4 Beste Smartphones voor Senioren van 2024

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 01 mei 2023
Senioren smartphones kunnen zelfs door de minst technisch aangelegde ouderen worden gebruikt.
De allerbeste senioren smartphonekoop is..
Beste senioren smartphone: Senifone S1

De Senifone S1 is een geweldige keuze als u als senior een mobiele telefoon zoekt. Hij bevat een makkelijke gebruikersinterface door middel van grote pictogrammen, en bezit niet te veel functies om het gebruik makkelijk te houden. Daarnaast zorgt de goede batterijduur er voor dat u hem niet vaak hoeft op te laden.

Het aantal senioren dat een mobiele telefoon gebruikt is vrij groot en neemt elk jaar toe, en het is dan ook niet verwonderlijk dat veel oudere familieleden behoefte hebben aan de beste seniorentelefoon om zo contact te houden met iedereen om hun heen.

Het kiezen van een smartphone voor een senior kan lastig zijn. Er is echter geen one-size-fits-all als het gaat om het kiezen van een telefoon, en de juiste keuze hangt van verschillende factoren af. Hoe vertrouwd is uw ouder met technologie? Hoe ingewikkeld moet de interface volgens u zijn (bedenk hierbij ook dat sommige functies moeilijk onder de knie te krijgen kunnen zijn)?

Wij hebben onderzoek gedaan, en zullen u helpen met het kiezen van een smartphone voor de senior die u helpt.

Vergelijk de 4 best geteste smartphones voor ouderen

# Senioren smartphone Voordelen
1
Senifone S1 Beste senioren smartphone van 2024
 • Eenvoudige interface
 • Makkelijk te personaliseren
 • 5000 mAh batterijcapaciteit
Bekijk prijs bekijk prijs
2
SeniorenTab Smartphone Senioren smartphone met veel functies
 • Grote knoppen in de interface.
 • Geschikt om de krant op te lezen.
 • Videobellen met vrienden & familie.
Bekijk prijs bekijk prijs
3
Fysic FMA-5000ZT Beste koop senioren smartphone
 • Grote icoontjes.
 • SOS-noodknop op de achterkant.
 • Bellen met contacten.
Bekijk prijs bekijk prijs
4
 • Bluetooth-mogelijkheden.
 • Ingebouwde GPS.
 • Noodknop.
Bekijk prijs bekijk prijs

Beste smartphones voor ouderen van 2024

1. Senifone S1

Beste senioren smartphone van 2024

De Senifone S1 is een senioren smartphone die we grondig hebben getest. Het is een Android smartphone die voorzien is van speciale software waardoor ouderen hem makkelijk kunnen gebruiken. Het hoofdscherm bevat namelijk grote knoppen, in tegenstelling tot de kleine knopjes die op hedendaagse smartphones te vinden zijn.

Voordat we zelf de smartphone in handen namen om hem nog beter te kunnen testen, werden we al erg enthousiast van de online reviews die we lazen. Vele gebruikers uit verschillende leeftijdsgroepen (60 t/m 65, 70 t/m 75, etc.) hadden alleen maar positieve worden over de Senifone. Vervolgens hebben we het product besteld om hem nog beter onder de loep te kunnen nemen, en over de prijs waren we in ieder geval al zeker te spreken.

senifone home screen

Op het home scherm zit u vele van de mogelijkheden die deze senioren smartphone biedt. Allereerst is bovenin de tijd en huidige datum groot zichtbaar, wat erg handig is voor de ouderen die wel eens vergeten welke datum het nou is. Rechts daarvan is het batterijpercentage te zien, zodat de gebruiker precies weet wanneer de telefoon opgeladen moet worden.

De SOS-knop is toch wel één van de beste functies van deze telefoon. Hier kunt u een telefoonnummer instellen welke u wilt bellen als er op de knop wordt gedrukt. Daarnaast is het ook mogelijk om in te stellen hoe lang de SOS-knop moet worden ingedrukt om geactiveerd te worden.

Veel van de meest gebruikte apps zoals Facebook, WhatsApp en zelfs Wordfeud zijn al voorgeïnstalleerd. Verder zijn op het home scherm een aantal veelgebruikte apps weergegeven. De volgorde hiervan kunt u zelf gemakkelijk aanpassen, zodat u hem naar eigen wens kunt personaliseren.

Mocht u houden van het maken van foto's, dan zit u met deze Android-based senioren smartphone wel goed. Hij heeft een 13 MP camera aan de achterkant en een 5 MP selfie camera waarmee u prachtige plaatjes kunt schieten.

Gebruikt u een gehoorapparaat? De meeste gehoorapparaten worden ondersteund door deze smartphone, en kunt u gemakkelijk verbinden via Bluetooth. Hierdoor kunt u de persoon waarmee u wilt bellen nog beter verstaan.

verschillende hoesjes van de senifone

Mocht u bang zijn dat u uw telefoon gaat laten vallen, dan biedt de Senifone S1 een stevig hoesje in vier verschillende kleuren, namelijk rood, zwart, grijs & blauw. Het hoesje sluit magnetisch en u kunt er een aantal pasjes in bewaren, hierdoor hoeft u uw portemonnee ook niet meer mee te nemen als u boodschappen gaat doen.

senifone in het hoesje met pasje

De telefoon zelf heeft een schermgrootte van 6,5 inch (~16,5 cm) en een gewicht van minder dan 200 gram. Hij voelt stevig aan waardoor hij wel tegen een klein stootje kan. Om hem nog wat steviger te maken kunt u ook een screenprotector en eventueel een transparant hoesje bestellen.

In de doos is ook nog een uitgebreid instructieboekje en een oplader te vinden. Hij gaat trouwens gemakkelijk uren mee dankzij een batterijcapaciteit van 5000 mAh, dus die oplader zult u niet vaak nodig hebben.

Redenen om te kopen

 • Eenvoudige interface
 • Makkelijk te personaliseren
 • 5000 mAh batterijcapaciteit
 • Betaalbaar

Redenen om niet te kopen

 • Hoesje niet inbegrepen

Bekijk de Senifone S1 bij onderstaande winkels.

Winkel Prijs Levertijd
Bekijk de Senifone S1 bij Bol €219,00 Levering binnen één dag. Naar webshop bekijkBekijk

2. SeniorenTab Smartphone

Senioren smartphone met veel functies

SeniorenTab is een merk dat bekend staat om gespecialiseerde gadgets voor ouderen. Zo hebben ze bijvoorbeeld de SeniorenTab Tablet ontwikkelt, maar ook deze smartphone die ideaal is voor gebruik door senioren.

De senioren smartphone van SeniorenTab heeft enorm veel handige mogelijkheden voor ouderen. Zo kan er onder andere:

 • gebeld worden met vrienden & familie
 • nieuws en kranten worden gelezen
 • gebruik worden gemaakt van socialmedia-accounts
 • e-mail en berichten worden verstuurd & ontvangen
 • websites worden bezocht op het interner

... en nog veel meer.

De interface van deze mobiele telefoon is duidelijk en extra vriendelijk voor senioren aangezien er gebruik wordt gemaakt van grote pictogrammen en tekst. Daarnaast kunt u wanneer u er niet uit komt altijd bellen met de helpdesk van het bedrijf, die u in alle rust alles uit zullen leggen wanneer dit nodig is.

Ook wordt er met alle producten van SeniorenTab een uitgebreide handleiding meegeleverd waarin staat hoe alles werkt, wat bij het geval van hun smartphone ook het geval is.

Redenen om te kopen

 • Grote knoppen in de interface.
 • Geschikt om de krant op te lezen.
 • Videobellen met vrienden & familie.
 • Opslag groot genoeg voor vele apps.
 • Sim-lock vrij.
 • Geweldige helpdesk.

Bekijk de SeniorenTab Smartphone bij onderstaande winkels.

Winkel Prijs Levertijd
Bekijk de SeniorenTab Smartphone bij Bol Levering binnen één dag. Naar webshop bekijkBekijk

3. Fysic FMA-5000ZT

Beste koop senioren smartphone

De Fysic FMA-5000ZT is één van de beste senioren smartphones die op Android draait. Zoals op de bovenstaande foto te zien is, heeft hij een erg gebruikersvriendelijke interface. (U kunt zelfs op het beginscherm al foto's van uw contacten zien, wat een erg leuke toevoeging is.)

Alle icoontjes zijn duidelijk en de knoppen zijn wat groter gemaakt dan een normale smartphone om zo de wat dikkere vingers van ouderen te ondersteunen.

Mocht de oudere een keer in paniek zijn, is het mogelijk om binnen één druk op een knopje aan de achterkant een nood-SMS te sturen naar 5 vooringestelde contactpersonen.

Redenen om te kopen

 • Grote icoontjes.
 • SOS-noodknop op de achterkant.
 • Bellen met contacten.
 • Duidelijke interface.

Bekijk de Fysic FMA-5000ZT bij onderstaande winkels.

Winkel Prijs Levertijd
Bekijk de Fysic FMA-5000ZT bij Bol Levering binnen één dag. Naar webshop bekijkBekijk

4. SwissVoice G50

De G50 van SwissVoice is een wat nieuwere smartphone op de markt, maar wij waren er erg verrast over. Wat ons als eerste opviel, is dat u wanneer u de mobiele telefoon installeert zelf in kan stellen hoe ervaren u bent met dit soort apparaten. U kunt kiezen uit:

 • eenvoudig
 • normaal
 • zeer eenvoudig

Voor het opladen van deze smartphone zijn geen ingewikkelde kabeltjes nodig. Net als een ouderwetse huistelefoon wordt er een standaard meegeleverd waar hij op geplaatst kan worden.

Mocht u een wat geavanceerder toestel zoeken, dan is dit dé senioren smartphone die u zoekt. Hij bevat eigenschappen zoals Bluetooth en GPS, die vele andere smartphones in dezelfde categorie niet bevatten. Wilt u bijvoorbeeld uw telefoon koppelen aan uw platenspeler om muziek te luisteren, dan is dat met de SwissVoice G50 mogelijk.

Net als de smartphone op de tweede plek bevat ook deze een noodknop om u uit gevaarlijke situaties te redden. Druk simpelweg op de knop om een nood-SMS te versturen naar maximaal 5 contacten.

Redenen om te kopen

 • Bluetooth-mogelijkheden.
 • Ingebouwde GPS.
 • Noodknop.
 • Opladen op een standaard (geen kabels).
 • 16 GB aan opslagruimte.

Bekijk de SwissVoice G50 bij onderstaande winkels.

Winkel Prijs Levertijd
Bekijk de SwissVoice G50 bij Bol Levering binnen één dag. Naar webshop bekijkBekijk
Bekijk de SwissVoice G50 bij Amazon €169,00 Geleverd binnen 2 tot 4 werkdagen. Naar webshop bekijkBekijk

Senioren smartphone aanbiedingen

Heeft u niet veel budget meer over voor een nieuwe senioren smartphone? Misschien staat er in het onderstaande overzicht met senioren smartphone aanbiedingen wel een leuke deal met korting voor u bij. We halen alle aanbiedingen bij Bol en Coolblue dagelijks op, zodat u altijd de actuele aanbiedingen ziet.

Thymos Melefon D60 Senioren smartphone - GSM voor
Thymos Melefon D60 Senioren smartphone - GSM voor
€249.00 €199.00
Bekijk bij Bol
Senioren-Mobiele telefoon 1,8
Senioren-Mobiele telefoon 1,8" GSM mobiele telefoo
€89.90 €55.00
Bekijk bij Bol
Profoon PM-703 3g Senioren mobiele telefoon - Over
Profoon PM-703 3g Senioren mobiele telefoon - Over
€99.00 €79.95
Bekijk bij Bol
Emporia Smart 4 Senioren Mobiele Telefoon - Zwart
Emporia Smart 4 Senioren Mobiele Telefoon - Zwart
€187.00 €174.99
Bekijk bij Bol

Kenmerken van de beste smartphones voor senioren

Schermgrootte, toegankelijkheidsopties en gebruiksgemak moeten uw prioriteiten zijn bij het kiezen van de beste smartphone voor senioren. De oudere gebruiker moet kunnen genieten van de basisfuncties van de telefoon en tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om de slimme functies te gebruiken zonder dat het te ingewikkeld is.

Met vrijwel ontelbare telefoonmodellen die er zijn, kan het vinden van de beste smartphone voor ouderen een beetje ontmoedigend zijn. Daarom hebben we hier alle functies verzameld die je moet weten.

Besturingssysteem (OS) van de telefoon

Het OS is een softwareplatform dat alle telefoonfuncties regelt en bepaalt welke apps compatibel zijn. Het beïnvloedt ook de gebruikersinterface (UI), het uiterlijk en het gevoel van de menu's, hoewel de telefoonfabrikant zijn eigen functies en uiterlijk kan aanpassen of toevoegen.

De twee meest gebruikte besturingssystemen voor mobiele telefoons OS zijn iOS en Android. Als alle hardware-aspecten constant worden gehouden, is Android beter geschikt voor oudere gebruikers vanwege de toegankelijkheid en aanpassingsmogelijkheden.

4_android_smartphones_in_andere_kleur

Nu op zijn 11e versie, heeft Android veel kwaliteit-of-life verbeteringen aangebracht, waaronder voice-to-text typen, spraakopdrachten, en het oplezen van teksten die op het scherm staan. Het heeft ook een brede gebruikersbasis en verschillende tutorials online beschikbaar. 

iPhones hebben ook opties voor ouderen, maar ze zijn niet zo robuust of zo talrijk als bij Android. De laatste biedt ook meer opties op gebied van prijsklasse en telefoonmodellen, aangezien iOS altijd exclusief met iPhones wordt gebundeld. Bovendien zijn iPhone-modellen met grotere schermen doorgaans erg duur.

Random Access Memory (RAM)

Het RAM-geheugen van de telefoon beïnvloedt de responstijd en hoe goed de telefoon multitasking kan uitvoeren. Een hoger RAM-geheugen is over het algemeen beter, maar smartphones voor senioren hebben niet al te veel geheugen nodig. Een RAM-geheugen van 2 GB wordt beschouwd als gemiddeld volgens de huidige normen, maar het is voldoende voor bellen, sms'en, video streamen en lichte gaming.

Als u een snellere telefoon wilt die meer veeleisende apps aankan, kunt u gaan voor modellen met 3-4 GB RAM. Het extra geheugen kan handig zijn voor het soepel draaien van handige apps op de achtergrond, zoals een text-to-speech of een slimme assistent.

Batterijduur

Een lange batterijlevensduur vermindert de noodzaak om de telefoon vaak in een stopcontact of powerbank te steken. Een standaardbatterij van 3500 mAh is voldoende voor de meeste oudere gebruikers en gaat 10 tot 15 uur mee bij basisgebruik zoals browsen, licht gamen en berichten versturen.

BatterijcapaciteitBatterijduur
3.500 mAh10-15 uur
4.000 mAh20 uur
5.000 mAh> 25 uur
Overzicht van de batterijduur per vermogen.

Andere telefoons hebben een langere batterijlevensduur met 4.000 mAH-batterijen die tot 20 uur of meer kunnen meegaan bij licht gebruik. De extra capaciteit helpt bij senior-vriendelijke apps die voortdurend op de achtergrond draaien, vooral voor gebruikers met speciale behoeften. Hoewel ze iets duurder zijn, hebben sommige senioren smartphones een extra lange batterijlevensduur met een capaciteit van 5.000 mAH of meer.

Opslagcapaciteit

Telefoons met een kleine opslagcapaciteit van 16 GB of minder zijn over het algemeen prima voor oudere gebruikers. Houd er alleen rekening mee dat het OS tot 6 GB in beslag kan nemen, en ongeveer 1,5 GB is gereserveerd voor systeembestanden. Als u mediabestanden zoals audioboeken of video's moet opslaan voor het vermaak van de gebruiker, hebt u wellicht een middelgrote opslagcapaciteit van 32-64 GB nodig. U moet ook rekening houden met het aantal en de grootte van de apps die u van plan bent te installeren.

Eenvoudige modus en andere handige functies

De beste smartphone voor senioren heeft misschien niet per se geavanceerde technologieën of driedubbele cameramodules, maar ze moeten wel functioneel en comfortabel zijn voor de gebruiker. Android-telefoons, zelfs budgetmodellen, hebben meestal een Easy Mode die senioren met slecht zicht of gehoor helpt.

De Easy Mode is meestal een one-touch functie die de interface verandert in een vereenvoudigd formaat. Deze heeft grotere lettertypen en pictogrammen, minder rommel, een beter schermcontrast en andere verbeteringen van de levenskwaliteit.

Veel smartphones kunnen ook worden gekoppeld aan accessoires die nuttig zijn voor oudere gebruikers. U kunt bijvoorbeeld een smartwatch draadloos koppelen aan een gezondheidsmonitor om de hartslag van de drager bij te houden.

Veelgestelde vragen over een senioren smartphone

Wilt u nog meer weten over smartphones voor ouderen? Bekijk de antwoorden op de vragen hieronder en misschien staat uw vraag er wel tussen.

Waar moet een senior een smartphone voor hebben?

De meest voorkomende reden waarom ouderen een smartphone willen is om contact te houden met hun kinderen en kleinkinderen. Met een smartphone kunnen ze gemakkelijk bellen terwijl ze de ander ook door de camera kunnen zien, wat een extra toegevoegd element is dat het contact nog een stuk leuker maakt. Daarnaast kunnen er bijvoorbeeld ook luisterboeken op worden gedownload of spelletjes op worden gespeeld indien hij of zij hier interesse in heeft.

Wat zijn belangrijke functies die een smartphone voor ouderen moet hebben?

Een aantal belangrijke kenmerken die een senioren telefoon moet hebben zijn grote knoppen, een goede batterijduur, de mogelijkheden om te kunnen videobellen, en eventueel een noodknop waardoor zij een contact in hun telefoon gemakkelijk kunnen signaleren.

Hoe beoordelen jullie de beste senioren smartphone?

Om de best geteste senioren smartphone te bepalen beoordelen wij verschillende factoren van ieder product. Zo kijken wij onder andere naar reviews van klanten, functionaliteit, prijs en andere specifieke kenmerken. Deze factoren wegen wij met elkaar af om zo de beste koop te bepalen.
Over de auteur
Remco Bravenboer - reviewify

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer