5 Beste Laserprinters van 2021

Laatste update op 19-10-21 door Remco Bravenboer
De allerbeste koop is..

Of u nu thuis of op kantoor werkt, de HP LaserJet Pro MFP M28w is duidelijk de beste laserprinter uit onze test die al uw klussen gedaan kan krijgen. Hij bevat verschillende verbindingsmogelijkheden om mee te printen en te scannen, zelfs vanaf uw smartphone.

Laserprinters zijn hedendaags een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een printer die snel kan printen en lage kosten per printje met zich mee brengt. Een nadeel is wel dat laserprinters vaak een hoge aanschafprijs hebben waardoor veel mensen uiteindelijk toch kiezen voor een inkjet.

Het is dus niet echt een geschikte keuze als u af en toe een persoonlijke e-mail of foto wilt afdrukken. Wel is een laserprinter een goede keuze als u van plan bent om veel printjes met tekst er op te printen in het zwart-wit, aangezien hij niet heel geschikt is voor kleurenfoto's.

Mocht u toch op zoek zijn naar één van de beste laserprinters om veel mee te printen? Dan bent u op de goede plek, aangezien wij uw beste keuzes hebben onderzocht.

Afbeelding Product Voordelen
#1 - beste keus
HP LaserJet Pro MFP M28w - de beste laserprinter
Compatibel met HP Smart App, hoge afdruksnelheid en drukt af in goede kwaliteit. Bekijk prijs arrow right
#2 - premium keus
Brother HL-L2310D
Maakt weinig geluid, grote papierlade en klein formaat. Bekijk prijs arrow right
#3 - goede keus
Brother HL-L2350DW
Randloos printen, dubbelzijdig afdrukken mogelijk en ruime papierlade. Bekijk prijs arrow right
#4
Canon i-Sensys MF643Cdw
Hoge printsnelheid, stevig apparaat en aansturen via touchscreen. Bekijk prijs arrow right
#5
Brother MFC-L2710DW
30 pagina's per minuut printen, dubbelzijdig afdrukken en makkelijk te installeren. Bekijk prijs arrow right
HOE WE HEBBEN BESLIST

We hebben iedere laserprinter onder de loep genomen en besteld indien er online niet genoeg informatie beschikbaar was. Daarnaast accepteren wij nooit gratis producten van leveranciers wat onze reviews onafhankelijk houdt.

shopping cart 14 Producten Bekeken
clock 23 Uur Aan Onderzoek
review 262 Reviews Gelezen
thumbs up 5 Producten Gekozen

Bekijk hieronder onze review over de beste laserprinter

1. HP LaserJet Pro MFP M28w

HP LaserJet Pro MFP M28w
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

De HP LaserJet Pro MFP M28w is een laserprinter die pérfect is voor zakelijk gebruik. Hij drukt af in een hoge snelheid met wel 18 pagina's per minuut. Dit is ook mogelijk vanaf smart devices zoals smartphones en tablets door gebruik te maken van de HP Smart App.

Naast printen kan deze laserprinter ook documenten scannen. Hij beschikt over OCR (optical character recognition) waardoor gescande documenten nog beter kunnen worden doorzocht. Ook biedt dit de mogelijkheid om uw tekst na het scannen gemakkelijk te bewerken in verschillende Office-programma's.

U heeft veel verschillende mogelijkheden als het gaat om draadloze verbindingen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te printen via de e-mail maar ook via Apple AirPrint.

Bekijk de HP LaserJet Pro MFP M28w bij onderstaande shops.

Ons oordeel

De beste laserprinter is ook nog eens één van de goedkoopste, wie had dat gedacht? Voor deze geweldige prijs kunt u genieten van een top product.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

2. Brother HL-L2310D

Brother HL-L2310D
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Het grote voordeel aan deze printer is dat hij een klein formaat heeft, waardoor u hem gemakkelijk kwijt kunt op of onder uw bureau. U kunt er 250 velletjes papier in stoppen waardoor u niet vaak bij hoeft te vullen.

Volgens klanten bevat hij een goede printkwaliteit en de verbruikskosten per pagina zijn ook aan de lage kant (4,6 eurocent). Hij kan daarnaast 30 pagina's per minuut printen wat hem erg geschikt maakt voor op een groot kantoor.

Vergeleken met andere laserprinters maakt deze printer weinig geluid, waardoor u er bijna geen last van zult hebben als er langere tijd achter elkaar geprint moet worden.

Een klein nadeel; het is niet mogelijk om er mee te scannen of te kopiëren, aangezien het een single-function laserprinter is.

Bekijk de Brother HL-L2310D bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Een geweldige laserprinter voor thuis of op een druk kantoor. Hij bevat niet veel draadloze verbindingsmogelijkheden en kan alleen printen via USB, maar kan wel worden ingezet om af te drukken op een hoge snelheid

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

3. Brother HL-L2350DW

Brother HL-L2350DW
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

De Brother HL-L2350DW lijkt sprekend op de HL-L2310D maar heeft wel één groot voordeel ten opzichte van hem, aangezien het mogelijk is om met deze laserprinter ook draadloos te printen via Wi-Fi. Verder is hij helemaal hetzelfde.

Bekijk de Brother HL-L2350DW bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Mocht de HL-L2310D u al aanspreken maar wou u toch ook draadloos kunnen printen, dan kunt u misschien gaan voor de HL-L2350DW.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

4. Canon i-Sensys MF643Cdw

Canon i-Sensys MF643Cdw
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

Mocht u een echt werkpaard zoeken voor thuis of op kantoor, dan is deze Canon laserprinter één van de beste opties die u heeft. Naast de mogelijkheid om te printen kan hij ook scannen, kopiëren, en zelfs faxen (ook al gebruikt bijna niemand dit meer).

Zijn printsnelheid (in kleur) is ruim 20 pagina's per minuut, wat een uitkomst is als u bijvoorbeeld op een kantoor zit waar de printer erg vaak gebruikt moet worden.

De instellingen zijn tot slot gemakkelijk te wijzigen via het touchscreen.

Een nadeel is wel dat deze printer erg groot is, en u daarom wel genoeg ruimte moet hebben om hem te kunnen plaatsen. Het is de grootste die wij tijdens ons onderzoek tegen zijn gekomen.

Bekijk de Canon i-Sensys MF643Cdw bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Mocht u een wat robuustere laserprinter kopen, dan is misschien de Canon i-Sensys MF643Cdw wel wat voor u. Hij bevat naast printen nog drie andere mogelijkheden die niet te missen zijn voor op kantoor.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

5. Brother MFC-L2710DW

Brother MFC-L2710DW
KLIK HIER VOOR DE PRIJS arrow right
Bekijk Hier Klantreviews »

De Brother MFC-L2710DW is één van de grotere laserprinters die wij tegen zijn gekomen. Naast printen kan ermee gescand en gekopieerd worden. Met een printsnelheid van 30 pagina's per minuut hoeft u nooit meer lang te wachten voordat uw printjes er uit rollen.

Hij bevat een speciaal systeem genaamd ADF (automatische documentinvoer) waardoor documenten automatisch in één keer gescand en gekopieerd kunnen worden vanuit een stapel papier.

Klein nadeel: u kunt deze laserprinter niet gebruiken om kleur te printen, hij is alleen zwart-wit.

Bekijk de Brother MFC-L2710DW bij onderstaande shops.

Ons oordeel

Een goede laserprinter die snel kan printen en leuke toevoegingen heeft zoals ADF.

Beoordeling van redacteur
full starfull starfull starfull starfull star

Kenmerken van de beste laserprinters

Laserprinters zijn de laatste jaren betaalbaarder geworden, waardoor ze een onmisbaar apparaat zijn geworden in huizen, kantoren en bedrijven. Zij leveren afdrukken van hoge kwaliteit, speciaal voor monochrome documenten voor school- en kantoorgebruik.

Het beste model laserprinter vinden kan echter een beetje een uitdaging zijn, vanwege de enorme verscheidenheid aan merken en varianten die op de markt verkrijgbaar zijn. Daarom hebben wij hier alle kenmerken verzameld die u over hen moet weten.

Laser vs. Inkjet - Wat is beter?

De vergelijking tussen laser- en inkjetprinters is een veel voorkomend punt van zorg bij kopers. Hoewel beide dezelfde basisfunctionaliteiten hebben, heeft elk printertype zijn eigen voor- en nadelen.

 InkjetprinterLaserprinter
Soort activiteitThuisKantoor
VullingCartridgeToner
Initiële kostenLaagHoog
Kosten per printjeHoogLaag
KwaliteitHoogLager
AfdruksnelheidLaagHoger
Verschillen tussen en inkjet- en laserprinter.

Kort samengevat produceren laserprinters meer hoogwaardige grijstinten of monochrome afdrukken. Dat komt doordat zij een printertoner smelten om die op het papier te smelten. Dat maakt ze geschikter voor tekstdocumenten en spreadsheets.

Inkjetprinters daarentegen gebruiken inktpatronen om natte inkt op papier te spuiten. Zij zijn ook geschikt voor monochrome afdrukken, maar zij produceren ook foto's van hogere kwaliteit op fotopapier.

Met laserprinters afgedrukte documenten hebben echter minder kans om vlekken te krijgen, omdat zij droge inkt gebruiken.

Beoogd type gebruik

Uw gebruiksdoel is een essentiële overweging bij het kiezen van de beste laserprinter voor u. De meeste standaardmodellen die op papier van A4-formaat afdrukken zijn het best geschikt voor de meeste woningen en kantoren.

Laserprinters zijn in de eerste plaats bedoeld voor kantoren en bedrijfsgebruik, dus de meest alomtegenwoordige modellen zijn geschikt voor A4 en A3 vellen. Deze kunnen ook kleinere aangepaste formaten aan, zoals A6 (105 x 148 mm), zolang ze maar groter zijn dan het minimaal toegestane afdrukgebied. Dit kan variëren naargelang het model.

Sommige bedrijven en kleine tot middelgrote ondernemingen (KMO's) kunnen afdrukken op grotere vellen en met een groter volume nodig hebben. Voor dergelijke gevallen hebt u een laserprinter nodig met bredere decks, die A1, A0, en grotere vellen kan ondersteunen.

Afdrukken, scannen en kopiëren in kleur

Hoewel laserprinters in de eerste plaats bedoeld zijn voor afdrukken in grijstinten, kunnen sommige ervan CMYK-cartridges bevatten voor afdrukken in kleur. Hoewel niet zo levendig als foto's die met inkjets geprint worden, kunnen laserprinters toch behoorlijke foto's produceren.

Bovendien hebben de meeste modellen een ingebouwde scanner en kopieerapparaat. U kunt hem gebruiken als een fotokopieermachine door een document met de bedrukte zijde naar beneden op de flatbedscanner te leggen. Bij de duurdere printers kunt u ze documenten laten invoeren, zodat ze automatisch beide kanten kunnen scannen.

Zelfs zonder een computer te gebruiken, kunt u kopieën van het document afdrukken door gewoon de toetsen of het touchscreen LCD van de printer te gebruiken, afhankelijk van het model.

Wist u dat..

De eerste commerciële laserprinter, genaamd IBM 3800, was in 1985 gebouwd door IBM. Hij kostte op dat moment $17000 en kon tot wel 180 printjes per minuut aan.

U kunt het toestel ook gebruiken net als een flatbedscanner. De beelden worden in digitale formaten zoals JPG, BMP, PNG, of PDF op uw computer opgeslagen.

Voor kantoren en bedrijven die sneller en geautomatiseerd moeten werken, hebben de beste laserprintermodellen een automatisch documentinvoersysteem. Het heeft gemechaniseerde rekken die automatisch documenten doorvoeren om te scannen, te kopiëren of af te drukken, die blijven werken zelfs als het apparaat onbeheerd is.

U kunt echter ook kiezen voor een model met alleen een printer, als u het apparaat alleen zult gebruiken om documenten af te drukken. Deze zijn veel goedkoper en minder omvangrijk dan de 3-in-1 modellen.

Randloos afdrukken

De meeste printers hebben een afdruklimiet ten opzichte van de rand van het papier. Bij het afdrukken van afbeeldingen laten zij meestal een witte rand over aan de randen.

Dit is echter misschien niet geschikt als u kaarten of pop-up afbeeldingen wilt maken. Als u op oppervlakken zonder marges wilt afdrukken, zoek dan een randloze of "full-bleed" laserprinter.

Afdruksnelheid

Laserprinters zijn bij uitstek geschikt voor kantoorgebruik omdat zij meer pagina's per minuut (ppm) kunnen afdrukken dan hun inkjet tegenhangers. Instapmodellen kunnen minstens 15 ppm produceren, terwijl de beste laserprintermodellen tot 100 ppm of meer kunnen produceren. Dat maakt ze voordelig voor drukke kantoren waar dagelijks veel moet worden afgedrukt, ook al is de aanschafprijs van zulke modellen wel een stuk hoger.

Draadloze connectiviteit

Conventionele laserprinters kunnen op computers worden aangesloten met een USB-kabel. Als alternatief hebben sommige modellen USB-poorten of geheugenkaartsleuven, zodat u rechtstreeks vanaf een SD-kaart of een externe harde schijf kunt afdrukken.

Veel laserprinters zijn echter vervaardigd met ingebouwde draadloze functies die het afdrukken gemakkelijker maken. Die kunnen ze natuurlijk iets duurder maken, maar de extra functionaliteit kan het u waard zijn.

Printen via Wi-Fi

Moderne laserprinters hebben een radio-ontvanger waarmee ze via uw Wi-Fi-router verbinding kunnen maken met uw kantoor- of thuisnetwerk. Dit betekent dat uw Windows- of Mac-computer het apparaat in uw netwerk kan zien. Eenmaal geconfigureerd, kunt u naadloos afdrukken vanuit uw tekstverwerkingsprogramma of browser, zoals u dat normaal op een bedrade printer zou doen.

Sommige printers hebben een WPS-knop waarmee u sneller verbinding kunt maken met uw draadloze netwerk. Druk gewoon op de WPS-knop op zowel uw router als de printer en wacht op de prompts. U zou het apparaat zo op uw netwerk moeten zien.

Wi-Fi Direct en Apple AirPrint

Als de laserprinter een Wi-Fi direct logo heeft, betekent dit dat u geen router of toegangspunt nodig hebt. Een laptop of smartphone, zelfs als die geen deel uitmaakt van uw thuisnetwerk, kan rechtstreeks verbinding maken met de printer.

In feite is dit dezelfde technologie die door Apple AirPrint wordt gebruikt. Printers die geschikt zijn voor AirPrint kunnen draadloos verbinding maken met Mac- en Apple-apparaten zonder stuurprogramma. U kunt gewoon op het AirPrint pictogram op uw smart device klikken of tikken om verder te gaan.

Bluetooth en NFC

Met Bluetooth kunt u uw laptop, smartphone, tablet, of andere slimme apparaten rechtstreeks aan de laserprinter koppelen. U moet de printer eerst aan uw slimme apparaat koppelen door voor elk de Bluetooth-ontvanger aan te zetten en een toegangscode te bevestigen.

Als uw laserprinter en telefoon een Near Field Communication (NFC) chip hebben, gaat het koppelen veel sneller. Tik de twee NFC-panelen zachtjes tegen elkaar en u kunt meteen draadloos gaan afdrukken.

LCD-scherm

Een LCD-scherm met touchscreen is een optionele functie waarmee u de printer gemakkelijker kunt bedienen. Het kan ook extra informatie weergeven, zoals de hoeveelheid papier die nog in de lade zit of de resterende inkt in uw patroon.

Toners

In tegenstelling tot inkjetmodellen die natte inktpatronen gebruiken, gebruiken laserprinters toners of gedroogde inkt. Deze zijn verkrijgbaar in zwart en CMYK.

De beste laserprintermodellen kunnen meer documenten produceren dan inkjets binnen dezelfde prijsklasse. De initiële kosten kunnen duurder zijn wanneer u een laserprinter koopt, maar op lange termijn is het waarschijnlijk de voordeligste keuze - vooral als u documenten in grote hoeveelheden afdrukt.

Automatisch dubbelzijdig afdrukken

Laserprinters drukken over het algemeen snel af, maar u kunt meer tijd besparen met modellen die automatisch op beide zijden van het papier kunnen afdrukken. Deze apparaten gebruiken verwarmde trommels die ronddraaien terwijl ze de toner op de vellen drukken of smelten.

Veelgestelde vragen over een laserprinter

Bekijk hieronder nog een aantal veelgestelde vragen over laserprinters.

Hoe werkt een laserprinter?

Een laserprinter maakt gebruikt van toner, wat kleine inktdeeltjes zijn in een soort poedervorm. Na de verhitting van deze toner smelt deze, en bind deze zich onder druk met de papiervezels.

Hoe lang gaat een laserprinter mee?

Dat hangt natuurlijk af van het merk en model. Over het algemeen kunnen zelfs de wat goedkopere modellen ook makkelijk de 100.000 pagina's halen. Recentere high-end modellen kunnen gemakkelijk tussen de vijf en tien keer zo veel printjes halen.

Hoe vaak moet een laserprinter worden schoongemaakt?

Over het algemeen is het verstandig om hem één keer per jaar een grondige schoonmaak beurt te geven. Mocht u meer dan 100.000 printjes per maand printen, dan is het verstandig om hem wat vaker schoon te maken. Denk hierbij aan twee á drie keer per jaar.

Hoe beoordelen jullie de beste laserprinter?

Om de best geteste laserprinter te bepalen beoordelen wij verschillende factoren van ieder product. Zo kijken wij onder andere naar reviews van klanten, functionaliteit, prijs en andere specifieke kenmerken. Deze factoren wegen wij met elkaar af om zo de beste koop te bepalen.

Samenvatting van het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zijn er 14 producten bekeken waarvan er 5 als goede laserprinter uit de test zijn gekomen met als beste koop de HP LaserJet Pro MFP M28w. Hieronder is een overzichtelijke tabel de zien van de resultaten.

# Product Beoordeling Kenmerken
1 HP LaserJet Pro MFP M28w full starfull starfull starfull starfull star Bevat OCR, ook mogelijk om documenten te scannen en veel draadloze verbindingsmogelijkheden.
2 Brother HL-L2310D full starfull starfull starfull starempty star Afdrukken op hoge snelheid, lage kosten per printje en maakt weinig geluid.
3 Brother HL-L2350DW full starfull starfull starfull starempty star Draadloos printen via Wi-Fi, randloos printen en dubbelzijdig afdrukken mogelijk.
4 Canon i-Sensys MF643Cdw full starfull starfull starfull starempty star 4-in-1 printer, hoge printsnelheid en stevig apparaat.
5 Brother MFC-L2710DW full starfull starfull starfull starempty star Goede keuze als zwart-wit laserprinter, automatische documentinvoer en 30 pagina's per minuut printen.
Over de auteur

Remco Bravenboer is tech-expert en daarnaast ook de oprichter van Reviewify. Met zijn kennis over veel verschillende technologische apparatuur, verzorgt hij alle reviews uit de elektronica categorie.

Alle artikelen van Remco Bravenboer
Remco Bravenboer - reviewify