5 Beste Rookmelders van 2021

Laatste update op 13-10-21 door Remco Bravenboer
De allerbeste koop is..

De Google Nest Protect mag dan wel een stukke duurder zijn als de gemiddelde rookmelder die u kent, wij hebben nog nooit zo'n uitgebreid product gezien. Hij is heel makkelijk te monteren, aan te sturen via een handige app, en u kunt, als u meerdere van deze rookmelders heeft, een geheel netwerk hier van maken.

Een rookmelder is iets waar u waarschijnlijk niet veel tijd aan besteed, maar wanneer ze af gaan en u een brand kunt voorkomen zult u ze eeuwig dankbaar zijn.

De gemiddelde persoon heeft er natuurlijk niet veel verstand van, en dat is ook de reden dat wij op zoek zijn gegaan naar de beste rookmelder om u te kunnen adviseren.

Afbeelding Product Voordelen
#1 - beste keus
Google Nest Protect - de beste rookmelder
Detecteert ook CO, gesproken meldingen en app en te koppelen aan IFTTT. Bekijk prijs arrow right
#2 - premium keus
ELRO FS1510
Magnetische montage, testfunctie en makkelijk te onderhouden. Bekijk prijs arrow right
#3 - goede keus
Alecto SA-110
Levensduur van 10 jaar, snel geplaatst en schroeven en pluggen meegeleverd. Bekijk prijs arrow right
#4
KlikAanKlikUit ZSDR-850
Koppelen aan andere smart home apparaten, push notificaties op smartphone en duidelijk alarm. Bekijk prijs arrow right
#5
ELRO FF1840 Brandpreventieset
Monteren zonder schroeven, indicator voor lege batterij en bevat een goede optische sensor. Bekijk prijs arrow right
HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben iedere rookmelder onder de loep genomen en besteld indien er online niet genoeg informatie beschikbaar was. Daarnaast accepteren wij nooit gratis producten van leveranciers wat onze reviews onafhankelijk houdt.

shopping cart 15 Producten Bekeken
clock 21 Uur Aan Onderzoek
review 168 Reviews Gelezen
thumbs up 5 Producten Gekozen

Bekijk hieronder onze review over de beste rookmelder

1. Google Nest Protect

Google Nest Protect
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Met de Google Nest Protect slaat u twee vliegen in één klap, aangezien hij naast een rookmelder ook een koolmonoxidemelder is.

Het grootste voordeel van deze slimme rookmelder is dat u alles kunt zien en bedienen via een app. In deze app kunt u bijvoorbeeld zien welke rookmelder er momenteel af gaat, maar ook andere functies zoals:

 • Testen van een individuele rookmelder.
 • Een rookmelder die af gaat uitzetten.
 • Beheren van al uw andere slimme apparaten van Google.

Het monteren van de Nest Protect is erg eenvoudig. U kunt hem gemakkelijk vastschroeven, wat zelfs mogelijk is in stugger materiaal zoals gewapend beton. Na de montage kunt u hem binnen enkele minuten installeren via de handige handleiding van Google.

Een leuke toevoeging is de mogelijkheid om iedere avond snel te testen of de batterij nog vol genoeg is. Wanneer u het licht uit doet, zal uw Nest snel groen oplichten, waardoor u direct ziet of hij nog naar behoren werkt.

Ook is het mogelijk om zijn functie genaamd 'lichtpad' te activeren. Wanneer de Nest dan merkt dat u in de buurt bent wanneer het donker is, zal hij oplichten zodat u gemakkelijk kunt zien waar u loopt.

U heeft tot slot de mogelijkheid om meerdere rookmelders van Google Nest aal elkaar te koppelen, om zo één geheel 'netwerk' van apparaten te maken. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld iedere rookmelder af laten gaan als er maar één rook detecteert.

Tip: mocht u liever een rookmelder op netstroom hebben, dan kunt u kiezen voor een andere versie van de Nest Protect.

Bekijk de Google Nest Protect bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Hij is dan wel aan de dure kant, maar u slaat er twee vliegen in één klap mee, en u hebt de rookmelder met de meeste mogelijkheden die momenteel beschikbaar is.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

2. ELRO FS1510

ELRO FS1510
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Natuurlijk heeft niet iedereen honderd euro over voor een rookmelder, en dat is ook geheel overbodig aangezien er prima budget keuzes zijn, zoals de ELRO FS1510.

Hij mag dan wel goedkoop zijn, de sensor gaat alsnog 10 jaar mee. Deze rookmelder bevat een optische sensor van hoogste kwaliteit, waardoor hij snel op rook reageert, maar ook minder vaak vals alarm geeft vergeleken met een gemiddelde rookmelder.

Voor de installatie van deze rookmelder hoeft u geen schroeven te gebruiken en gaten te maken in uw muur of plafond. Er wordt namelijk een montagekit meegeleverd met twee magneetplaatjes, waardoor u uw rookmelder gemakkelijk op kunt hangen.

Extra functies die hij daarnaast nog bevat zijn:

 • Een testknopje om het alarm te testen.
 • Een irritant piepje wanneer de batterij bijna leeg is.

Tot slot is deze rookmelder eenvoudig te onderhouden. Het enige wat u hoeft te doen om hem schoon te maken is hem maandelijks even afnemen met een stofzuiger of stofdoekje.

Bekijk de ELRO FS1510 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Een goedkope rookmelder die alle basisfuncties bevat om uw familie te beschermen. Hij detecteert rook razendsnel vanwege zijn kwalitatieve optische sensor.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

3. Alecto SA-110

Alecto SA-110
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Mocht u een rookmelder zoeken met een krachtige batterij die een levensduur heeft van 10 jaar, dan hoeft u niet verder meer te zoeken.

Het allergrootste voordeel van de Alecto SA-110 is dat hij razendsnel kan reageren op langzaam smeulende branden. Wanneer hij uiteindelijk een keer brand detecteert, zult u het geluid niet missen aangezien hij een alarmsignaal af geeft van 85 decibel.

Nog een groot voordeel is de eenvoudige montage die de SA-110 biedt. Er worden twee schroeven en bijbehorende plugs meegeleverd waarmee u hem gemakkelijk aan een muur kunt bevestigen.

U kunt deze rookmelder in een setje van bijvoorbeeld 2 of 4 kopen, waar u een goede korting op krijgt. Wij raden aan om er één in iedere kamer van uw huis te plaatsen, om zo veiligheid voorop te zetten.

Bekijk de Alecto SA-110 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

De Alecto SA-110 is goed genoeg om in order te zijn met wettelijke voorschriften, en is daarnaast één van de goedkoopste rookmelders die momenteel te vinden is.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

4. KlikAanKlikUit ZSDR-850

KlikAanKlikUit ZSDR-850
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

De draadloze rookmelder van KlikAanKlikUit is een product dat wij vaak tegen zijn gekomen in ons onderzoek, en ook bijna alleen maar positieve beoordelingen had. Zijn grootste voordeel is dat hij op batterijen werkt, waardoor u vrij bent om hem overal in huis te plaatsen.

Hij bevat een uniek en intelligent foto-elektrisch ontwerp, wat er voor zorgt dat hij een foutloze werking heeft maar ook de laagste kans op een vals alarm. Daarnaast zal hij een waarschuwingsgeluid in de vorm van een piepje laten horen wanneer de batterij bijna leeg is, zodat u duidelijk weet wanneer u de batterij moet vervangen.

U hebt de mogelijkheid om de app van KlikAanKlikUit te downloaden (Android / iOS). Via deze app kunt u hem verder instellen waardoor u bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om pushmeldingen te ontvangen wanneer uw alarm af gaat, of wanneer de batterij bijna leeg is. Zo weet u precies wat er aan de hand is, ook als u niet thuis bent.

Net als de andere rookmelders uit dit onderzoek is ook de KlikAanKlikUit ZSDR-850 eenvoudig te installeren. Er wordt een beugel meegeleverd waarmee u hem gemakkelijk aan een muur kunt bevestigen.

Mocht u wat meer technische kennis hebben, dan kunt u de ZSDR-850 ook koppelen aan andere slimme apparaten in uw huis. Hij ondersteunt verschillende platformen zoals IFTTT om dit gemakkelijk op te kunnen zetten.

Bekijk de KlikAanKlikUit ZSDR-850 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Een geweldige rookmelder met een foto-elektrisch ontwerp wat zorgt voor een foutloze werking. Daarnaast viel de prijs ons ook niet tegen.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

5. ELRO FF1840 Brandpreventieset

ELRO FF1840 Brandpreventieset
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Als het gaat om de montage, is dit voor de ELRO FF1840 een fluitje van een cent. Er worden meerdere magneetstrips meegeleverd waarmee u hem makkelijk aan de muur kunt bevestigen zonder er een gaatje in te hoeven boren.

rookmelder monteren met magneetstrip

Wanneer er rook in een kamer is, wordt dit automatisch en snel gedetecteerd door de krachtige optische sensor van de rookmelder. Een luid alarm zal vervolgens af gaan dat u door het gehele huis hoort.

Naast de twee rookmelders (die ook apart te koop zijn) die u in dit pakket krijgt, ontvangt u ook een koolmonoxidemelder. Dat scheelt toch weer, aangezien u geen aparte melder voor koolmonoxide hoeft te kopen.

Bekijk de ELRO FF1840 Brandpreventieset bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Niet de allerbeste batterij, maar een voordelige prijs voor een rookmelder die ook koolmonoxide in uw huis kan meten.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

Zo kiest u de beste rookmelder voor in uw huis

Een goede rookmelder hoeft niet duur te zijn, en dat weet u nu waarschijnlijk zelf ook aangezien u hebt gezien dat de beste rookmelders uit ons onderzoek soms de goedkoopste producten op de markt kunnen zijn.

In onze koopgids leggen wij u uit waar u op moet letten als u zelf op zoek gaat naar een goede rookmelder.

Waar werkt de rookmelder op?

rookmelder die op batterijen draait

Een rookmelder kan natuurlijk op verschillende plekken in uw huis worden geplaatst. Op basis van waar hij geplaatst moet worden, moet u natuurlijk ook een geschikte stroomtoevoer kiezen. Als u bijvoorbeeld geen stopcontact in de buurt hebt, is het verstandig om een rookmelder op batterijen te kiezen. Let hier goed op tijdens het maken van uw keuze, aangezien u hem anders misschien niet op de gewenste plek kunt gebruiken.

Bevat hij koppelmogelijkheden?

Wanneer een rookmelder koppelmogelijkheden bevat is het mogelijk om hem te koppelen aan andere rookmelders binnen een bepaald bereik. Als u een netwerk van rookmelders op zet, zullen ze allemaal af gaan als er eentje af gaat.

Hoe lang gaat de sensor van de rookmelder mee?

Mocht u het meeste voor uw geld willen krijgen, dan kunt u kiezen voor een rookmelder met een sensor die lang mee gaat. Over het algemeen gaat de gemiddelde rookmelder ongeveer 10 jaar mee, maar er zijn ook modellen die beter en slechter presteren.

Hoe kan hij u alarmeren?

Ouderwetse rookmelders alarmeerden u vroeger met een harde toon, waarschijnlijk weet u dat nog wel. U moest vervolgens een stoel pakken om de batterij er uit te halen zodat hij stopte met zijn herrie.

Tegenwoordig zijn er veel meer manieren waar een rookmelder u mee kan alarmeren, waaronder:

 • Via een app.
 • Door middel van een Sms-bericht.
 • Telefonisch.

Hoe moet de rookmelder worden gemonteerd?

Over het algemeen zijn er drie verschillende manieren om een rookmelder te monteren.

 1. Het type dat bevestigd wordt aan de muur door middel van schroeven. Dit is de manier voor u als u graag wil dat hij zo stevig mogelijk blijft hangen.
 2. Als u niet wilt boren, kunt u kiezen voor een magnetische oplossing. Hiermee kunt u een magnetisch plaatje op uw plafond plakken, waaraan de rookmelder blijft hangen.
 3. Nog een derde manier is door middel van een sterk klevend plaatje, wat ongeveer hetzelfde werkt als de magnetische manier.
rookmelder installeren met schroef

Werkt hij met smart home platformen?

Mocht u kiezen voor één van de betere rookmelders, dan is de kans groot dat u de mogelijkheid hebt om hem te koppelen aan een smart home platform. Enkele voorbeelden van platformen die door meerdere rookmelders worden ondersteunt zijn Google Assistent, Alexa (Amazon) en Z-Wave.

Wist u dat..

De temperatuur van brand kan in minder dan 5 minuten een temperatuur van 600 graden bereiken. Hierdoor is het belangrijk dat een rookmelder een brand snel kan detecteren.

Is hij aan te sturen via een app?

Zoals eerder vermeld hebben sommige rookmelders de optie om aangestuurd te worden via een app. Hierdoor kunt u ook terwijl u niet thuis bent een melding ontvangen als er rook wordt gedetecteerd, waarna u alsnog actie kunt ondernemen.

Kan de rookmelder ook koolstofmonoxide meten?

Er bestaan een aantal rookmelders die ook de mogelijkheid bieden om koolstofmonoxide te meten. Mocht u er één vinden en hier interesse in hebben, dan kunt u twee vliegen in één klap slaan.

Veelgestelde vragen over een rookmelder

Bekijk hieronder nog een aantal veelgestelde vragen op het gebied van rookmelders.

Moet ik per se een gaatje in mijn muur boren voor het monteren?

Nee, dat was vroeger het geval, maar nu zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een rookmelder te kopen die u vast kunt plakken met een kleefstrip.

Hoeveel rookmelders moet ik hebben?

Dit hangt geheel af van uw huis. Mocht u een klein appartementje hebben is één misschien genoeg, terwijl u er misschien wel 5 nodig hebt in een groter huis.

Hoe test ik mijn brandalarm?

Om uw brandalarm te testen, kunt u vaak op een testknopje drukken dat op het apparaat zit. Mocht u het knopje niet kunnen vinden, raden wij aan om de handleiding van de fabrikant te raadplegen. Over het algemeen wordt aangeraden om dit maandelijks te doen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Mijn rookmelder piept, wat is er aan de hand?

Wanneer een rookmelder piept, betekent dit vaak dat de batterij bijna leeg is. Dit is het beste moment om uw batterij te vervangen, zodat u zeker weet dat hij werkt wanneer hij moet werken.

Hoe beoordelen jullie de beste rookmelder?

Om de best geteste rookmelder te bepalen beoordelen wij verschillende factoren van ieder product. Zo kijken wij onder andere naar reviews van klanten, functionaliteit, prijs en andere specifieke kenmerken. Deze factoren wegen wij met elkaar af om zo de beste koop te bepalen.

Samenvatting van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zijn er 15 producten bekeken waarvan er 5 als goede rookmelder uit de test zijn gekomen met als beste koop de Google Nest Protect. Hieronder is een overzichtelijke tabel de zien van de resultaten.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 Google Nest Protect full starfull starfull starfull starfull star Slimme rookmelder op batterij, meerdere aan elkaar koppelen en makkelijk te installeren.
2 ELRO FS1510 full starfull starfull starfull starfull star Kwalitatieve sensor, batterij gaat 10 jaar mee en magnetische montage.
3 Alecto SA-110 full starfull starfull starfull starfull star Goedkoop en betrouwbaar, duidelijke alarmtoon en levensduur van 10 jaar.
4 KlikAanKlikUit ZSDR-850 full starfull starfull starfull starfull star Werkt op batterijen, makkelijke installeren en koppelen aan andere smart home apparaten.
5 ELRO FF1840 Brandpreventieset full starfull starfull starfull starempty star Rook- en koolmonoxidemelder in 1, sensor met levensduur van 5 jaar en monteren zonder schroeven.
Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
Remco Bravenboer - reviewify