6 Beste Platenspelers van 2021

Laatste update op 19-10-21 door Remco Bravenboer
De allerbeste koop is..

Mocht u een platenspeler willen waarbij het mogelijk is om te digitaliseren via een USB-stick, dan is de Audio Technica AT-LP120XUSBHC geschikt voor u. Door middel van zijn krachtige voorversterker is het mogelijk om gemakkelijk uw platenspeler aan te sluiten aan een speakerset.

Als u van echte vintage muziek houdt, kan het zijn dat een platenspeler de enige manier is om deze oude liedjes nog te kunnen luisteren aangezien veel liedjes nooit gedigitaliseerd zijn. Nu is het kiezen van de beste platenspeler niet gemakkelijk, aangezien er vele soorten en modellen bestaan. Wij hebben u het werk uit handen genomen door hier onderzoek naar te doen en u de resultaten mede te zullen delen.

Afbeelding Product Voordelen
#1 - beste keus
Audio Technica AT-LP120XUSBHC - de beste platenspeler
Digitaliseren via USB, modern design en gemaakt van kunststof. Bekijk prijs arrow right
#2 - premium keus
Soundmaster PL 186 H
Budget keuze, prachtig geluid via ingebouwde speakers en erg gebruiksvriendelijk. Bekijk prijs arrow right
#3 - goede keus
Roadstar HIF-1993D+BT
Geweldig geluid, radio beluisteren mogelijk en muziek luisteren via smartphone. Bekijk prijs arrow right
#4
Ricatech RTT20
Smartphone verbinden, mooi geluid en geschikt voor ieder LP formaat. Bekijk prijs arrow right
#5
Fenton RP115
Drie LP-formaten ondersteunt, mogelijkheid om LP's te digitaliseren en aansluiten externe audiobron mogelijk. Bekijk prijs arrow right
#6
Marley Stir It Up Retro Platenspeler
Makkelijk in elkaar te zetten, mooi houten design en ondersteunt 7 t/m 12 inch LP's. Bekijk prijs arrow right
HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben iedere platenspeler onder de loep genomen en besteld indien er online niet genoeg informatie beschikbaar was. Daarnaast accepteren wij nooit gratis producten van leveranciers wat onze reviews onafhankelijk houdt.

shopping cart 10 Producten Bekeken
clock 18 Uur Aan Onderzoek
review 85 Reviews Gelezen
thumbs up 6 Producten Gekozen

Bekijk hieronder onze review over de beste platenspeler

1. Audio Technica AT-LP120XUSBHC

Audio Technica AT-LP120XUSBHC
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Er kwam tijdens dit onderzoek een overduidelijke beste platenspeler uit de test. Hij bevat honderden goede reviews op het internet en bevat geweldige functies, waar we nu wat dieper op in zullen gaan.

Dit product is een USB-platenspeler, wat betekent dat u al uw platen kunt digitaliseren door middel van de USB-ingang van uw laptop of computer. Dit maakt het geen platenspeler die echt ouderwets is, maar deze functie heeft wel veel toegevoegde waarde als u hier interesse in hebt.

Hij bevat een voorversterker die stevig ingebouwd zit, waardoor u deze platenspeler gemakkelijk aan kunt sluiten op iedere speakerset die u bezit.

De Audio Technica AT-LP120XUSBHC is geschikt voor verschillende soorten formaten. Zo kunt u er beide een 7- en 12-inch plaat mee afspelen. Daarnaast kunt u het toerental zelf instellen op 33, 45 of 78.

Tot slot gaven wij hem zeker bonuspunten vanwege zijn design, want die vinden wij prachtig. De doorschijnende bovenkant laat u het spelen van de plaat zien terwijl hij goed wordt beschermd.

Bekijk de Audio Technica AT-LP120XUSBHC bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Een geweldige platenspeler, als u er niet één zoekt met een ouderwets design. Hij bevat talloze functies waar u als muziekliefhebber van kunt genieten.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

2. Soundmaster PL 186 H

Soundmaster PL 186 H
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Als u een goedkopere platenspeler zoekt, dan zou dit een goede keuze voor u kunnen zijn. Hij kost minder van 60 euro, en is daarom prima geschikt als u krap bij kas zit maar toch een goed product zoekt.

Allereerst willen wij melden dat hij ook als radio gebruikt kan worden. U kunt hem instellen op een FM kanaal van uw favoriete zender om hem zo multi-inzetbaar te maken.

Een leuk voordeel is dat u bij deze platenspeler geen externe speakers nodig hebt. Hij bevat ingebouwde speakers welke prachtig geluid geven. Mocht u even willen afzonderen van alles om u heen, sluit u gemakkelijk uw koptelefoon aan op de speler.

review over het geluid

De snelheid kan gemakkelijk worden ingesteld via de bediening op de voorkant van het apparaat. Zo heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een RPM van 33, 45 of 78.

bediening van de platenspeler

Tot slot ziet zijn design er erg nostalgisch uit, wat hem ook een leuke toevoeging maakt in uw kamer op bijvoorbeeld een houten tafeltje.

Bekijk de Soundmaster PL 186 H bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Prachtige platenspeler met veel aparte functies zoals het beluisteren van radio via FM. Daarnaast bevat hij een retro look wat hem erg gewild maakt bij vele muziekliefhebbers. (Vooral ouderen!)

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

3. Roadstar HIF-1993D+BT

Roadstar HIF-1993D+BT
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze retro platenspeler bevat alles wat u nodig hebt als u houdt van zijn nostalgische look.

Wat erg leuk is aan deze platenspeler, is dat hij een opneemfunctie bevat. Hiermee kunt u uw eigen platen omzetten naar een MP3 bestand (ook wel digitaliseren genoemd). U doet dit door een USB-stick aan te sluiten terwijl uw plaat wordt afgespeeld. De MP3-bestanden zullen automatisch op de stick worden aangemaakt.

Net als de platenspeler hierboven bevat deze ook ingebouwde luidsprekers (40 Watt), welke ook erg goed geluid produceren.

Naast dat u platen kunt afspelen, kunt u ook via Bluetooth een ander apparaat aansluiten zoals bijvoorbeeld een MP3-speler of mobiele telefoon. Vervolgens kunt u muziek vanaf dit apparaat afspelen op de luidsprekers van de platenspeler. Er is ook de mogelijkheid om verschillende radiozenders te luisteren als u zelf even geen inspiratie heeft.

Tot slot, zijn wij van mening dat het ook een prachtig meubel is voor in uw woonkamer. Zijn retro-look maakt hem erg passend, vooral in een wat ouder huis.

Bekijk de Roadstar HIF-1993D+BT bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Een platenspeler met veel verschillende mogelijkheden als het gaat om het luisteren van muziek. Of u nu een plaat wilt beluisteren, radio wilt luisteren, of muziek vanaf uw smartphone wilt luisteren, het is met deze speler van Roadstar allemaal mogelijk.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

4. Ricatech RTT20

Ricatech RTT20
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Met deze platenspeler is het mogelijk om platen af te spelen op verschillende toeren (instelbaar). Hij biedt de mogelijkheid voor 33, 45 en 78 toeren per minuut, en is geschikt voor ieder LP formaat. (7, 10 en 12 inch)

muziek luisteren via smartphone op platenspeler

Naast het beluisteren van uw vinyl is het ook mogelijk om muziek vanaf uw mobiele telefoon af te spelen op de Ricatech RTT20. U kunt met een kabel gemakkelijk uw smartphone verbinden om uw platenspeler als luidspreker te gebruiken.

Zijn design is daarnaast ook erg uniek. De zwarte doos met rode binnenkant geeft hem een luxueuze uitstraling, terwijl hij eigenlijk erg goedkoop is.

Bekijk de Ricatech RTT20 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Net als de Soundmaster PL 186 H is dit ook een erg goedkope platenspeler die zeker zijn geld waard is. Voor minder dan 50 euro heeft u deze al in huis, en kunt u genieten van prachtige kwaliteit muziek.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

5. Fenton RP115

Fenton RP115
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze platenspeler van Fenton zit in een koffer en bevat vele verschillende mogelijkheden.

Uw eigen luidsprekers kunnen met deze speler aan de kant, want u kunt genieten van zijn eigen ingebouwde geluid wanneer u één van uw platen wilt draaien.

Via de AUX-input op het apparaat kunt u gemakkelijk andere audiobronnen aansluiten op deze platenspeler. Mocht u geen platen binnen handbereik hebben kunt u dan toch nog muziek luisteren via bijvoorbeeld uw MP3-speler of mobiele telefoon.

Hij is geschikt voor iedere LP-maat en draait op elk mogelijk toerental.

Bekijk de Fenton RP115 bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Een prima basis platenspeler die Bluetooth ondersteunt en vele afspeelmogelijkheden heeft. Hij ondersteunt LP's van meerdere maten en kan op meerdere toerentallen draaien.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

6. Marley Stir It Up Retro Platenspeler

Marley Stir It Up Retro Platenspeler
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Deze platenspeler is ontworpen door het gebruik van duurzame materialen, waardoor hij erg gewild is bij mensen die milieubewust denken.

De toeren die hij ondersteunt zijn 33 en 45, en hij kan LP's van de volgende formaten draaien:

 • 7 inch
 • 10 inch
 • 12 inch

Helaas bevat deze platenspeler niet veel geavanceerde opties. Zo heeft u bijvoorbeeld geen Bluetooth verbinding om uw mobiele telefoon te koppelen, maar ook geen ingebouwde speakers.

aansluitingen van de marley stir it up

De muziek van de gedraaide platen kan worden beluisterd door externe speakers of een koptelefoon aan te sluiten op de aansluiting aan de achterkant van het apparaat.

review van een klant over de platenspeler

Gelukkig is het in elkaar zetten van het product wel erg makkelijk, volgens reviews die wij van klanten hebben onderzocht.

Bekijk de Marley Stir It Up Retro Platenspeler bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Het is geen hele geavanceerde platenspeler, maar hij bevat de basisfunctionaliteiten, bevat een mooi design, en niet te vergeten; hij is duurzaam.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

Belangrijke informatie over de beste platenspelers

Een platenspeler is een goede aanvulling op elke ruimte. Het is in staat om sfeer aan de ruimte toe te voegen en muziekplaten af te spelen zoals ze traditioneel worden afgespeeld, wat veel anders is dan nieuwere en digitale formaten. Platenspelers zijn ook mooie stukken die kunnen bijdragen aan de esthetiek die u voor uw huis wenst.

We hebben alle informatie verzameld die u nodig heeft over platenspelers. We hebben ook voor- en nadelen toegevoegd voor elke functie wanneer dat van toepassing is.

platenspeler met vervaagde achtergrond

Verschillende soorten platenspelers

Er zijn twee soorten platenspelers die beide op hun eigen manier geluid produceren.

Platenspelers met ingebouwde luidsprekers

Platenspelers met ingebouwde luidsprekers kunnen muziek afspelen zonder versterkers of externe luidsprekers. Er bestaan voordelige varianten, maar u kunt genieten van een betere geluidskwaliteit met duurdere exemplaren.

Dergelijke platenspelers zien er compact en schattig uit, maar ze zijn meestal niet gemaakt om vinylplaten van de hoogste kwaliteit af te spelen. De luidsprekers moeten klein zijn, zodat ze kunnen passen bij alle andere onderdelen in het chassis. De trillingen van de luidsprekers kunnen ook de beweging van de draaiende schijf en de naaldarm beïnvloeden.

Draaitafels

Draaitafels zijn platenspelers die geen eigen luidsprekers hebben. Ze lezen vinylplaten, maar ze moeten worden aangesloten op luidsprekers of versterkers om geluid te produceren. De meeste modellen gebruiken RCA-kabels, terwijl nieuwere modellen via Bluetooth kunnen worden aangesloten.

Het belangrijkste voordeel van draaitafels is de geluidskwaliteit. Omdat er geen luidsprekers in het chassis zijn ingebouwd, zullen er minder trillingen zijn en kan de naald met grotere precisie vinylplaten lezen. Dit leidt tot een betere geluidskwaliteit zonder dat er extra naalddruk nodig is, in tegenstelling tot compacte alles-in-één platenspelers. Een dergelijke functie biedt uw platen extra bescherming tegen krassen.

Het grootste nadeel is misschien wel dat u meer moet uitgeven als u draaitafels en externe luidsprekers koopt. De opstelling vereist ook meer ruimte.

Snelheid van de speler

De snelheid van de speler is nog een factor waarmee u rekening moet houden, omdat deze de compatibiliteit met elk formaat vinylplaat bepaalt. De snelheid wordt aangegeven in eenheden van rpm of toeren per minuut’, wat de maat is voor de snelheid waarmee de draaitafel draait.

 • 78 toeren per minuut - Voor de jaren '50 van de vorige eeuw was de traditionele standaardsnelheid 78 toeren per minuut. Dit was nadelig omdat slechts enkele minuten muziek kan worden opgeslagen op een schijf die bedoeld was om met een hoge snelheid te worden gedraaid. Als u oudere pre-1950 schijven bij u heeft, is een 78-rpm vereist.
 • 33 en 45 toeren per minuut - Dankzij de technologische vooruitgang waren fabrikanten in staat om vinylplaten met fijnere groeven en meer inhoud te produceren. De meeste moderne spelers draaien op 45 of 33 toeren.
 • Modellen met instelbare snelheid - Houd er rekening mee dat een vinylplaat uitsluitend is bedoeld om af te spelen met de snelheid waarmee hij is gemaakt. Als u platen hebt met andere toeren-specificaties, is het ideaal om een speler met regelbare snelheid te krijgen. Meer recente modellen hebben knoppen of schakelaars die het toerental van het apparaat kunnen wijzigen.

Formaat van de LP

De diameter van een vinylplaat bepaald hoeveel minuten muziek er in kan passen. Controleer voordat u een speler aanschaft of deze de diameter van de platen die u bezit ondersteunt:

 • 12-inch - Dit is het grootste platenformaat dat ongeveer 22 minuten inhoud aan elke kant kan opslaan voor spelers die op 33 toeren per minuut draaien. Typen die op 45 toeren per minuut draaien, slaan 15 minuten muziek op.
 • 10-inch - Door de kleinere diameter kunnen minder minuten worden opgenomen. Elke kant kan 15 minuten op 33 toeren per minuut opslaan, of 12 minuten op 45 toeren per minuut.
 • 7-inch - Dit is het kleinste standaardformaat voor vinylplaten. Ze worden ook wel singles genoemd, omdat één kant ongeveer slechts één nummer of maximaal 5 minuten kan bevatten.

Verschillende ontwerpen van platenspelers

Platenspelers zijn er in verschillende soorten chassis en uitvoeringen, dus u kunt er een kiezen die past bij de stijl en het motief van uw huis. Er zijn retro types die lijken op traditionele en zelfs antieke houten spelers.

platenspeler koffermodel

Het koffertype is populair onder moderne en compacte platenspelers. Ze hebben covers die gesloten kunnen worden wanneer u het apparaat niet gebruikt. Deze kunnen de naaldarm en de onderdelen beschermen tegen stof. Er is een eindeloze selectie als het gaat om kleuren en afwerkingen.

Er zijn ook verticale types die wat ruimte kunnen besparen en zelfs kunnen worden gebruikt om uw muur te accentueren. De onderdelen zijn zo samengesteld dat het apparaat veilig op een muur kan worden gemonteerd en de schijven verticaal kunnen worden afgespeeld.

Materiaal

Het materiaal van het lichaam van de speler is meestal gebonden aan het ontwerp:

 • Hout - Retro-ontwerpen zijn meestal gemaakt van hout en deze stralen een indruk van antieke elegantie en luxe uit. Ze zien er modieus uit, maar er moet voorzichtig mee worden omgegaan omdat ze gevoelig zijn voor krassen.
 • Kunststof - Verschillende soorten koffer platenspelers worden gemaakt van kunststof of acryl. Deze kunnen worden beschilderd met verschillende kleuren of bedekt met verschillende prints. Deze zijn gemaakt van kunststof en kunnen worden voorzien van verlichting die u kunt aanpassen aan uw stemming. Over het algemeen zijn platenspelers met een kunststof behuizing het lichtst en het goedkoopst.
 • Metaal - Als u een stijlvol en futuristisch ontwerp wilt, zijn er spelers gemaakt van metalen body's zoals aluminium en roestvrij staal. Dit zijn ook stevige modellen met krasbestendige oppervlakken.

Voor- en nadelen aan het bezit van een platenspeler

Heeft u na het leren kennen van de mogelijkheden van een platenspeler besloten dat dit het juiste audioapparaat voor u is? Lees verder voor de belangrijkste voordelen en nadelen die u moet overwegen.

Voordelen

 • Platenspelers voegen warmere tonen en omgevingsgeluiden toe aan de muziek. Dit is een zeer discutabel en subjectief onderwerp onder muziekdeskundigen, maar het valt niet te ontkennen dat platenspelers een uniek gevoel aan muziekstukken toevoegen.
 • Ze zijn ook head-turners en visueel aantrekkelijk. De aandacht van mensen kan gemakkelijk worden gevestigd op vinyl platenspelers. Het kijken naar de draaiende schijf en de beweging van de naaldarm zijn voor sommige mensen rustgevend.
 • Liefhebbers van audio kunnen ook vinylplaten vinden die een veel betere dynamiek hebben dan hun CD of digitale tegenhangers. U kunt luisteren naar muziek zoals die oorspronkelijk is opgenomen met de hoogste kwaliteit.

Nadelen

 • Platenspelers en de vinylplaten zelf kunnen duurder zijn dan alternatieven als bijvoorbeeld een CD speler.
 • U moet grotere ruimtes toewijzen voor het weergeven van de speler en het opslaan van de vinylplaatjes.
 • Reiniging en onderhoud kan veeleisend zijn. Stof kan zich ophopen op de onderdelen van de speler en het oppervlak van de platen, en dit kan de geluidskwaliteit negatief beïnvloeden.
 • Het unieke geluid van platenspelers is mogelijk niet voor alle mensen aantrekkelijk. Sommigen zullen de kleine ruis en klikjes die normaal gesproken door dergelijke apparaten worden geproduceerd misschien niet waarderen.

Veelgestelde vragen over een platenspeler

Een platenspeler kan een ingewikkeld apparaat zijn, zeker als u er nog niet veel ervaring mee hebt. Wij hebben hieronder de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet.

Hoe werkt de digitaliseerfunctie?

Veel van de platenspelers die wij tijdens ons onderzoek hebben bekeken bevatten de mogelijkheid om uw LP's te digitaliseren. Dit werkt vaak door het aansluiten van een USB-stick aan het apparaat, waardoor de afgespeelde muziek automatisch naar een MP3-bestand wordt omgezet.

Kan ik de stylus van mijn platenspeler veranderen?

Dit is bij de meeste apparaten zeker mogelijk. Verwijder voorzichtig de patroon uit de toonarm van uw apparaat en trek de naald eruit. Wij raden aan om vervolgens die plek met perslucht schoon te maken voordat u de nieuwe naald bevestigt. Als u klaar bent met schoonmaken, kunt u nu uw naald met de voorkant naar beneden plaatsen en uw element terug in de toonarm van uw platenspeler stoppen.

Komen er snel krassen op vinylplaten?

Ja, dit kan snel gebeuren - zeker als u er niet voorzichtig mee om gaat. Let er zeker op dat u ze veilig opbergt, en niet even snel op elkaar stapelt naast de platenspeler zodat u ze vervolgens snel kunt wisselen. Dit is één van de meest voorkomende fouten waardoor vele LP's sneuvelen.

Heb ik een luidspreker nodig om de muziek te beluisteren?

Dit verschilt per platenspeler. De meeste platenspelers bevatten ingebouwde speakers, maar wanneer dit niet het geval is kunt u vaak externe speakers of zelfs een koptelefoon aansluiten op uw apparaat.

Is de kwaliteit van de voorversterker belangrijk?

Ja, zeker weten. Een voorversterker zorgt ervoor dat zwakke signalen van uw draaitafel omgezet worden in herkenbare signalen voor uw audioapparatuur. Met een zwakke voorversterker kan het gebeuren dat deze signalen slecht of helemaal niet herkent zullen worden.

Hoe kan het dat iedere platenspeler anders klinkt?

De kwaliteit van de cartridge en stylus spelen op dit gebied een grote rol. Daarnaast bevatten sommige platenspelers meer functies dan anderen, zoals een betere nauwkeurigheid of minder trillingen waardoor hij een beter geluid kan produceren.

Hoe beoordelen jullie de beste platenspeler?

Om de best geteste platenspeler te bepalen beoordelen wij verschillende factoren van ieder product. Zo kijken wij onder andere naar reviews van klanten, functionaliteit, prijs en andere specifieke kenmerken. Deze factoren wegen wij met elkaar af om zo de beste koop te bepalen.

Samenvatting van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zijn er 10 producten bekeken waarvan er 6 als goede platenspeler uit de test zijn gekomen met als beste koop de Audio Technica AT-LP120XUSBHC. Hieronder is een overzichtelijke tabel de zien van de resultaten.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 Audio Technica AT-LP120XUSBHC full starfull starfull starfull starfull star Voor 7- en 12-inch platen, instelbaar toerental en voorversterker.
2 Soundmaster PL 186 H full starfull starfull starfull starfull star Radio beluisteren, ingebouwde speakers en budget keuze.
3 Roadstar HIF-1993D+BT full starfull starfull starfull starfull star Opnemen via USB, mooi als meubel en bluetooth.
4 Ricatech RTT20 full starfull starfull starfull starempty star Luxe uitstraling, smartphone verbinden en mooi geluid.
5 Fenton RP115 full starfull starfull starfull starempty star Koffer platenspeler, bluetooth-ondersteuning en drie LP-formaten ondersteunt.
6 Marley Stir It Up Retro Platenspeler full starfull starfull starempty starempty star Duurzaam product, makkelijk in elkaar te zetten en mooi houten design.
Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
Remco Bravenboer - reviewify