk prijs arrow right
#2 - premium keus
Wacom One by Small
Inclusief opberghoes, makkelijk aan te sluiten en tekenen zonder vertraging. Bekijk prijs arrow right
#3 - goede keus
XP-Pen Star03
Snelle installatie, pen ligt goed in de hand en groot formaat tablet. Bekijk prijs arrow right
#4
Veikk A15
Gratis tekenhandschoen, comfortabele pen en hoge drukgevoeligheid van pen. Bekijk prijs arrow right
#5
Wacom Intuos Small
Ergonomische pen, vier sneltoetsen (aanpasbaar) en extra penpunten meegeleverd. Bekijk prijs arrow right
#6
Homegoodz Tekentablet
Batterij gaat lang mee, gemaakt van stevig materiaal en installatie binnen enkele minuten. Bekijk prijs arrow right
HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben iedere tekentablet onder de loep genomen en besteld indien er online niet genoeg informatie beschikbaar was. Daarnaast accepteren wij nooit gratis producten van leveranciers wat onze reviews onafhankelijk houdt.

shopping cart 14 Producten Bekeken
clock 22 Uur Aan Onderzoek
review 89 Reviews Gelezen
thumbs up 6 Producten Gekozen

Bekijk hieronder onze review over de beste tekentablet

1. Wacom Cintiq 16

Wacom Cintiq 16
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Als het op tekentablets aan komt, is Wacom één van de beste merken die u kunt kiezen voor uw product. Ze zijn verre van goedkoop, maar als het gaat om kwaliteit zitten ze aan de top.

De Wacom Cintiq 16 is een tekentablet van 15,6 inch die voor ervaren designers geschikt is, maar ook voor beginnende creatievelingen. Zijn 'Pro Pen 2' heeft maar liefst 8192 drukniveaus (4 maal meer dan zijn voorganger!), waardoor u beide professioneel en nauwkeurig kunt werken.

Hij bevat een Full HD resolutie, waardoor het terwijl u tekent net lijkt of u echt ouderwets met kleurpotloden bezig bent. Alle bewegingen met de pen op zijn display worden realtime getoond, zonder enige zichtbare vertraging. Dit scherm bevat ook anti-glare, wat er voor zorgt dat weerspiegeling van bijvoorbeeld de zon geen vervelend effect heeft.

Bekijk de Wacom Cintiq 16 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Wacom maakt al jaren de beste tekentablets, en de Cintiq 16 hoort hier zeker bij.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

2. Wacom One by Small

Wacom One by Small
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Mocht u niet zo'n hoog budget hebben om de Cintiq 16 te kopen, dan is de One by Small een goedkopere oplossing als u alsnog een tekentablet van Wacom wilt hebben.

Deze tekentablet bevat geen eigen beeldscherm, maar u kunt hem gebruiken door hem aan uw laptop of computer te koppelen en hem dan als input apparaat te gebruiken.

one by small gebruiken als input

Er wordt één pen bij geleverd, die 2048 drukniveaus bevat, met drie vervangende nibs die u er gemakkelijk op kunt zetten. Daarnaast zit er ook een handig doosje bij om uw tablet in op te bergen.

Tip: als u een iets grotere tekentablet zoekt dan kunt u ook kiezen voor de One by Medium met een afmeting van 27x20cm.

Bekijk de Wacom One by Small bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Het is even wennen als u ineens niet meer uw muis gebruikt om grafisch te tekenen, maar wanneer deze tekentablet gewend bent zult u waarschijnlijk niet meer terugkijken.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

3. XP-Pen Star03

XP-Pen Star03
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Mocht u een wat grotere tekentablet zonder beeldscherm zoeken, dan is de XP-Pen Star 03 misschien wel wat voor u. Hij heeft een werkbaar oppervlak van 25,4 x 15,2cm.

Hij bevat acht verschillende sneltoetsen die u zelf een eigen functie kunt geven en kunt gebruiken als digitaal hulpmiddel. De meegeleverde pen is erg drukgevoelig en het scherm van de tablet reageert heel goed en snel op alle aanrakingen met de stylus.

Nadat u hem ontvangt kunt u eigenlijk met een paar minuten al van start. Het enige wat u hoeft te doen is hem aan te sluiten met een USB-kabel op uw PC of laptop, en vervolgens het stuurprogramma te downloaden. Daarna kunt u direct aan de slag met uw nieuwe tekentablet als input voor uw grafische software.

Bekijk de XP-Pen Star03 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

XP-Pen is ook een erg bekend en betrouwbaar merk als het gaat om tekentablets. De Star03 is een tablet van groot formaat die alles bevat dat een goede tekentablet moet hebben, en dat voor een goede prijs.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

4. Veikk A15

Veikk A15
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Veikk is een wat minder bekend merk als het gaat om tekentablets, maar zij produceren alsnog een aantal producten van geweldige kwaliteit, waaronder hun A15.

Hij bevat twaalf verschillende sneltoetsen die u zelf in kunt stellen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de volgende functies uitvoeren:

 • In- en uitzoomen.
 • Deleteknop indrukken.
 • F5 indrukken.
 • Laatste bewerking ongedaan maken.
zelf instellen van sneltoetsen op de Veikk tekentablet

De pen is bevat 8192 drukniveaus, waardoor alle aanrakingen direct op het beeldscherm te zien zijn zonder enige vertraging. U krijgt er een gratis tekenhandschoen bij waardoor de pen comfortabel in uw hand zit. Mocht de punt van uw pen niet meer werken, dan hoeft u zich geen zorgen te maken aangezien er een reservezakje met 20 punten bij zit.

Daarnaast is de tekentablet zelf aan te sluiten op beide Windows en Mac apparaten, wat hem erg compatibel maakt. Het enige wat u hoeft te doen na het koppelen is het installeren van de driver om direct aan de slag te kunnen.

Bekijk de Veikk A15 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Tablet die gemakkelijk te installeren is en compatibel is voor verschillende apparaten. Hij is dan iets duurder dan andere tablets die wij hebben bekeken, maar u ontvangt er wel een volledig product voor.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

5. Wacom Intuos Small

Wacom Intuos Small
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze wat kleinere tekentablet (15,2 x 9,5 cm) kunt u gebruiken als input voor uw computer of laptop. U kunt hem aansluiten om vervolgens met de stylus uw cursor aan te sturen.

Hij bevat een ergonomische pen met 4096 drukniveaus die erg comfortabel tekent en met weinig vertraging alle input doorstuurt naar uw computer of laptop. Daarnaast heeft hij bovenin vier verschillende sneltoetsen die u zelf in kunt stellen via de software.

Wanneer u klaar bent kunt u uw pen terugstoppen in het pennenvakje bovenop de tablet, waardoor u deze nooit meer kwijt raakt.

Bekijk de Wacom Intuos Small bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Voor de prijs hadden we net wat meer verwacht van de Wacom Intuos Small. Hij bevat daarnaast wel gewoon goede specificaties en kenmerken waardoor we hem alsnog vier sterren geven.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

6. Homegoodz Tekentablet

Homegoodz Tekentablet
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze tekentablet van Homegoodz is een goede keuze als u een beginner bent. Hij bevat vele basisfuncties voor een goede keuze, zoals:

 • Meerdere aanpasbare toetsen.
 • Snelle respons op uw display.
 • Lange batterijduur.
 • Gemaakt van stevig materiaal.
 • Makkelijk aan te sluiten.

Bekijk de Homegoodz Tekentablet bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Voor de beginnende creatieveling bevat deze tekentablet alle basisfuncties die hij of zij nodig heeft, en dat voor een schappelijke prijs.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

Belangrijke kenmerken van de beste tekentablets

Zoals we eerder in onze inleiding hebben verteld is het kiezen van een goede tekentablet geen makkelijke keuze. Er zijn verschillende belangrijke kenmerken en factoren die u moet weten voorafgaand aan het maken van uw keuze.

Hieronder hebben wij een aantal van de belangrijkste vragen en kenmerken op een rijtje gezet die u goed moet onthouden tijdens het kiezen van uw tekentablet.

Hoe groot is het oppervlak?

Het tekenoppervlak is een belangrijke specificatie waar op gelet moet worden als u op zoek bent naar de beste tekentablet voor uw doeleinden. Ze zijn er namelijk al vanaf ruim 8 inch, terwijl er ook tekentablets zijn met een grootte van meer dan 20 inch. Over het algemeen geldt dat een groter oppervlak gelijk een stuk duurder is.

12 inch tekentablet met verschillende instelbare sneltoetsen

Zo kan het bijvoorbeeld lastig zijn om op een kleinere tekentablet gedetailleerdere tekeningen te maken, omdat het tekenoppervlak een stuk kleiner is. In dit geval zou u voor een wat groter formaat moeten kiezen. Voor de hobbyist is het prima om te beginnen met een formaat van 8,5 of 12 inch.

Wat voor type gebruiker bent u?

Er zijn tekentablets voor mensen die het grafisch tekenen als hobby zien, maar ook modellen die speciaal gemaakt zijn voor echte professionele foto- en/of videobewerking. Let er goed op waar de tekentablet die u op het oog hebt voor is gemaakt, want als u een beginner bent met een geavanceerd model kan dit erg tegenvallen.

Verschillende type aansluitingen voor tekentablets

Mocht u uw tekentablet graag koppelen met andere apparaten, dan is het belangrijk om te kijken of hij hiervoor de juiste aansluiting bevat. Zo zijn er bijvoorbeeld tekentablets met USB-C of HDMI aansluitingen, maar ook SATA en Thunderbolt. Er zijn er tientallen, dus let er goed op of de aansluiting overeen komt met het apparaat dat u aan uw tablet wilt koppelen.

Wat is de bewegingsresolutie (LPI)?

Wat er met de bewegingsresolutie wordt bedoeld is de dichtheid van de lijnen die u op uw tablet tekent, welke wordt getoond als LPI (lijnen per inch). Wanneer de bewegingsresolutie hoger is, zullen er meer details zichtbaar worden in uw tekeningen. Als u de allerbeste tekentablet wilt, dan kunt u diegene kiezen met de meeste lijnen per inch.

Welke kleur past bij u?

Natuurlijk is de kleur van een tekentablet niet zo belangrijk als bij tablets voor kinderen, maar toch is het leuk als u een kleur kiest die bij u en uw stijl past. De meeste tekentablets zijn zwart, maar er zijn ook vele modellen in kleuren zoals:

 • Blauw
 • Rood
 • Groen
 • Roze

Heeft u behoefte aan extra opties?

Mocht u net wat meer geld over hebben voor uw tekentablet, dan zijn er een aantal extra opties waar u voor kunt kiezen.

FunctieVoordeel
Multi-touchHet touchscreen kan meerdere aanrakingen tegelijkertijd aan, waardoor u meer mogelijkheden hebt.
SneltoetsenU kunt met één druk op de knop acties uitvoeren, zoals het verwijderen van uw tekening wanneer u direct opnieuw kunt beginnen.
BluetoothGeen last meer van kabels dankzij een draadloze verbinding.
Overzicht van extra mogelijke functies op de tekentablet.

Veelgestelde vragen over een tekentablet

Bekijk hieronder nog een paar vragen die wij vaak tegen kwamen op het gebied van tekentablets.

Waarom zou ik een tekentablet moeten gebruiken?

Het gebruik van een tekentablet met stylus werkt als geavanceerd alternatief voor de ouderwetse muis. Enkele voordelen zijn dat u er sneller mee kunt werken wanneer u hier eenmaal aan gewend bent, en dat u er ook een stuk nauwkeuriger mee kunt tekenen.

Is het lastig om een tekentablet te leren gebruiken?

In het begin is het zeker wennen. Wanneer u uiteindelijk gewend bent aan uw tekentablet, denken wij dat u nooit meer terug gaat naar het gebruik van een gewone muis. Het is in het begin gewoon een beetje uittesten hoe u het lekkerst de stylus vast houdt en wat u een fijne manier van werken vindt.

Wat is het beste tekentablet merk?

Wacom is een merk dat al jarenlang top tekentablets produceert. Als u een product van goede kwaliteit wilt, kunt u er gemakkelijk één van hun kiezen.

Hoe beoordelen jullie de beste tekentablet?

Om de best geteste tekentablet te bepalen beoordelen wij verschillende factoren van ieder product. Zo kijken wij onder andere naar reviews van klanten, functionaliteit, prijs en andere specifieke kenmerken. Deze factoren wegen wij met elkaar af om zo de beste koop te bepalen.

Samenvatting van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zijn er 14 producten bekeken waarvan er 6 als goede tekentablet uit de test zijn gekomen met als beste koop de Wacom Cintiq 16. Hieronder is een overzichtelijke tabel de zien van de resultaten.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 Wacom Cintiq 16 full starfull starfull starfull starfull star Geen vertraging, prachtige kwaliteit van het beeld en makkelijk te installeren.
2 Wacom One by Small full starfull starfull starfull starfull star Klein formaat, kleine en lichte stylus en inclusief opberghoes.
3 XP-Pen Star03 full starfull starfull starfull starfull star Voor links- en rechtshandigen, acht verschillende sneltoetsen en pen met 8192 drukniveaus.
4 Veikk A15 full starfull starfull starfull starfull star Sneltoetsen in te stellen via software, gratis tekenhandschoen en comfortabele pen.
5 Wacom Intuos Small full starfull starfull starfull starempty star Klein formaat, input zonder vertraging en ergonomische pen.
6 Homegoodz Tekentablet full starfull starfull starfull starempty star Goedkoopste keuze, verschillende sneltoetsen en snelle reactie van input.
Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
Remco Bravenboer - reviewify